Een mooi plekje - Thé Tjong-Khing

Geplaatst 30 jul. 2013 02:42 door susan *   [ 30 jul. 2013 02:43 bijgewerkt ]

Ha, weer een nieuw ´oorspronkelijk Nederlands´ Gouden Boekje. Deze keer is illustrator Thé Tjong-Khing gevraagd het boekje te maken. Het is een echt kleuterboek geworden met een fraai stapelverhaal. 


Schaap en Varken trekken op een dag de wijde wereld in op zoek naar een mooi plekje om een huis te bouwen. Onderweg komen ze, na elkaar, Konijn, Eekhoorn, Gans en Haan tegen. Alle dieren wordt gevraagd mee te gaan op zoek naar een mooi plekje om een huis te bouwen.´Ze lopen over heuvels en door dalen, over weilanden en bruggen. Soms zijn er paden, soms niet. Soms is het moeilijk, soms niet. Soms is het eng, soms niet.´ 
Het valt niet mee een plekje te vinden dat voor iedereen geschikt is. Maar uiteindelijk wordt die plek toch gevonden. Samen bouwen de dieren een huis waar ze lang en gelukkig zullen leven.

De tekst is opgebouwd rond herhalingen. Eerst is er de tocht waar steeds een dier bijkomt en dan is er de tocht langs de verschillende plekjes. De plek die voor het ene dier precies goed is, is voor het andere dier verre van ideaal. Als de dieren dan eindelijk een mooi plekje hebben gevonden waar iedereen blij mee is bouwen ze een huis en daarna gaan ze gezellig samen picknicken. Een gelukkige afloop dus. 
Een boekje van Thé Tjong-Khing koop je natuurlijk vooral om te genieten van zijn prachtige tekeningen. Varken en Schaap, de een met een rode rugtas en de ander met een gele, zijn de grootste dieren. Evenals Konijn en Eekhoorn lopen ze rechtop.
Prachtig wordt de moeilijke tocht in beeld gebracht: de lezer ziet hoe mooi het landschap is, hoe smal de richel langs de rots en hoe steil de helling. Als de dieren uiteindelijk hun plekje hebben gevonden wenst de lezer dat hij even in het boekje zou kunnen stappen om ook op dat mooie plekje een stukje taart te eten. 

Een mooi plekje 
Een Gouden Boekje met tekst en illustraties van Thé Tjong-Khing 

Rubinstein, 2013     € 6,50