Waar was Hans? - Ienne Biemans

Geplaatst 6 sep. 2013 02:58 door susan *   [ 6 sep. 2013 02:58 bijgewerkt ]

Hans gaat de lezer, ´best stoer´, vertellen wat hij heeft meegemaakt toen hij ´nog acht of negen jaar was´. Het gebeurde op de dag dat hij voor het eerst alleen thuis mag blijven. Als hij dorst krijgt vindt hij in de keuken een knaloranje fles limonade. Het is ´superlekker! Zalig zacht en zalig zoet´. Al snel merkt Hans dat hij toverdrank op heeft:´Ik zag de muren om me heen draaien. Ze kwamen op me af. Ze deinsden achteruit.´ Hans´ benen worden ineens slap en hij wordt erg moe. Hij sleept zich de trap op en naar zijn bed. En dan gebeuren er pas echt rare dingen: er verschijnt een schildwacht gemaakt van snoepspek, Hans valt in een put, hij komt terecht in het land Penarie waar hij een jongen ontmoet die ook Hans heet en hij krijgt te maken met twee identieke meisjes die hem benoemen tot jury van hun schoonheidswedstrijd. Gelukkig kruist een fee zijn pad die hem weer op de goede weg zet. Uiteindelijk is hij ineens weer in zijn bed. 


Ienne Biemans, die vooral bekend is van haar kindergedichten, schreef dit boek in proza. Ook haar proza leest als een gedicht. Ze schrijft in korte zinnen en gebruikt beeldende woorden zoals ´putspinnen´ en ´schildwachtpak´ en poëtische taal waarmee ze de wonderlijke omgeving van Hans schetst:´Bloemen waaiden open. Bomen zwaaiden. Blaadjes begonnen te ritselen. Beekjes te stromen.´ Biemans verwerkt ook veel dialoog in haar tekst, waarin Hans´ stopwoordje ´Mozes´ veelvuldig voorkomt. 
De beeldende tekst past goed bij de illustraties van Ceseli Josephus Jitta. Haar kleurrijke werk in gemengde techniek is speels en gedurfd. Als de wereld rond Hans begint te bewegen, brengt zij dit in beeld door de tafel waaraan Hans zit te laten dansen op elegante rode schoentjes. Hans als zeemeerman die zich de trap op sleept sluit rechtstreeks aan op de tekst, maar Jitta laat haar fantasie gaan als ze Hans als walrus afbeeldt als de tekst beschrijft hoe hij op zijn buik op het spiegelgladde zeil naar zijn kamer glijdt. 
Het verhaal van Hans laat zich op twee niveaus lezen. Als het verhaal dat Hans aan de lezer toevertrouwt, zijn wonderlijke avonturen na het drinken van een toverdrank, of de lezer kan het verhaal interpreteren als de gevolgen van het drinken van alcohol. 
Het verhaal is bedoeld voor de beginnende lezer, maar niet iedere onervaren lezer zal uit de voeten kunnen met dit onsamenhangende wonderlijke avontuur waar de gebeurtenissen los van elkaar lijken te staan. 
Het boek kreeg een eervolle vermelding van de Griffeljury 2013 (een Vlag en Wimpel) die het verhaal surrealistisch en overrompelend noemt. 

Waar was Hans? 
Ienne Biemans (tekst) en Ceseli Josephus Jitta (ill) 

Gottmer, 2012     € 12,95