Het meisje met de gouden jurk

Geplaatst 30 dec. 2012 03:26 door susan *   [ 11 mei 2014 07:07 bijgewerkt ]

Binnenkort opent na een lange verbouwing het Rijksmuseum in Amsterdam weer zijn deuren. Een mooie aanleiding om een Gouden Boekje te maken over het bekendste schilderij uit het museum: De Nachtwacht. 

Jan Paul Schutten vertelt het verhaal over het meisje dat in het midden van het schilderij staat afgebeeld. Het is Niesje die in haar mooiste kleren gaat kijken hoe de schutters van de stad geschilderd gaan worden door ´de beste en beroemdste schilder van het land´. Terwijl de schutters zich opdoffen vraagt Niesje hoe Rembrandt al die mensen op het doek kan krijgen. Hij antwoordt dat het schilderij heel groot wordt en dat sommige mensen op de voorgrond zullen staan en andere meer naar achteren. ´Maar wie zet je dan 
voor?´vraagt Niesje. Daar moet Rembrandt over nadenken: wordt het de belangrijkste schutter, de dapperste schutter, de grappigste of misschien de charmantste schutter? Als het schilderij af is komt Niesje kijken wie het is geworden. 

Jan Paul Schutten heeft een verhaal geschreven waarmee jonge lezers uit de voeten kunnen. Er zit een repeterend element in en de verhalen die over de schutters worden verteld zijn begrijpelijk en leuk. Hij brengt op die manier de schutters op het schilderij tot leven. Dat Rembrandt uiteindelijk de liefste vooraan in zijn schilderij heeft gezet zal niemand verbazen. Wel dat Niesje een dode vogel aan haar kleding heeft hangen, toch geen dagelijkse accessoire bij een mooie jurk. Jammer dat Schutten daar geen verklaring voor geeft. 

De tekeningen in het boekje zijn van Martijn van der Linden. Hij heeft er een echt Rijksmuseumboek van gemaakt door achtergronden te gebruiken die afkomstig zijn van andere schilderijen uit het museum en de hoofdpersonages duidelijk te laten lijken op de figuren van het schilderij. Ook het kleurgebruik refereert naar de schilderkunst uit de 17e eeuw. 

Het meisje met de gouden jurk 
Jan Paul Schutten (tekst) en Martijn van der Linden (ill)

Rubinstein, 2012     € 6,50

Dit boek kreeg de Kiddo-Leespluim van april 2013
Het boek is ook verkrijgbaar in het Engels (The girl in the Golden Dress)