Spekkie en Sproet Paniek op het ijs - Vivian den Hollander

Geplaatst 11 sep. 2013 02:50 door susan *   [ 11 sep. 2013 02:50 bijgewerkt ]

Spekkie en Sproet, de jonge detectives tegen wil en dank, hebben al heel wat avonturen meegemaakt. Paniek op het ijs is hun elfde avontuur. 

Spekkie, die eigenlijk Marloes heet, dankt haar bijnaam aan haar voorliefde voor zoete spekkies. Sproet is haar allerbeste vriend. In dit winterse verhaal gaat Sproets vader een schaatstocht maken en de kinderen mogen mee naar Wopperveen. Ze verblijven in een gezellig hotel. Sproet krijgt al snel door dat er iets niet klopt als er steeds dingen misgaan in het hotel: er zijn geen eieren, al het wc-papier verdwijnt en de chocolademelk is niet te drinken. De gasten worden boos en lopen weg; de hoogste tijd dat Spekkie en Sproet in actie komen. 

De Spekkie en Sproetboeken van Vivian den Hollander staan garant voor een leuk verhaal. De boeken zijn dan ook al meerdere keren getipt door de Kinderjury. Ze hebben een overzichtelijke lay-out met veel wit en veel tekeningen en zijn daardoor aantrekkelijk voor de beginnende lezer. Paniek op het ijs heeft avi-niveau E5-M6. Het spannende avontuur leent zich ook om voor te lezen. 
Den Hollander wisselt de winterse pret (een schaatstocht, een priksleewedstrijd) goed af met het detective-element in het verhaal. Zoals het hoort neemt het verhaal een aantal onverwachte wendingen en is er speurderswerk nodig voor de dader ontmaskerd wordt. 
Juliette de Wit maakte de vele zwart/wit illustraties die de tekst goed ondersteunen en bijdragen aan de winterse sfeer van het boek. 

Spekkie en Sproet Paniek op het ijs 
Vivian de Hollander (tekst ) en Juliette de Wit (ill) 

Ploegsma, 2013     € 12,95