Armandus de Zoveelste- Dimitri Lene

Geplaatst 22 sep. 2011 03:47 door susan *   [ 22 sep. 2011 03:48 bijgewerkt ]
Armandus de Zoveelste van Dimitri Lene is het enige bekroonde Penseelboek dat daadwerkelijk een kinderboek is met illustraties. De bekroonde illustraties zijn van Vanessa Verstappen.

Het sprookjesachtige verhaal gaat over koning Armandus en zijn gezin. De vrouw van de koning, de koningin, ligt als een schone slaapster in bed en niemand krijgt haar wakker, ze is stervende. Hun zoon, prins Eduardus de Zoveelste, heeft niet veel op met zijn koninklijke plichten en hij is verliefd op een kamermeisje. Zijn zus, prinses Bellatrix de Zoveelste, is ambitieus, zij zou graag koningin willen worden, maar komt niet in aanmerking voor de post.
Op zoek naar een geneesmiddel voor de koningin moeten Armandus en zijn kinderen een queeste maken.
Het verhaal wordt in bloemrijke taal verteld, met veel uitweidingen en woordgrapjes. Bijvoorbeeld als Puur Toeval aan het woord is: ´Dat kan niet, betekent eigenlijk: dat geloof ik niet. Dat geloof ik niet betekent eigenlijk: ik kan daar met mijn verstand niet bij. Dat kan niet, betekent dus eigenlijk: sorry, hier is geen plaats voor in mijn hoofd. Maak dan plaats! Zie het! Geloof het! Alles kan! Want ik ben er toch: Puur Toeval. Het is ook puur toeval dat ik er ben. Ik had evengoed iemand anders kunnen zijn. Als je zou mogen kiezen om iemand anders te zijn, wie wil je dan zijn? Mij natuurlijk, dat begrijp ik´

De Antwerpse Vanessa Verstappen debuteert als illustratrice met dit boek. Zij maakte bij het verhaal 60 klassieke houtsneden uit lindehout, dat is ambachtelijk werk. Verstappen houdt van deze ´langzame weg´ van het idee naar het uiteindelijke beeld.
Voor de illustraties worden slechts twee kleuren gebruikt: rood en bruin. De houtsneden zijn meestal in één van deze kleuren op een witte achtergrond gezet, maar ook een rode achtergrond met een bruine afdruk is te zien.
De gebruikte beelden zijn rijk, vaak wordt in één beeld verschillende aspecten van het verhaal gepakt, of wordt de verbondenheid van personen weergeven. Zo worden de prins en zijn lief als één figuur afgebeeld en de prinses zien we letterlijk ´molenwieken´.
De illustraties sluiten goed aan op de tekst van het boek, het verband met de tekst is vaak op een bijzondere manier uitgewerkt, zo wordt bijvoorbeeld de zin ´Prinses Bellatrix was heel veel dingen´ geïllustreerd met een houtsnede waarop we vijf Bellatrixen in één figuur zien. De fantasierijke wijze van afbeelden past bij de sfeer van het boek waarin ook het taalgebruik vaak associatief is.

Armandus de Zoveelste
Dimitri Lene (tekst) en Vanessa Verstappen (ill)

Lannoo, 2010     € 19,95