lijst Kerntitels Kinderboekenweek 2013

Aan de bal - Lieneke Dijkzeul

Geplaatst 27 sep. 2013 01:47 door susan *   [ 27 sep. 2013 01:47 bijgewerkt ]


In 2004 schreef Lieneke Dijkzeul Aan de bal, een veel geprezen boek. Het vertelt het verhaal van Rahmane die opgroeit in een klein Afrikaans dorp. De jongens uit het dorp voetballen graag en worden getraind door meneer Baouri. Hij weet een trainer uit de grote stad te interesseren voor zijn team. Rahmane, zijn beste vriend Tigani en de stille Henri worden uitgenodigd naar de stad te komen en deel te nemen aan een selectietraining. Voor de jongens betekent dit een grote overgang van het eenvoudige leven met zijn vaste regels in het dorp naar de onbekende stad vol verleidingen en gevaren. 


Dijkzeul heeft een rijk boek geschreven dat over meer gaat dan voetval. De lezer krijgt een goed beeld van het dagelijks leven van de Afrikaanse jongens. Aanvankelijk beschrijft ze het wel en wee in het kleine dorp, dan de verleidingen van de stad en tenslotte beschrijft ze hoe Rahmane en zijn Afrikaanse vrienden tegen het leven in Nederland aankijken. 
Een belangrijk thema in het boek is vriendschap. Altijd zijn Rahmane en Tigani beste vrienden geweest en ook op het voetbalveld voelen ze elkaar haarscherp aan. De levenslustige losbol Tigani laat zich echter verleiden snel geld te verdienen in de stad en denkt niet na over de gevolgen. Rahmane, die de vader van Tigani belooft heeft op zijn vriend te letten, probeert hem voor onheil te behoeden. 
Rahmane is serieuze jongen. Dijkzeul omschrijft hem in een interview als´veel beschaafder en welopgevoeder dan wij´. Het is vermakelijk te lezen hoe Rahmane tegen Nederland en zijn overvloed aankijkt:´Op de tafel stond een grote schaal met fruit. Dus waarom moest ze dan nu nog meer kopen? (...) Misschien aten Nederlandse mensen erg veel. Of misschien kon je niet altijd alles kopen. Er was immers maar de helft van het jaar groente en fruit?´ Rahmane is ook eenzaam, hij kan zijn nieuwe ervaringen met niemand delen. Noodgedwongen past hij zich aan: in de stad, in Nederland en uiteindelijk ook in zijn geboortedorp. 
Het verhaal, waarin spannende voetbalwedstrijden niet ontbreken, boeit vanaf het begin. Aan de balis echt een boek om in één adem uit te lezen. Heerlijk dat het thema van de Kinderboekenweek dit prachtige boek weer onder de aandacht brengt. 

Aan de bal 
Lieneke Dijkzeul 

Lemniscaat, 2004     € 17,95Paarden, zwaarden en rare baarden - Fik Meijer & Jan Paul Schutten

Geplaatst 25 sep. 2013 03:22 door susan *   [ 25 sep. 2013 03:22 bijgewerkt ]


Het begon met een ontmoeting op de uitgeverij, een ontmoeting tussen ´de populairste classicus van Nederland´ Fik Meijer en Gouden Griffelwinnaar Jan Paul Schutten. Schutten stelde voor Meijers boek Gladiatoren voor kinderen te bewerken. Meijer vond het een goed idee. Het plan werd uitgevoerd toen het thema van de Kinderboekenweek bekend werd. Eric Heuvel werd aangezocht om het geheel te illustreren. 

