Wie moet de gouden griffel krijgen?

Geplaatst 4 okt. 2011 01:22 door susan *   [ 5 okt. 2011 01:37 bijgewerkt ]
 
Na het bespreken van alle boeken die dit jaar een zilveren griffel kregen, is het nu tijd de balans op te maken, wie moet De Gouden Griffel krijgen?

En? Van Kitty Crowther zal niet in aanmerking komen, het betreft een vertaling. Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat een boek waarin de tekst tot slechts enkele woorden is teruggebracht een Gouden Griffel zal winnen.
Het tweede boek in de categorie tot zes jaar, Het boeboek van Imme Dros wordt door de griffeljury geprezen als ´origineel voorleesboek´. Maar hoe origineel is een griezelhuis aan het rilmeer met wind die door de kieren giert, vleermuizen in de kelder heeft en spoken op zolder? Het boeboek is zeker een leuk voorleesboek waarin de lezers zich kunnen uitleven in veelvuldig boegeroep, maar voor mij geen Gouden Griffel waard.

Roodkapje was een toffe meid van Marjet Huiberts is het boek met ´de swingende raps´ die volgens de griffeljury lekker meezingen. Ik vind ze niet zo makkelijk om mee te zingen en ik kies er niet voor een Gouden Griffel te geven aan een boek dat bij het opzetten van een cd pas tot leven komt.
Hoe oma almaar kleiner werd van Michael de Cock is echt zo´n boek waarvan ik hoop dat het de Gouden Griffel niet krijgt, het zou het beeld versterken dat de Gouden Griffel altijd gaat naar een voor kinderen onbegrijpelijk boek.

In de categorie vanaf negen jaar zitten voor mij de grote kanshebbers. Dissus van Simon van der Geest heeft alles wat een Gouden Griffelboek moet hebben, het taalgebruik is origineel, knap en toegankelijk. Het oude verhaal is in een prachtig nieuw jasje gestoken en het boek ziet er met de illustraties van Jan Jutte ook aantrekkelijk uit; voor mij is dit boek een winnaar.
Ook het tweede boek in deze categorie, Vliegen tot de hemel van Michael de Cock, is een geslaagde hervertelling met mooi taalgebruik en prachtig gerelateerd aan de verhouding tussen vaders en zonen. De bijgeleverde cd is een pluspunt, maar de Gouden Griffel is geen prijs voor performers.

De informatieve boeken zijn niet mijn kanshebbers. Ik! Wie is dat? van de Kinderuniversiteit van Tilburg geeft veel interessante informatie maar ik deel de mening van de griffeljury niet dat het ´toegankelijke teksten´ zijn. Menig kind tussen de 9-12 jaar zal moeite hebben om deze teksten met de hoge informatiedichtheid te kunnen volgen.
Meneer Kandinsky was een schilder van Daan Remmerts de Vries is als begeleidend boek bij de Kandinskytentoonstelling heel waardevol, maar voor kinderen die nog nooit van het expressionisme en Kandinsky hebben gehoord zal het toch een vreemd verhaal zijn.

In de categorie poëzie springt voor mij Hoera voor Superguppie! van Edward van de Vendel eruit. Prachtige toegankelijke poëzie voor een brede doelgroep, van mij mag hij goud winnen.
De poëzie van Bette Westera in Ik leer je liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen is complex en lang niet voor alle kinderen geschikt, hoe mooi haar verzen ook zijn.

Dus, ik ben blij als de Gouden Griffel gaat naar Simon van der Geest, Michael de Cock (voor Vliegen tot de hemel) of Edward van de Vendel, vanavond weten we het!
 
nb Op 4 oktober kreeg Dissus van Simon van der Geest de Gouden Griffel!