Het kerstfeest der dieren

Geplaatst 14 dec. 2012 05:10 door susan *

De hoofdpersonen uit het boekje Het kerstfeest der dieren bereiden zich voor op de kerst.  De egel, de hermelijn en het konijn zijn druk bezig met kerstkaarten schrijven, koekjes bakken en de kerstverlichting uit de knoop halen. Vos haalt ze over mee te komen naar het bos om een kerstboom uit te zoeken. Ze zien al snel een prachtig exemplaar. Terwijl het konijn een bijltje uit zijn tas haalt verzamelt zich een groep vogels die heftig protesteert tegen het omhakken van de boom. Na ampel beraad besluiten de dieren dat ze gezamenlijk het kerstfeest zullen vieren bij de boom in het bos. Als het Kerstmis is trekken de vos, de egel, de hermelijn en het konijn naar het bos. Ze zijn moe van alle voorbereidingen en ze vragen zich af of het wel een leuk feest gaat worden. 

Nienke Denekamp vertelt het verhaal op een fijne manier. Er is veel dialoog tussen de dieren en dat leest prettig voor: ´Ah, ga nou mee, joh´. `Weet je wat goed voor je is? Een flinke boswandeling.´ De drukte voorafgaand aan het feest is herkenbaar en grappig:´WIE heeft de kerstboomlampjes vorig jaar opgeborgen? Hoe kan ik nou slingers voor de boom maken, als ik de hele tijd die lampjes uit de knoop moet halen?´. 
De tekeningen van Raoul Deleo brengen het hele avontuur in beeld. Zijn stijl past goed bij de Gouden Boekjes-sfeer. Het kleurgebruik is zacht en de dieren zijn schattig, ook als ze chagrijnig zijn of verstrikt raken in een snoer met lampjes. 
Het kerstfeest der dieren werd in 2011 uitgegeven in samenwerking met het Algemeen Dagblad. Het Luxe Gouden Boekje is vanaf 2012 ook in de boekhandel te koop 

Het kerstfeest der dieren 
Nienke Denekamp (tekst) en Raoul Deleo (ill) 

Rubinstein, 2012     € 6,95