Paarden, zwaarden en rare baarden is een toegankelijk en grappig geschiedenisboek, een´raar boek´ omdat het eigenlijk een Romeins sporttijdschrift is. Drie belangrijke sportfestivals uit de Romeinse tijd staan centraal: wagenrennen, gladiatorengevechten en de Olympische Spelen. Hedendaagse journalistieke vormen worden ingezet om de lezer te informeren. De toon is licht en vaak grappig, de inhoud is op feiten gebaseerd. 
Wat kan de lezer verwachten? Onder andere een uitgebreid verslag van een bezoeker aan de oude Olympische Spelen die klaagt over de kosten en de stank en meeslepend verteld over de wedstrijden en de feesten. Er is een artikel dat ingaat op de diskwalificatie van een atleet en een interview met de grote beeldhouwer Pheidias die het beeld van Zeus in Olympia maakte:´Zeus gaf een teken dat hij het mooi vond. Vlak voor het beeld was een enorme blikseminslag. Dat was voor mij het bewijs dat hij tevreden was.´ 
Advertenties ontbreken niet:´Wat geef je een zoon die alles al heeft? Gladiatoren actiehelden (...) Daarmee kan hij zelf alle gevechten uit het Colosseum naspelen.Columnist Juvenalis gaat in op het fenomeen ´vrouwen in de sport´:´Laten we wel wezen, het ziet er toch niet uit?´. Verder is er aandacht voor de geschiedenis van de gladiatorenspelen en kunnen we een interview lezen met´de man achter de schermen´ vleeshouwer Scipio Valerius die de duizenden kilo´s vlees van de wilde dieren die in de arena worden omgebracht verwerkt. 

Paarden, zwaarden en rare baarden is een leuke geschiedenisles over de grote sporten uit de Romeinse tijd waar zelfs de baardmode bepaald werd door het favoriete team. 

Paarden, zwaarden en rare baarden 
Fik Meijer & Jan Paul Schutten
 (tekst) en Eric Heuvel (ill)

Querido, 2013     € 12,50

Meer boeken van Jan Paul Schutten op kinderboekenpraatjes:

De boze heks moet winnen - Hanna Kraan

Geplaatst 23 sep. 2013 02:29 door susan *   [ 23 sep. 2013 02:29 bijgewerkt ]


Het is een feest om een boek van Hanna Kraan tussen de kerntitels te zien staan. Haar boeken over de boze heks zijn vaak getipt door de Kinderjury en in vele talen vertaald. De boze heks moet winnen is het vijfde boek in de serie en kan makkelijk los gelezen worden van de andere boeken. 

Het titelverhaal verwijst naar een zelfverzonnen spel waarbij de dieren uit het bos met een steentje een dennenappel moeten raken. Het is vermakelijk en herkenbaar wat er dan gebeurt: ´nou ik, zei de merel´, ´Raak!´ riep de haas´, ´Dat is niet eerlijk´, zei de egel. Egel kan het niet verkroppen dat hij verliest en loopt boos weg. Als hij terugkomt laat hij een sterk staaltje werpkunst zien, maar of hij dan ook gewonnen heeft? 
De charme van de boze heksverhalen ligt in de verschillende karakters die Kraan duidelijk neerzet zonder in cliché´s te vervallen. Ieder wordt met zijn eigenaardigheden geaccepteerd, ook de boze heks. Zij kan heel vervelend zijn en tovert in dit boek onder andere bomen weg en strooit kleefknikkers in het rond. Maar ze kan ook lekkere anijsmelk en taarten toveren. Ze hoort erbij en de dieren nemen het dan ook voor haar op als haar zuster het plan opvat de nieuwe heks in het bos te worden. 
Kraan schrijft in korte zinnen die zich makkelijk laten lezen. Ook voorlezen is een feest, niet in de laatste plaatst omdat de verhalen vol humor zitten. Kraan is een meester in het kleine subtiele grapje waarin de herkenbare minder fraaie karaktertrekken van de hoofdpersonen vaak een rol spelen. 
Annemarie van Haeringen heeft ook dit boze heksboek geïllustreerd met haar typerende beweeglijke zwart/wit tekeningen. 

