lijst Jacques‎ > ‎

Nog één nachtje slapen...

Geplaatst 5 mrt. 2011 07:58 door Onbekende gebruiker   [ 6 mrt. 2011 04:58 bijgewerkt door susan * ]
In Nog één nachtje slapen… zijn drie prachtige boekjes van Jacques Vriens in één bundel verzameld. Het zijn de verhalen over kleuter Mieke en haar jongere broertje Wouter en hun avonturen rond de feestdagen. In de bundel zijn de boeken Dag, Sinterklaasje, O, dennenboom en Drie ei is een paasei opgenomen. In de Sinterklaastijd besprak ik Dag, Sinterklaasje en de bespreking over de kersttijd houden jullie tegoed. Met het voorjaar op komst richt ik mij op de verhalen die rond Pasen spelen.

Mieke en haar drie jarige broertje Wouter hebben het Sinterklaasfeest en Kerst achter zich gelaten en de lente is op komst. Tijd voor de liefde: Valentijnsdag. Wat een moeilijke dag voor Mieke, ze mag een bloem aan ´de liefste´ geven en wie moet ze nu kiezen: mama of papa? Van Valentijn gaan Wouter en Mieke naar carnaval en dat roept nieuwe vragen op: bestaan er eigenlijk wel meisjesrovers? Dan wordt het echt lente en stort mama zich op de voorjaarsschoonmaak en heeft ze weinig tijd voor de kinderen en Mieke heeft nog wel zoveel te vertellen.
Het paasfeest begint met Palmpasen, met een echte ´bloothaan´ op de stok natuurlijk. Mama vertelt over het verhaal dat bij Palmpasen hoort. Rond het paastfeest worden er natuurlijk eieren geschilderd en verstopt en aan het paasontbijt wordt beslist wie de koning zal zijn.
Na Pasen wordt het Koninginnedag, moederdag en Pinksteren. Het laatste verhaal gaat over de langste dag van het jaar, 21 juni, de dag dat Wouter voor het eerst naar groep 1 gaat en ´een echte kleuter wordt´.

Jacques Vriens weet een verhaal te vertellen voor iedere leeftijdsgroep en zeker ook voor kleuters. Hij blijft dicht bij hun belevingswereld en beschrijft problemen die volwassenen klein vinden, maar voor kleuters levensgroot zijn.
De humor die Vriens in de verhaaltjes brengt past goed bij jonge lezers zoals bijvoorbeeld de grappige taalverbasteringen van Wouter.
De ouders van Wouter en Mieke zijn liefdevol maar gelukkig ook echte mensen. Zo is moeder duidelijk geïrriteerd als Wouter zijn palmpasenstok heeft leeggegeten en de reactie van Mieke hierop is ook heel herkenbaar.

De verhalen zijn geïllustreerd door Dagmar Stam met zwart/wit tekeningen. Wouter en Mieke zijn als twee gewone leuke kinderen afgebeeld. De volwassenen staan over het algemeen goedgemutst op de tekeningen al kan Stam ook onvrede tonen, bijvoorbeeld op de tekening waar Mieke duidelijk boos op haar bed zit. De tekeningen zijn realistisch, vrolijk en toegankelijk voor kinderen.

Drie ei is een paasei is ook als apart boekje verkrijgbaar.


Nog één nachtje slapen….
Jacques Vriens (tekst ) en Dagar Stam (ill)
 
Van Holkema & Warendorf, 1996 jubileumuitgave     € 7,50