Pim & Pom Poezenmanieren

Geplaatst 12 mei 2014 03:11 door susan *   [ 12 mei 2014 03:11 bijgewerkt ]

Pim en Pom zijn weer helemaal hot na het uitkomen van de speelfilm Pim en Pom Het grote Avontuur. Een mooie aanleiding om een Gouden Boekje aan de twee katten te wijden. Ze verschenen in 1958 voor het eerst in Het Parool op de kinderboekenpagina als opvolgers van Jip en Janneke. Mies Bouhuys schreef verhaaltjes, dialogen en gedichtjes over de twee katten waarvoor haar eigen katten Pim en Pom de inspiratiebron waren. Fiep Westendorp tekende de onstuimige Pim en de wat meer verstandige Pom zoals alleen zij dat kan. Ze hebben nauwelijks katse kenmerken met hun korte staartje, korte pootjes, lange nek, grote elipsvormige kop, geen bekje en een ronde neus die ook nog op één lijn staat met hun oogjes. En toch zijn deze grafisch vormgegeven poezen helemaal kat. 
In het Gouden Boekje Pim & Pom Poezenmanieren staan uitsluitend korte eenvoudige versjes waarin Pim de meest opvallende dingen doet, maar Pom zich toch ook laat gelden: samen voetballen ze in de huiskamer, ze bestellen biefstuk bij de slager en ze halen het keukenkastje leeg:´Blikjes, pakjes, dozen,/zoveel als hier ligt./En toch niets te eten./Alles zit nog dicht!/ 
De tekeningen van Fiep Westendorp, die door Gioia Smid in het badkamerkastje van Fiep werden teruggevonden, worden op prachtige grafische wijze gepresenteerd. Aan de zwart/wit illustraties zijn kleurvlakken toegevoegd in een beperkt palet: blauw, rood, roze en maisgeel. 
Poezenmanieren is een voorleesboekje voor peuters en kleuters die zullen genieten van de kleine poezenavonturen en de aansprekende tekeningen die aan zeggingskracht niets hebben ingeboet. 

Pim & Pom Poezenmanieren 
Mies Bouhuys (tekst) en Fiep Westendorp (ill) 


Rubintein, 2014     €6,95