Kleur alles - Joelle Jolivet

Geplaatst 19 sep. 2011 01:44 door susan *   [ 19 sep. 2011 01:45 bijgewerkt ]
De Penseeljury, onder voorzitterschap van Wim Pijbes (directeur van het Rijksmuseum) was zeer onder de indruk van het ingezonden buitenlandse werk. De Zilveren Penselen zijn derhalve toegekend aan twee Franse en een Belgische illustrator. Een van hen zal op 28 september een Gouden Penseel krijgen.
De komende dagen bespreek ik de bekroonde boeken.

Kleur alles van de Franse Joelle Jolivet is een opvallende bekroning. Het boek is namelijk een kleurboek. Jolivet illustreerde eerder meerdere kinderboeken, waaronder Het Beestenboek en Het Klerenboek.
Zij werkt met een linosnede-techniek en haar figuren zijn met ferme zwart/wit lijnen neergezet. Meestal kleurt Jolivet haar werk met frisse felle kleuren in, maar bij dit boek heeft ze dat dus niet gedaan, hier mag de lezer (of ´kleurder´) zelf aan het werk.

In het kleurboek zien we een echo van haar eerdere werk, er zijn een aantal platen met dieren en er kan kleding worden ingekleurd.
Het boek opent met een boom vol vogels die echt wel een kleurtje kunnen gebruiken, in de zwart/wit weergave is het bijna een zoekplaatje. Er zijn meer bladzijden waar een groep dieren is afgebeeld, vissen bijvoorbeeld of steppedieren.
Andere dieren vullen groots twee bladzijden in hun eentje, een Koraalduivel of een broedende vogel. Bij de vogel kan de vleugel worden omgeslagen en drie maal raden wat er dan te voorschijn komt.
Er zijn meer afbeeldingen met flapjes, in een bloementuin zijn vlinders verborgen, of er kan achter de ramen van een rij gevels worden gegluurd.

Kleur alles is niet zomaar een kleurboek, het werk van Jolivet met de stevige zwarte lijnen heeft een heel eigen stijl, en de illustraties nodigen uit om te gaan inkleuren.

Kleur alles
Joelle Jolivet

De Harmonie, 2010     € 9,90