Tijgereiland - Daan Remmerts de Vries

Geplaatst 17 jun. 2014 02:45 door susan *   [ 17 jun. 2014 02:45 bijgewerkt ]

In eerste instantie zou Tijgereiland een verhaal worden over hoe slecht het ervoor staat met de tijgers. Maar dat is niet het soort boeken dat Daan Remmerts de Vries schrijft en dus werd Tijgereiland een heel ander verhaal: een verhaal over een jongen, zijn moeder en over de scheiding van de ouders van die jongen. 

Dertienjarige Tijs is de verteller. Sinds zijn vader het huis heeft verlaten is hij´de man in huis´. Tijs probeert deze nieuwe rol zo goed mogelijk te spelen door voor zijn moeder te zorgen en haar verdriet om de scheiding zoveel mogelijk te verlichten. Hij raakt daarbij zichzelf steeds meer kwijt. 
Als Tijs na een weekendbezoek aan zijn vader thuis komt stelt hij zijn moeder voor´ook eens wat te gaan doen´. Tot zijn verrassing weet hij zijn moeder over te halen een reis naar India te maken. Zij kan dan op zoek naar´dat oosterse, mystieke´en Tijs kan op zoek naar tijgers, want die wil hij heel graag in het wild zien en fotograferen. Het wordt geen makkelijke reis. India is heel anders dan verwacht en de moeder van Tijs gedraagt zich, volgens Tijs, onmogelijk: ze wordt boos op mensen, ze draagt een belachelijke broek, ze blijft soms uren weg en ze gelooft niet dat Tijs ooit een tijger in het wild zal zien. Tijs voelt zich verantwoordelijk voor zijn moeder en doet er alles aan de reis tot een succes te maken. Tot de grens is bereikt en´een troebele zwarte vloedgolf´ naar buiten komt. 

In het verhaal is veel aandacht voor de gedachten en emoties van Tijs. Het zijn gedachten en emoties die veel kinderen van gescheiden ouders hebben. Zo vraagt Tijs zich af of hij schuld heeft aan de scheiding en hij voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van zijn moeder. Tijs is bang dat zijn moeder gedachten kan lezen en daarom wordt het nog moeilijker zijn emoties onder ogen te zien; hij durft bepaalde dingen zelfs niet te denken. Omdat tijdens de reis in India alles anders is dan verwacht nemen de spanningen toe. De rolverdeling die in Nederland is ontstaan wordt nu uitvergroot. Uiteindelijk komt het tot de onvermijdelijke uitbarsting. 
Remmerts de Vries geeft Tijs een geloofwaardige vertelstem, al worden de gevoelens soms wel erg benadrukt door ze keer op keer te benoemen. Echt beklemmend wordt het waar Remmerts de Vries zich inhoudt en slechts in enkele woorden aangeeft wat er gaande is:´En aangekleed, gepoetst, gekamd, kwam ik de keuken binnen. Veerkrachtig. Opgewekt. Alert.´Hoi mam!´ Een zoon zoals je in tv-reclames ziet.´  
De spanning in het verhaal kent een mooie opbouw, met Tijs krijgt ook de lezer het steeds benauwder. Dat Tijs zichzelf meer en meer verliest benadrukt Remmerts de Vries door bijna ongemerkt over te gaan op een andere vertelstijl: van de eerste persoon naar de derde persoon. Het is dan ook een opluchting als de bom barst en er ruimte komt voor een nieuw begin. 

Tijgereiland 
Daan Remmerts de Vries 


Querido, 2013     € 14,95 

Andere boeken van Daan Remmerts de Vries op kinderboekenpraatjes: