lijst Kerstmis


De kortste dag - Susan Cooper

Geplaatst 17 dec. 2019 02:53 door susan *   [ 17 dec. 2019 02:54 bijgewerkt ]
Carson Ellis, in 2017 bekroond met een Zilveren Palet voor het Kek iz tak?, illustreert in dit prentenboek het gedicht De kortste dag van Susan Cooper. Traditiegetrouw is deze tekst de opening van een reeks Britse theatervoorstelling in de kerstperiode. De originele Engelse tekst staat achter in het boek en is vertaald door Imme Dros. Het gedicht beschrijft hoe mensen al eeuwen lang feest vieren als de zon zich weer laat zien na een donkere periode en het 'slapende land' weer tot leven komt. Het begint zo:

‘De kortste dag kwam, en het jaar ging om.
En overal, eeuw na eeuw, in een wereld wit van sneeuw,
begonnen mensen te zingen, om het donker te verdringen.
Buiten maakten ze lichtjes in de bomen,
in de huizen zou dennengroen komen.’ 

In een nawoord licht Cooper de essentie van haar gedicht toe en verwijst daarin naar de vele tradities overal ter wereld waarin licht het symbool is voor eeuwig leven. De uitleg wringt als Cooper verwijst naar het Joodse feest Chanoeka en Hindoestaanse feest Divali omdat haar gedicht vooral verwijst naar westerse wintertradities, zoals Kerstmis en het begin van een nieuw jaar in de sneeuw. 
De illustraties van Ellis zijn sfeervol. In donkere landschappen zien we eenvoudig weergegeven mensen aan het werk en aan het feesten. Veelal zijn de illustraties een spel tussen licht en donker en zien we hoe vuur of de zon de duisternis verdringt. 

De kortste dag
Susan Cooper (vertaald door Imme Dros) met illustraties van Carson Ellis


Leopold, 2019

De zeven kersttruitjes - Jan Fearnley

Geplaatst 16 dec. 2019 03:12 door susan *   [ 16 dec. 2019 03:12 bijgewerkt ]Er zijn kerstboeken waar niet het kerstverhaal, maar de kerstgedachte centraal staat. Een voorbeeld daarvan is De zeven kersttruitjes van de Britse prentenboekmaker Jan Fearnley. 
    Vogeltje wast en strijkt zeven warme truitjes voor de komende koude dagen. Hij trekt zijn witte truitje aan om te gaan schaatsen op de vijver waar hij Kikker tegenkomt die het erg koud heeft. Vogeltje geeft hem zijn trui. Het is het begin van een stapelverhaal waar Vogeltje elke dag in een andere trui op weg gaat en deze weggeeft aan een dier dat het koud heeft. Op kerstavond heeft hij geen truitje meer over en zit bibberend van de kou in de sneeuw. Daar wordt hij gevonden door de kerstman die natuurlijk goed voor hem zorgt.

Het sympathieke verhaal vol herhalingen is prettig geschreven en verveelt niet, het thema wordt met genoeg variatie uitgewerkt. De toegankelijke tekeningen in winterse sferen zijn prachtig. Het is grappig om te zien hoe de truitjes de nieuwe eigenaren staan. Erg leuk is de laatste bladzijde waarop alle dieren in hun nieuwe truitjes, soms na enig zoeken, te zien zijn.

De zeven kersttruitjes
Jan Fearnley, vertaald door Mariella Manfré


De Vier Windstreken, 2019

 

Stille nacht - Een kerstspel in 12 liedjes - Marijke ten Cate

Geplaatst 15 dec. 2019 03:30 door susan *   [ 15 dec. 2019 03:30 bijgewerkt ]Een andere manier om het kerstverhaal te beleven biedt het boek Stille nacht van Marijke ten Cate. Zij koos twaalf veelal traditionele kerstliedjes en tekende daaromheen kinderen die het kerstspel spelen. Het begint met O, dennenboom waar we zien dat de verkleedkleren worden aangetrokken. Bij Maria die zoude naar Bethlehem gaan zien we een nachtelijk landschap waarin Maria, Jozef en de ezel op weg zijn naar een stad die in zicht is. Die stad lijkt overigens meer op een westerse middeleeuwse stad dan op een stad in het Midden Oosten. Zo wordt het kerstspel beleefd tot de komst van de drie koningen. Het spel eindigt met een samenzang van alle spelers rond de kribbe die Komt allen tezamen zingen.

