Het meisje en de soldaat - Aline Sax

Geplaatst 17 jun. 2014 02:48 door susan *   [ 17 jun. 2014 02:48 bijgewerkt ]

´Zeventien stappen. Het meisje strekt haar handen en inderdaad, daar is het bankje. Ze gaat helemaal tegen de leuning zitten. En dan merkt ze het. 

Er zit nog iemand op het bankje. Een soldaat. Hij ruikt naar zweet en modder en bloed. Zoals alle soldaten. Maar daaronder, heel diep, noch amper merkbaar, ruikt ze een andere geur. Een geur die ze niet kent. Ze snuift diep. Een warme geur zoals van gebrande noten. Maar noten die ze nog nooit geroken heeft.´ 


Een blind meisje en een zwarte soldaat ontmoeten elkaar op een bankje achter het café van de ouders van het meisje. De loopgraven van de Eerste Wereldoorlog bepalen het leven van de soldaat: zes dagen naar het front en dan drie dagen rust. Op deze dagen ontmoeten het meisje en de soldaat elkaar op het bankje. Hij vertelt haar over Afrika met ´langzame woorden en voorzichtige zinnen´. Op een dag blijft het bankje leeg. Het meisje gaat de soldaat zoeken en loopt naar het front. 

Aline Sax, historica, heeft ongetwijfeld de historische achtergrond van de inzet van Afrikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog grondig onderzocht. Deze Afrikaanse soldaten, de tirailleurs, waren voor de plaatselijke bevolking vaak de eerste zwarte mensen die ze zagen en ze werden met enig wantrouwen bekeken. 
Sax beschrijft in beeldende zinnen de bijzondere band tussen het meisje en de soldaat. Hun namen blijven onbekend. Het meisje en de soldaat zijn beiden buitenstaanders die elkaar bij toeval ontmoeten. De soldaat vertelt het meisje over zijn land en de mensen die hij mist. Zij kan luisteren en horen wat hij niet uitspreekt. 
Sax laat het meisje en de soldaat om en om aan het woord en vaak beschrijven zij hetzelfde moment. Als het meisje aan het woord is zijn de bladzijden wit, als de soldaat spreekt dan is de achtergrondkleur zwart. Het is onvermijdelijk dat het verhaal van de soldaat ook gaat over oorlog en dood:´ Het ene moment zagen zijn ogen nog en het volgende niet meer. Zo ongemerkt kan je hier sterven´ 
Het boek is in sobere kleuren geïllustreerd door Ann De Bode. Zij schetst een mooi tijdsbeeld met haar tekeningen die op foto´s lijken: een snapshot van het café, soldaten aan het front, de verwoestende werking van een bom. De soldaat zien we op het bankje, het meisje blijft buiten beeld. We zien slechts de benen van het paard dat zij berijdt of een gedeelte van haar lichaam. 

Het verhaal beslaat nog geen honderd pagina´s maar is rijk aan inhoud en schoonheid. Het is een verhaal over vriendschap en vertrouwen tegen een achtergrond van oorlog en wantrouwen. Mis dit kleine pareltje niet! 

Het meisje en de soldaat 
Aline Sax (tekst) en Ann De Bode (ill)

De Eenhoorn, 2013     € 14,50

Andere boeken van Aline Sax op kinderboekenpraatjes: