Held op sokken - Bette Westera

Geplaatst 27 jun. 2014 08:27 door susan *   [ 27 jun. 2014 08:28 bijgewerkt ]

´Er woonde eens een ridder in een middeleeuws kasteel. 

 Hij had geen baard. Die baard was blijven steken in zijn keel. 
 Nu hadden in de middeleeuwen alle ridders baarden. 
 Die hoorden ze te hebben, net als harnassen en zwaarden.´ 

De ridders met baarden trekken erop uit om prinsessen uit torens te bevrijden, ridders uit vijandige landen te verslaan en draken met zeven koppen in mootjes te hakken. Die ridders zijn erg populair en de jonkvrouwen staan voor hen in de rij. 
Ridders zonder baarden tellen niet mee:´Ze waren goed om bloed van dode draken op te dweilen, om harnassen te poetsen en om zwaarden bij te vijlen, om stallen uit te mesten, met gewone kleren aan, om aardappels te schillen en om paarden te beslaan.´ Een ridder zonder baard heeft zelfs geen laarzen, hij gaat op geitenwollen sokken door het leven. 
Op een dag komt er een schone jonkvrouw dineren op het kasteel. Alle ridders met baarden willen indruk op haar maken en vertellen over hun heldendaden. De jonkvrouw is daar niet in geïnteresseerd, zij wil graag weten wie die verrukkelijke drakenballen heeft gemaakt. En zo gaat uiteindelijk de ridder zonder baard er met de schone jonkvrouw vandoor. 

Het grappige verhaal vertelt Bette Westera in goed lopend rijm. Heerlijk om voor lezen. 
Thé Tjong-Khing maakte de illustraties. Het stoere ridderverhaal vol gevechten en draken heeft ook stoere illustraties. Het is op de kaft al te zien: de baardloze ridder zit aardappels te schillen tegen een achtergrond van een in stukjes gesneden draak. In het boek zien we hem bloed opdweilen en een drakenstaart verwerken in de gehaktmolen. De heldendaden van de ridders mét baarden worden eveneens in hun volle glorie getoond: met een ferme schop tegen het geharnaste achterste worden vreemde ridders weggejaagd en in één klap slaat de ridder met de rode baard een drakenkop af. Daarnaast zijn er ook grappige illustraties. Thé Tjong-Khing laat zien hoe de ridders ´s morgens voor de spiegels staan te tutten en hij volgt de geitenwollen-sokken-mode op de voet. Zoals altijd weet hij de gezichtsuitdrukkingen weer goed te treffen. 

Held op sokken, de titel doet het niet vermoeden, is een lekker stoer prentenboek met heerlijke spannende illustraties en een leuk verhaal op rijm. 

Het boek kreeg van de Griffeljury 2014 een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport:´Held op sokken is een humoristisch verhaal over de zegevierende anti-held, waarin de taal zingt dankzij rijm en ritme.´


Held op sokken 
Bette Westera (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill) 

Gottmer, 2013     € 13,95 

Andere boeken van Bette Westera op kinderboekenpraatjes

Aan de kant, ik ben je oma niet! 
Ik leer je liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen