Grote auto´s, kleine auto´s - Richard Scarry

Geplaatst 7 jun. 2012 02:16 door susan *   [ 7 jun. 2012 02:17 bijgewerkt ]
Richard Scarry (1919-1994) is een van de grote namen in de wereld van de Gouden Boekjes (en daarbuiten). In 1959 maakte hij het gouden boekje Cars and trucks, dat nu in Nederland verschijnt onder de titel Grote auto´s, kleine auto´s.
Dit boekje is een ´must have´ voor alle kleine autoliefhebbers. Een lange stoet interessante auto´s passeert: een vrachtauto met koeien, een schoolbus, de auto´s van de moeders die boodschappen gaan doen, een benzinewagen die brandstof naar de pompen brengt, een jeep met soldaten, een kolenwagen, een postauto en een takelwagen waaraan een taxi hangt. De mensen in die taxi kennen we nog van de bloedstollende rit uit het gouden boekje De gele taxi; deze keer zullen Tom en zijn moeder niet op tijd zijn.
Kenmerkend aan het werk van Scarry is zijn oog voor detail. Er valt heel wat te genieten voor de oplettende kijker: een kip die ontsnapt uit de vrachtwagen, een kijkje in de gereedschapsvoorraad van een telefoonbedrijf of de eigenaardigheden van de passagiers in een dubbeldekker.
Onder de illustraties staat een eenvoudige tekst, die goed vertaald is en prettig voorleest.

Een boekje uit de jaren vijftig is natuurlijk gedateerd. De afgebeelde auto´s zijn bepaald niet de laatste modellen. Een aantal is zelfs heel nostalgisch, zoals de kolenwagen.
In de veilige wereld van de gouden boekjes doen moeders de boodschappen en brengen bedienden de boodschappen naar de auto´s. Professioneel vervoer wordt uitsluitend door mannen bestuurd. Als de familie van een rustige vakantie op het platteland geniet zien we vader lekker lezen met een pijpje in de mond, de kinderen spelen indiaantje/cowboytje en moeder staat met een verhit hoofd een pan te schoon te schuren. Grappig is dat deze illustratie in latere Amerikaanse drukken is vervangen door een geëmancipeerde versie waarop vader druk bezig is met het jongste kind, de grotere kinderen honkbal spelen en moeder zit te lezen.
Scarry heeft ook zichzelf met zijn vrouw afgebeeld in hun open auto, ze rijden naast de grote auto van de reclameschilder waarop het bord staat met de titel van het boek.

Grote auto´s, kleine auto´s
Richard Scarry
Rubinstein, 2012 € 6,50