Wouter bij de wegenwacht

Geplaatst 20 sep. 2012 02:58 door susan *

Wouter bij de wegenwacht
 is een luxe gouden boekje dat tot stand kwam in samenwerking met de anwb. Gouden boekjes en auto´s zijn een goede combinatie, een verhaal over de wegenwacht is dan ook geen verassende keuze. 
Achtjarige Wouter wil later wegenwachter worden. Hij vraagt, per brief, of hij een dag mag meerijden met de wegenwacht en het mag. Hij heeft een fantastische dag waarin hij een actieve rol speelt bij het helpen van mensen met autopech. Aan het einde van de dag krijgt hij dan ook complimenten van Guus de wegenwachter:´ zo´n handige jongen als jij kunnen we goed gebruiken.´ 

Het verhaal, geschreven door Peter Smit, begint wat wonderlijk met de mededeling dat de poes van Wouter naast de goudvis in het water van de kom gaat zitten, maar de overige tekst is goed te volgen. Het is een wensvervullend verhaal met Wouter in een heldenrol die een brand in een auto blust, een ontsnapt aapje weet te vangen en een oplossing bedenkt om de circusauto op tijd bij de voorstelling te krijgen. 
De illustraties van Jan Jutte zijn prachtig. Zijn werk maakt er een echt gouden boekje van door 
auto´s uit de jaren vijftig te tekenen en de personages nostalgisch aan te kleden: Wouter heeft een korte broek aan, er staat een jongetje in een matrozenpakje toe te kijken en iedereen draagt een hoed. Dat Jutte van tekkels houdt is te merken, ze duiken regelmatig op. De auto´s, dieren en mensen zijn in diverse pastelkleurige vlakken geplaatst, die op een natuurlijke wijze de achtergrond vormen. Jan Jutte is een stylist die geen overbodige details in zijn tekeningen verwerkt. Toch leidt dit niet tot ´kaal´ werk, integendeel. Wat noodzakelijk is om een tekening goed te ´lezen´ staat er en dat maakt zijn werk toegankelijk voor jonge kijkers. Jutte geeft gezichtsuitdrukkingen duidelijk weer en versterkt op die manier de tekst, hij trekt de lezer mee in de spannende avonturen die Wouter beleefd. Het is in hoge mate aan de illustraties van Jutte te danken dat een klein wensvervullend verhaal zo´n fijn gouden boekje oplevert. 

Wouter bij de wegenwacht 
Peter Smit (tekst) en Jan Jutte (ill) 

Rubinstein, 2011     € 6,95