De boze heks moet winnen 
Hanna Kraan (tekst) en Annemarie van Haeringen (ill) 


Lemniscaat, 1999     € 13,95 Andere boeken van Hanna Kraan op kinderboekenpraatjes: 
Ik ben Krik, Krik ben ik 


Ridders, op uw plaatsen...Start! - Marjet Huiberts

Geplaatst 19 sep. 2013 02:32 door susan *   [ 19 sep. 2013 02:32 bijgewerkt ]


Ook ridders doen aan sport en spel. Ridder Florian de Bange beleeft drie sportieve avonturen in Ridders, op uw plaatsen...Start!, een prentenboek dat speciaal voor de Kinderboekenweek is gemaakt en te koop voor een zeer vriendelijke prijs. Twee avonturen kennen de fans van ridder Florian al uit de eerder verschenen boeken, één avontuur is nieuw. 

In het eerste verhaal neemt de kleine Ridder Florian het op tegen Ridder Jan van Ballegooijen in het steekspel. Het lijkt of hij geen schijn van kans heeft, maar samen met zijn kleine babypony Sjonnie weet Ridder Florian Jan op de grond te krijgen. In het tweede verhaal gaat Ridder Florian op jacht met hertog Han van Spangen. Maar Florian is niet zo´n killer en hij schiet liever niet. In het laatste verhaal staan de drie ridders klaar voor de start om met hun paarden om de gouden riddercup te strijden. 

De drie verhalen op rijm zijn een genot om voor te lezen. Ritme en rijm lopen lekker en Marjet Huiberts weet daarin de spanning van de strijd goed weer te geven: ´´t Paard van Jan duikt naar beneden./´t Paard van Han is uitgegleden,/want hij rende achteruit,/en nu ligt-ie op z´n snuit./ Sjonnie huppelt als een hondje/in een mum van tijd het rondje./ ´Naar de streep!´roept Florian./´Sjon, ik weet dat je het kan!´ ´
Philip Hopman brengt alle riddercapriolen in beeld. In een pastelkleurig palet volgt de lezer de ridders in de strijd. In het eerste avontuur tegen een kale achtergrond, in de andere avonturen is er veel te zien rond de hoofdpersonen. 

Ridders, op uw plaatsen...start! 
Marjet Huiberts & Philip Hopman 


Gottmer, 2013     €5,00 

Andere boeken van Marjet Huiberts op kinderboekenpraatjes : 
Ridder Florian maakt vrienden 
Aadje Piraatje 


Gevecht om de cup - Gerard van Gemert

Geplaatst 18 sep. 2013 02:37 door susan *   [ 18 sep. 2013 02:37 bijgewerkt ]


In Voetbalgoden, een populaire serie voetbalboeken van Gerard van Gemert, draait het om jongens die dol zijn op voetballen. Het eerste deel van de serie,Gevecht om de cup (2007),  is geselecteerd als kerntitel voor de Kinderboekenweek. Het verhaal draait om de boezemvrienden Stijn en Storm. Beide zijn verdienstelijke voetballers die spelen bij F.C. Rapitas. Het voetbalseizoen loopt op zijn einde en in de laatste wedstrijden zal worden beslist of Rapitas de cup wint of aartsvijand SV EMS. Rapitas wordt door pech achtervolgd: er wordt een bal afgepakt, de gouden cup wordt uit het clubhuis gestolen, hun keeper mag niet meer voetballen en Stijn en Storm worstelen met blessures. 

Voetballen is het belangrijkste in Stijns leven, maar hij maakt toch tijd vrij om zijn doodzieke buurjongen geregeld op te zoeken en hem bij te praten over het wel en wee op de club. Het ontgaat hem niet dat zijn vriend een heel leuk zusje heeft; als hij Femke ziet krijgt hij vlinders in zijn buik. 