Stille nacht is een sfeervol prentenboek waarin veel te zien is. Dit boek biedt een leuke manier om samen kerstliedjes te zingen en dit te koppelen aan het traditionele kerstverhaal.

Stille nacht Het kerstspel in 12 liedjes
Marijke ten Cate


Lemniscaat, 2019

Het kerstverhaal - Marianne Busser en Ron Schröder

Geplaatst 13 dec. 2019 02:32 door susan *   [ 13 dec. 2019 02:33 bijgewerkt ]Wil je aan kleuters het kerstverhaal vertellen dan is Het kerstverhaal van Marianne Busser en Ron Schröder een goede keus. De eerste druk van dit boekje verscheen in 1997 en het is nu weer opnieuw uitgegeven. 
De auteurs vertellen het verhaal vanuit het perspectief van Jozef en Maria. Het is een warm verhaal. Er wordt beschreven hoe zwaar de reis naar Bethlehem is maar de liefde tussen Maria en Jozef voert de boventoon. Jozef zorgt voor zijn vrouw en stelt haar (en daarmee de lezer) gerust. 
De aankomende ouders weten dat ze een bijzonder kind zullen krijgen. ‘Een kind dat vrede ging brengen aan alle mensen. Dat hadden Jozef en Maria niet zelf bedacht: een engel had het Maria verteld. En hij had ook gezegd dat ze het kindje Jezus moesten noemen’
Het verhaal stopt na het bezoek van de herders aan het pasgeboren kind. Jozef gaat dan nog even naar buiten en ziet de ster boven de stal. 
Ineens wist Jozef het zeker: er was iets bijzonders gebeurd die nacht. Iets heel bijzonders.’ 

De illustraties van Alex de Wolf weerspiegelen de warme toon van het verhaal, vooral in het kleurgebruik; aardetinten in combinatie met zachtgeel en groen geven het boek een bijzondere sfeer.

Het kerstverhaal
Marianne Busser & Ron Schröder met illustraties van Alex de Wolf

Van Holkema & Warendorf, 2019

Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

Geplaatst 12 dec. 2019 04:37 door susan *   [ 12 dec. 2019 04:37 bijgewerkt ]Voor de allerkleinsten is Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg een aanrader. Het stevige kartonnen flapjesboek laat typische kersttaferelen zien in de typerende stijl van Eric Carle. We zien een huis in de sneeuw, een woonkamer in kerstsfeer, een kerstpudding, een peperkoekhuisje en op de laatste pagina een grote kerstboom waar de kerstman achter een grote flap verstopt zit. 
De vlot rijmende korte teksten nodigen de lezer uit om achter de flapjes te kijken: 
 ‘Een tafel vol lekkers voor al het bezoek. Wie knabbelt daar aan een huisje van koek?’ 
Achter het flapje zien we de dan de knabbelaar.
Een hond, een kat en een muisje spelen de hoofdrol en op iedere bladzijde is ook Rupsje Nooitgenoeg te zien. 

Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg
Eric Carle, vertaald door Naomi Tieman

Gottmer, 2019 

Tomte en de vos - Astrid Lindgren

Geplaatst 17 dec. 2018 04:37 door susan *   [ 17 dec. 2018 04:37 bijgewerkt ]


De twee prentenboeken over Tomte Tummetot gaan al heel wat jaren mee. Astrid Lindgren schreef het eerste boek, Tomte Tummetot, in 1960. Ze baseerde de verhalen op een gedicht van Karl-Erik Forsslund. De Zweedse illustrator Harald Wiberg (1908-1989) maakte innemende illustraties bij het verhaal. Het tweede prentenboek over de kabouter (tomte is het Zweedse woord voor kabouter) is opmerkelijk genoeg nooit in Zweden uitgegeven. Maar buiten Lindgrens geboorteland is Tomte en de vos, eveneens geïllustreerd door Harald Wiberg, een populair boek dat vaak is herdrukt. Pas vorig jaar verscheen Tomte en de vos in Zweden, nu met illustraties van Eva Eriksson. Uitgeverij Christofoor besloot ook dit boek uit te geven, naast de originele uitgave. Er zijn dus twee versies van het prentenboek Tomte en de vos te koop, de lezer kan kiezen. In deze recensie wordt de uitgave uit 2017 besproken. 

