Het Muizenhuis/ Sam & Julia Het grote feest

Geplaatst 12 mei 2013 04:56 door susan *

Het Muizenhuis
 van Karina Schaapman mag zich in een grote populariteit verheugen. Het enorme huis, te zien in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, met zijn gedetailleerd ingerichte kamers en zijn schattige muizenbewoners heeft de wereld veroverd. De muizenhuisboeken worden in grote getale verkocht en zijn inmiddels in veel landen verschenen. 

Ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd een ´royaal gouden boekje´ gemaakt met het Muizenhuis en zijn vaste bewoners Sam en Julia in de hoofdrol. Uitgeverij Rubinstein, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Openbare Bibliotheek Amsterdam maakten de uitgave mogelijk. De eerste exemplaren van het boekje waren voor de prinsessen Amelia, Alexia en Ariane. Alle Amsterdamse basisschoolleerlingen van groep 1 t/m 4 krijgen dit Gouden Boekje cadeau. 

Het verhaal begint buiten het Muizenhuis waar drie muisjes, Mini, Midi en Maxi een luik in de vloer ontdekken. Als ze er doorheen kruipen komen ze bij Sam en Julia in het Muizenhuis terecht. Het klikt tussen de muizen. 
Als ze appeltaart ruiken gaan ze op onderzoek uit. Ze vinden de bakkerij, gevuld met heerlijke taartjes. Die willen ze wel even proeven. Dat loopt niet goed af: er valt van alles om en al snel is het een grote troep. Gelukkig wordt de bakker niet erg boos, zeker niet als de muisjes helpen met nog meer taarten bakken. Voor de drie zusjes weer naar huis gaan bezoeken ze nog even het theater. Daar wordt druk geoefend, want de volgende dag is er een groot feest. Sam en Julia mogen op het feest haring uitdelen en ze hopen de drie nieuwe vriendinnen dan weer te zien. 

Ook in de kleinere uitgave van een Gouden Boekje komt de charme van het Muizenhuis goed tot zijn recht. Het is weer een feest om naar alle details te kijken: de knuffelhond die de kleine Mini vasthoudt, de oranjetompouces in de bakkerij, de vlaggetjes die al klaar staan voor het feest en de feestelijk optocht van de koning en koningin en hun drie dochters. 
De tekst bestaat uit veel dialoog en leest prettig voor. De foto´s van de muizen en de tekst sluiten goed op elkaar aan. Het kleine avontuur van de koninklijke muisjes zal vooral jonge kinderen aanspreken. 

Voor wie geen prinses is en niet in Amsterdam woont is het boekje gewoon in de boekwinkel te koop. 

Het Muizenhuis/ Sam & Julia Het grote feest 
Karina Schaapman en Maurits Rubinstein 


Rubinstein, 2013     € 6,95 


Meer over Het Muizenhuis in de recensie Het Muizenhuis van Karina Schaapman