Gevecht om de cup is een voetbalboek zoals veel kinderen het graag zien. Het staat bol van spannende wedstrijdverslagen en daarnaast is er volop aandacht voor vriendschappen, pesterijen en een vleugje liefde. Van Gemert roept de sfeer van een ouderwets jongensboek op. De beschrijvingen zijn uitgebreid: de lezer weet precies wat Stijn in zijn voetbaltas stopt en een wedstrijdverslag neemt vele pagina´s in beslag. Ook gevoelens worden duidelijk beschreven en er is altijd hoop:´´Je moet altijd blijven hopen, Stijn. En Mike is een positieve jongen die zal blijven vechten.´Stijn knikte weer en bedacht hoe mooi het zou zijn als Mike weer helemaal beter zou worden.´ 
Aan het einde van het verhaal laten we Stijn en zijn team natuurlijk in jubelstemming achter. Maar er ligt nog veel in verschiet: Stijn mag met zijn team een wedstrijd in Londen bezoeken, hij mag misschien naar de jeugdopleiding, Femke heeft ook vlinders in haar buik en hoe zal het verder gaan met zijn zieke buurjongen?

Gevecht om de cup 
Eerste deel in de serie De voetbalgoden 
Gerard van Gemert (tekst) en Mark Janssen (ill) 

Clavis, 2007     € 7,50


Igor Stippelkampioen - Guido van Genechten

Geplaatst 16 sep. 2013 02:32 door susan *   [ 16 sep. 2013 02:32 bijgewerkt ]


In de komende Kinderboekenweek staat het thema sport en spel centraal. Guido van Genechten werkt dit thema uit in zijn prentenboekIgor de Stippelkampioen. Igor is een lieveheersbeestje, een kleintje, dat deel neemt aan de Stippelspelen,´de kleinste sportwedstrijd van de wereld, maar voor gestippelde atleten wel de allerbelangrijkste!´ 
De Stippelspelen lijken sterk op de Olympische Spelen met sporten als hoogspringen, verspringen, turnen, ´pingpong´, gewichtheffen en roeien. Ook de openingsceremonie is vergelijkbaar: een oud-kampioen steekt met een fakkel het Stippelvuur aan en onder luid gejuich stappen vervolgens sporters´van overal ter wereld´ het stadion binnen. Igor is voor de meeste sporten nog te klein, maar toch wint hij met zijn team een wedstrijd. Op de slotplechtigheid van de Stippelspelen zingt iedereen het Stippellied (de tekst staat voor in het boek) en alle deelnemers krijgen een medaille:´want op de Stippelspelen is meedoen belangrijker dan winnen´ 
Van Genechten leeft zich uit in het afbeelden van sportende lieveheersbeestjes. We zien ze onder andere touwtje springen, zwemmen, in de ringen, gewichtheffen en roeien. Alle lieveheersbeestjes lijken hetzelfde, behalve Igor die wat kleiner is. Van Genechten werkt alleen met de kleur rood. De achtergrond is wit, soms ingevuld met enkele details in grijstinten. Het geeft een vrolijk beeld, al die sportende rode beestje. 
Het boek wordt door de uitgever aanbevolen vanaf drie jaar. Dat lijkt qua tekst wel wat hoog gegrepen met woorden als ´push-ups en situps´, ´stembanden´, ´comité´, ´record´, en ´dubbele schroeven´. De voorlezer kan deze woorden omzeilen door samen met de kinderen de illustraties te bekijken en te bespreken; er is genoeg te zien voor een leuk gesprek. 
Het boek is op stevig papier uitgegeven en bestand tegen kleine handjes die vaak naar Igor en de andere lieveheersbeestjes willen kijken. 

Igor Stippelkampioen 
Guido van Genechten 

Clavis, 2013     €12,95


Spekkie en Sproet Paniek op het ijs - Vivian den Hollander

Geplaatst 11 sep. 2013 02:50 door susan *   [ 11 sep. 2013 02:50 bijgewerkt ]


Spekkie en Sproet, de jonge detectives tegen wil en dank, hebben al heel wat avonturen meegemaakt. Paniek op het ijs is hun elfde avontuur. 

Spekkie, die eigenlijk Marloes heet, dankt haar bijnaam aan haar voorliefde voor zoete spekkies. Sproet is haar allerbeste vriend. In dit winterse verhaal gaat Sproets vader een schaatstocht maken en de kinderen mogen mee naar Wopperveen. Ze verblijven in een gezellig hotel. Sproet krijgt al snel door dat er iets niet klopt als er steeds dingen misgaan in het hotel: er zijn geen eieren, al het wc-papier verdwijnt en de chocolademelk is niet te drinken. De gasten worden boos en lopen weg; de hoogste tijd dat Spekkie en Sproet in actie komen. 

