The red pyramid - Rick Riordan

Geplaatst 19 aug. 2012 04:19 door susan *   [ 19 aug. 2012 04:19 bijgewerkt ]

Voor wie genoten heeft van de avonturen van Percy Jackson en een aantal jaren Engels heeft gehad zijn The Kane Chronicles een aanrader. De serie bestaat uit drie delen, waarvan het laatste deel, The serpents shadow, dit jaar uit kwam. De boeken zijn (nog) niet vertaald in het Nederlands. 

In The Kane Chronicles draait het om de Egyptische mythologie. Het eerste deel,The red pyramid, begint met een waarschuwing aan de lezer: de auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de authenticiteit van het verhaal. Het verhaal komt van een geluidsopname die hem toegezonden is door ene Carter en Sadie. 
Zij zijn broer en zus en groeien na de dood van hun moeder apart van elkaar op. De veertien jarige Carter reist met zijn vader, een archeoloog, de hele wereld over. Sadie, 12 jaar, leidt een rustig bestaan in Londen en woont bij haar grootouders. Tijdens een van de schaarse bezoeken aan Sadie neemt vader Kane zijn kinderen mee naar het British Museum voor een exclusief bezoek na sluitingstijd aan de Egyptische afdeling. Dat pakt dramatisch uit: de beroemde steen van Rosetta wordt vernietigd, verschillende Egyptische goden verschijnen en vader Kane wordt opgesloten in een ondergrondse sarcofaag. Carter en Sadie weten veilig weg te komen en horen van hun familie dat zij afstammelingen zijn van een lange lijn Egyptische magiërs. Zij kunnen over grote machtige krachten beschikken, maar moeten wel leren deze te beheersen. Veel tijd om dat te leren is er niet, de familie Kane moet direct aan de slag met het redden van de wereld. 

Rick Riordan weet hoe hij een lekker verhaal moet schrijven. Het verhaal buitelt van de ene gebeurtenis naar de andere waarbij een keur aan Egyptische goden de strijd aanbindt met de Kane´s en met elkaar. Daarbij reizen de hoofdpersonen, via magische wegen, ook nog eens de hele wereld over. Net als in zijn boeken waarin de Griekse mythologie centraal staat (Percy JacksonHelden van de Olympus) wordt het verhaal op humorvolle wijze verteld. Hoofdstuktitels als I have a date with the God of Toilet Paper en I face the Killer Turkey geven dit al aan. Riordan mag ook graag naderend onheil aankondigen en schrijft vermakelijk over problemen die alleen beginnende magiërs hebben, zoals de moeite die het kost om van een vogel weer terug te veranderen in een mens terwijl je broer je staat uit te lachen. 
De gekozen vorm, het waargebeurde verhaal dat toevallig in handen van de schrijver is gekomen, is een goede vondst. Via de fictieve geluidsopname komen Sadie en Carter afwisselend aan het woord. Het taalgebruik is duidelijk spreektaal en broer en zus reageren regelmatig op elkaar. Riordan verwerkt op een natuurlijke wijze korte samenvattingen in de tekst zodat de lezer de weg niet kwijt raakt tussen de snel opeenvolgende gebeurtenissen en de vele, al dan niet goddelijke, personages. 

The Kane Chronicles lijken op het eerdere werk van Riordan waar hij ook mythologie, spanning en humor tot een lekkere mix verwerkt. De Egyptische mythologie leent zich goed voor dit eigentijdse verhaal dat de lezer van het ene spectaculaire gevecht naar het andere voert. The red pyramide is een lekker boek met een heerlijke puberale toon: ´have you noticed how parents can go from the most wonderful people in the world to totally embarrassing in three seconds?´ 

The red pyramid 
Deel 1 in de serie The Kane Chronicles 
Rick Riordan 

Puffin, 2010     € 7,99 ( bol.com)