Vier nieuwe Gouden Boekjes

Geplaatst 4 nov. 2013 02:32 door susan *   [ 4 nov. 2013 02:32 bijgewerkt ]

Dit najaar brengt uitgeverij Rubinstein vier nieuwe Gouden Boekjes uit en brengt daarmee de lijst op 121 ´deeltjes´. Twee boekjes zijn oorspronkelijk Nederlandse uitgaven, twee boekjes zijn vertalingen uit de Amerikaanse serie. 

Dit is het jaar van Harmen van Straaten, die het kinderboekenweekgeschenk schreef, en een gouden boekje kon dan ook niet uitblijven. Het werd Tim en de boot naar Timboektoe dat eerder verscheen bij uitgeverij Moon. Tim zit in bad en speelt met zijn boot, de reis gaat naar Timboektoe. De lezer volgt de lange reis waarin Tim diverse dieren ontmoet die graag mee willen. Ook een piraat stapt aan boord. Een walvis geeft de boot een duwtje en de reis verloopt voorspoedig tot er een pelikaan overvliegt die de reisplannen in de war schopt. Het verhaal rijmt, al is het hier en daar wel krampachtig. De illustraties, van de schrijver zelf, zijn kleurig, zwierig en heel aantrekkelijk. 

Ook het tweede oorspronkelijk Nederlandstalige boekje is een heruitgave.Balotje en de beren van Yvonne Jagtenberg verscheen eerder bij uitgeverij Leopold. Balotje krijgt van haar tante een beer. Maar ze heeft al zoveel beren en deze past er niet meer bij. Balotje besluit voor haar beren een ander huis te zoeken. Als alle beren een goede plek hebben gevonden past Balotje weer in haar bed mét haar nieuwe beer. De tekenstijl van Jagtenberg is niet de stijl die je direct verwacht in een Gouden Boekje. Ze werkt met grote lege gekleurde vlakken en haar figuren hebben grote hoofden met opvallende neuzen. De tekeningen hebben wel leuke details en de gezichtsuitdrukkingen zijn goed getroffen. Jagtenberg heeft een prettige schrijfstijl die goed te volgen is voor jonge lezers. 

De twee vertalingen uit de rijke Amerikaanse historie van het Gouden Boekje nemen de lezer mee naar de nostalgische jaren vijftig. Woorden is een leerboekje. Op de ene bladzijde staan losse woorden bij een tekening, bijvoorbeeld ´druiven´, ´schaar´, ´oma´ en op de bladzijde ernaast is alles in een kleurige illustratie terug te vinden. Daar ziet de lezer bijvoorbeeld een gezin aan tafel, een kinderkamer en een snelweg. Naast woorden die verwijzen naar concrete dingen komen er ook begrippen aan de orde, waaronder ´familie´, ´dieren´, ´vogels´, ´kleren´, ´vervoersmiddelen´ en ´dingen die groeien´. Ook de dagen van de week, kleuren en de seizoenen krijgen aandacht. Het boekje is heel geschikt om aan de woordenschat te werken, maar ook gewoon leuk om met peuters en kleuters te bekijken. De gedateerde tekeningen staan het kijk- leer-en zoekproces niet in de weg. 

Tien kleine dieren is een telboekje. Een konijntje, bosmarmot, uil, beer en nog zes andere kleine dieren hebben geen zin om te gaan slapen als de koude winter komt. Ze gapen en houden zich groot tot hun vader of moeder komt en ze meeneemt om te gaan slapen. Het is een leuk verhaal rond het herkenbare thema ´ik wil niet slapen´. De tekst leert het tellen tot tien speels aan. Niet alle dieren zullen direct herkend worden, want niet iedere peuter/kleuter kent de bever of het grondeekhoorntje. De dieren zijn allemaal duidelijk getekend in warme kleuren. Tien kleine dieren is een fijn kijk-en voorleesboekje voor de jongsten. Tim en de boot naar Timboektoe – Harmen van Straaten 
Balotje en de beren – Yvonne Jagtenberg 
Woorden – Selma Lola Chambers (tekst) en Gertrude Elliott (ill) 
Tien kleine dieren – Carl Memling (tekst) en Fjodor Rojankovsky (ill)