De Spekkie en Sproetboeken van Vivian den Hollander staan garant voor een leuk verhaal. De boeken zijn dan ook al meerdere keren getipt door de Kinderjury. Ze hebben een overzichtelijke lay-out met veel wit en veel tekeningen en zijn daardoor aantrekkelijk voor de beginnende lezer. Paniek op het ijs heeft avi-niveau E5-M6. Het spannende avontuur leent zich ook om voor te lezen. 
Den Hollander wisselt de winterse pret (een schaatstocht, een priksleewedstrijd) goed af met het detective-element in het verhaal. Zoals het hoort neemt het verhaal een aantal onverwachte wendingen en is er speurderswerk nodig voor de dader ontmaskerd wordt. 
Juliette de Wit maakte de vele zwart/wit illustraties die de tekst goed ondersteunen en bijdragen aan de winterse sfeer van het boek. 

Spekkie en Sproet Paniek op het ijs 
Vivian de Hollander (tekst ) en Juliette de Wit (ill) 

Ploegsma, 2013     € 12,95Vasco het voetbalvarkentje - Edward van de Vendel

Geplaatst 9 sep. 2013 03:17 door susan *   [ 9 sep. 2013 03:17 bijgewerkt ]


Matteo krijgt op zijn verjaardag twee cadeaus: een varkentje en een voetbal. Prachtige cadeaus want Matteo is dol op voetballen en dol op varkentje Vasco. Vasco wordt Matteo´s beste vriend. Het is wel jammer dat Vasco niet veel van het voetbalspel snapt:
´ Vasco wist niet wat een aanvaller was, of een verdediger, en zijn eigen lievelingsspel was rondjes woelen in de modder.´ Als Matteo op een dag de boerderij verlaat op zoek naar ´tegenstanders´ gaat Vasco natuurlijk mee:´want dat doe je als je iemands varkentje bent´. Aan het einde van de reis blijkt er toch een voetbalvarkentje in Vasco te huizen. 

Vasco het voetbalvarkentje is een warm verhaal over een jongen die vol is van zijn twee grote liefdes: het voetbalspel en zijn varkentje. Logisch dat hij beide wil combineren, wat aanvankelijk maar moeizaam lukt. Edward van de Vendel beschrijft in het verhaal vooral de gevoelens en gedachten van Vasco. Het verhaal heeft een heerlijk wensvervullend einde als Vasco een uitstekende keeper blijkt te zijn. 
Het eenvoudige verhaal is op bijzonder wijze geïllustreerd door Alain Verster die eerder Van de Vendels boek De duif die niet kon duiken illustreerde. De kleurige illustraties waarin rood- en bruintinten overheersen, zijn collages waar veel op te zien is. Rond de duidelijk herkenbare hoofdpersonen, Matteo en Vasco, staat van alles afgebeeld. Dit kan heel verrassend zijn: een kauwgomballenmachine als Matteo jarig is, boerderijdieren in voetbaloutfits als Matteo op zoek is naar tegenstanders op de boerderij en slingers en fans als Matteo blij is. Op de laatste pagina zijn krantenkoppen te zien met Vasco in de hoofdrol. 
Vasco het voetbalvarkentje is een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2013. 

Vasco het voetbalvarkentje 
Edward van de Vendel (tekst) en Alain Verster (ill) 

De Eenhoorn, 2013     € 12,95

Foeksia klaar voor de start! - Paul van Loon

Geplaatst 5 sep. 2013 02:11 door susan *   [ 7 sep. 2013 01:08 bijgewerkt ]


Ook Foeksia de miniheks, een creatie van Paul van Loon, is klaar voor de Kinderboekenweek waar sport en spel centraal staan. Foeksia bereidt zich voor op de heksen-spelen, een wedstrijd die bestaat uit vier onderdelen: Bezem Springen, Bezem Bal, Bezem Vliegen en Bezen Werpen. Het wordt een spannende strijd die met een extra wedstrijd moet worden beslist. Maar die wedstrijd verloopt heel vreemd. 


