Springdag - Anne Provoost

Geplaatst 11 aug. 2013 04:44 door susan *   [ 11 aug. 2013 04:44 bijgewerkt ]

Op Springdag landt na een lange avontuurlijke val de verteller van het verhaal.´Wat een duik! Wat een smak!´. Er steekt wind op in het kale 
landschap waar het blote meisje is geland. De wind heeft niets om tegen aan te waaien, alleen een koffertje, dat het meisje heeft meegenomen. Uit de koffer klimt een vrouw.´Ik ben de vrouw van je leven´ zegt ze en ze pakt het meisje op, geeft haar melk en noemt haar Zsófi. Ook de vrouw heeft een koffer bij zich. Er zit van alles in, zelfs een man:´een hele mooi, op wollen sokken´. Hij blijkt de man van haar leven en ook hij heeft een koffer. Uit zijn koffer hangen twee vlassen staarten. Een is van een paard en de ander is van Kej, een oude vrouw. Zsófi volgt Kej waar ze ook gaat. Ook Kej heeft een koffer die goed gevuld is. Op een dag kondigt Kej aan dat haar Springdag nadert. Ze ordent haar spullen en maakt de koffer leeg. 

Anne Provoost wilde een boek maken waarin de gangbare kijk op het leven wordt omgekeerd. Het kind wordt niet geboren in een wereld die al bestaat, maar komt daarentegen terecht in een wereld die begint als het kind aankomt. Het werd een allegorische vertelling over leven en dood, met metaforen die het begin en het einde van het leven beschrijven. 
Provoost heeft intensief samengewerkt met illustratrice An Candaele. Met rietpen, inkt, wikkels en pakpapiertje schept Candaele de wereld van Zsófi. Een koude wereld die associaties oproept met Mongolië. De illustraties zijn onlosmakelijk verbonden met het verhaal, ze vullen het verhaal aan en verdiepen het. Ze laten onder andere zien hoe de wereld van Zsófi zich steeds meer vult en hoe de patronen van de koffers verbonden zijn met de mensen uit het verhaal. 
Zowel in de tekst als in het beeld valt veel te ontdekken. Het boek heeft een subtiele schoonheid die tot nadenken uitnodigt. Waarom is Zfófi bijvoorbeeld zolang bloot en krijgt ze pas haar luchtige kleding als Kej er is? Waarom kruipt Zfófi is de lege koffer van Kej en waarom neemt Kej haar koffer niet mee op haar Springdag? 

Springdag is geen makkelijke weglezer, maar een boek dat uitdaagt om meermaals te lezen en te overdenken. Of deze parabel over leven en dood kinderen tussen zes en negen jaar zal aanspreken betwijfel ik. Het boek kreeg een Zilveren Griffel in deze leeftijdscategorie. Voor wie het vermogen nog niet heeft ontwikkelend om metaforen te onderscheiden en te waarderen is het een ´raar´ verhaal over een bloot meisje dat een grote sprong maakt en allerlei mensen met koffertjes tegen komt. 

Springdag 
Anne Provoost (tekst) en An Candaele (ill) 

De Eenhoorn, 2012     € 14,95