Aan de bal - Lieneke Dijkzeul

Geplaatst 27 sep. 2013 01:47 door susan *   [ 27 sep. 2013 01:47 bijgewerkt ]

In 2004 schreef Lieneke Dijkzeul Aan de bal, een veel geprezen boek. Het vertelt het verhaal van Rahmane die opgroeit in een klein Afrikaans dorp. De jongens uit het dorp voetballen graag en worden getraind door meneer Baouri. Hij weet een trainer uit de grote stad te interesseren voor zijn team. Rahmane, zijn beste vriend Tigani en de stille Henri worden uitgenodigd naar de stad te komen en deel te nemen aan een selectietraining. Voor de jongens betekent dit een grote overgang van het eenvoudige leven met zijn vaste regels in het dorp naar de onbekende stad vol verleidingen en gevaren. 


Dijkzeul heeft een rijk boek geschreven dat over meer gaat dan voetval. De lezer krijgt een goed beeld van het dagelijks leven van de Afrikaanse jongens. Aanvankelijk beschrijft ze het wel en wee in het kleine dorp, dan de verleidingen van de stad en tenslotte beschrijft ze hoe Rahmane en zijn Afrikaanse vrienden tegen het leven in Nederland aankijken. 
Een belangrijk thema in het boek is vriendschap. Altijd zijn Rahmane en Tigani beste vrienden geweest en ook op het voetbalveld voelen ze elkaar haarscherp aan. De levenslustige losbol Tigani laat zich echter verleiden snel geld te verdienen in de stad en denkt niet na over de gevolgen. Rahmane, die de vader van Tigani belooft heeft op zijn vriend te letten, probeert hem voor onheil te behoeden. 
Rahmane is serieuze jongen. Dijkzeul omschrijft hem in een interview als´veel beschaafder en welopgevoeder dan wij´. Het is vermakelijk te lezen hoe Rahmane tegen Nederland en zijn overvloed aankijkt:´Op de tafel stond een grote schaal met fruit. Dus waarom moest ze dan nu nog meer kopen? (...) Misschien aten Nederlandse mensen erg veel. Of misschien kon je niet altijd alles kopen. Er was immers maar de helft van het jaar groente en fruit?´ Rahmane is ook eenzaam, hij kan zijn nieuwe ervaringen met niemand delen. Noodgedwongen past hij zich aan: in de stad, in Nederland en uiteindelijk ook in zijn geboortedorp. 
Het verhaal, waarin spannende voetbalwedstrijden niet ontbreken, boeit vanaf het begin. Aan de balis echt een boek om in één adem uit te lezen. Heerlijk dat het thema van de Kinderboekenweek dit prachtige boek weer onder de aandacht brengt. 

Aan de bal 
Lieneke Dijkzeul 

Lemniscaat, 2004     € 17,95