Foeksia klaar voor de start! is een avi E4 leesboek, maar Paul van Loon schrijft zo levendig en soepel dat het boek zich ook uitstekend laat voorlezen. De moraal van het verhaal is duidelijk en wordt zelfs extra onder de aandacht gebracht door het met roze letters uit de tekst te laten springen:´Winnen of verliezen doe je nooit alleen. Samen dingen doen, dat is de allermooiste prijs.´ Gelukkig relativeert Foeksia dit met een grapje zodat het niet al te hoogdravend wordt. 
De charme van het boek is niet alleen het grappige leuke verhaal, maar ook de illustraties van Saskia Halfmouw. Ga er maar aanstaan om alle heksendeelnemers in de hitte van de strijd geloofwaardig te tekenen. Halfmouw is daar goed in geslaagd. Ze brengt de heksensporten mooi in beeld en vooral de verschillende gezichtsuitdrukkingen zijn goed af te lezen. Haar gekleurde illustraties krijgen volop de ruimte en zo is Foeksia klaar voor de start! ook voor het oog een aantrekkelijk boek. 
Als bonus is een cd van Kinderen voor Kinderen toegevoegd met het lied van de Kinderweek waarvoor Paul van Loon de tekst schreef en Tjeerd Oosterhuis de muziek. 

Foeksia klaar voor de start! 
Paul van Loon (tekst) en Saskia Halfmouw (ill)
 

Leopold, 2013     € 9,95


In het diepe - Hans Kuyper

Geplaatst 31 aug. 2013 03:13 door susan *   [ 7 sep. 2013 01:05 bijgewerkt ]


In het diepe
 is een avileesboek (M4-E4), geschreven door Hans Kuyper en geselecteerd als kerntitel voor de Kinderboekenweek. Het verhaal gaat over Hans die naar zwemles gaat. Zijn moeder heeft Badjuf gebeld en hij kan gelijk beginnen. Hij boft want Marijn volgt de les ook en´Hans en Marijn gaan met elkaar.´ 

Het zwemmen wil niet erg lukken: wat bedoelt Badjuf toch met ´spreid, sluit, spreid sluit´? Na de les daagt Marijn Hans uit in het diepe te springen vanaf de duikplank. Ze zal het zelf wel even voordoen. Het wordt een gevaarlijke duik die maar net goed afloopt. 
In het laatste hoofdstuk is er een maand verstreken en Hans kan inmiddels goed zwemmen. Dat laat hij Marijn graag zien want hij wil best stoer zijn. 

Het verhaal van Hans heeft weinig met de dagelijkse realiteit van de zwemles te maken. Wie krijgt er nog privéles in een natuurbad en wordt dan met een plankje het water ingestuurd zonder nadere uitleg van de beenslag. Ook het thema ´verkering´ voegt weinig toe voor de gemiddelde zevenjarige. Leuker is de uitwerking van het thema ´stoer doen´. Marijn daagt Hans verschillende keren uit en hij gaat er gretig op in. Eén keer wint hij een wedstrijd door vals te spelen, één keer belandt hij min of meer per ongeluk in het diepe en de laatste keer overwint hij. Marijn wil hem dan zoenen, maar daar begint Hans niet aan:´Hij is al zo dapper geweest! Hij leerde zwemmen. Hij viel van de duikplank. En nu sprong hij van de brug. Zo is het wel genoeg´. 

Het boek is toegankelijk geïllustreerd door Alice Hoogstad. Zij laat de indrukwekkende Badjuf zien en ook de diepte van het zwembad en de hoogte van de duikplank weet zij overtuigend neer te zetten. 

In het diepe 
Hans Kuyper (tekst) en Alice Hoogstad (ill) 

Leopold, 2013     € 6,95


1-10 of 18