Tomte en de vos is een sfeervol verhaal dat zich rond Kerstmis afspeelt. De hongerige vos Mickel trippelt naar een boerderij. Hij sluipt daar rond op zoek naar eten. Zijn oog valt op de kippen. Maar dan grijpt huiskabouter Tomte in: ‘De oude kabouter weet hoe hongerig een vos kan zijn. Maar van de kippen op deze boerderij moet je afblijven. Heb je dat goed begrepen, Mickel?’ Tomte deelt zijn pap met de vos en hij waarschuwt hem de kippen met rust te laten. ‘We zullen wel zien’, antwoordt Mickel als hij bedankt voor eten en ‘met zijn buikje vol’ keert hij tevreden terug naar zijn hol in het woud. 

Deze recente versie van Tomte en de vos is opnieuw vertaald en het is een fijne frisse vertaling geworden die zich soepel laat voorlezen en recht doet aan Lindgrens beeldend taalgebruik. 
De inhoud van het verhaal is eenvoudig, maar toch kan de tekst voor jonge kinderen lastig zijn omdat het vertelperspectief vaak verandert. Binnen het verhaal richt de schrijfster zich een aantal keer rechtstreeks tot de vos of de lezer en dat kan verwarrend zijn. 
    Het werk van illustratrice Eva Eriksson (1949) sluit goed aan op de tekst. In haar realistische tekenstijl tekent ze prachtige dieren die ze treffende en geloofwaardige gelaatsuitdrukkingen geeft. Het kleurpalet is warm. Eriksson gebruikt, net als de schrijfster, verschillende perspectieven. 

Deze nieuwe uitgave van Tomte en de vos is een aantrekkelijk, sfeervol winters prentenboek. 

Tomte en de vos 
Astrid Lindgren(vertaald door Ceciel Verheij) met illustraties van Eva Eriksson 

Christofoor, 2017     € 14,95

Liefde is niet voor lafaards - Ulf Stark

Geplaatst 13 dec. 2018 03:56 door susan *   [ 13 dec. 2018 03:57 bijgewerkt ]


Ulf Stark (1944-2017) is in Zweden een bekend en geliefd (kinder)boekenschrijver. In de jaren tachtig en negentig verschenen er bij uitgeverij Lemniscaat verschillende boeken van zijn hand, maar daarna werd het stil. In 2014 en 2016 kwamen de laatste twee prentenboeken boeken uit, waarvan het eerste deel bedroevend slecht vertaald was. Het lijkt erop dat Edward van de Vendel de lezers opnieuw wil laten kennismaken met deze grote schrijver. In het voorjaar verscheen in de serie Tijgerlezen Hoe ik een detective werd en nu is er het kerstverhaal Liefde is niet voor lafaards. Van de Vendel vertaalde beide boeken. 

Liefde is niet voor lafaards schreef Stark in 2015, precies 70 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich af in Zweden aan het einde van de oorlog. Freds vader bewaakt ‘ergens ver weg naar het noorden’ een grens. Fred en zijn moeder zijn alleen achtergebleven in de stad. Het is vlak voor Kerstmis en het is koud. Fred praat met zijn vader door een kier in de kledingkast, de kast waar papa’s dansschoenen staan en zijn nette pak. ‘Wil je een geheim horen?’ fluistert hij tegen de kier en Fred vertrouwt zijn vader toe dat hij verliefd is op Elsa. ‘Maar niet verder vertellen, hè? Want niemand weet er nog van.’ Papa belooft te zwijgen ‘als een Zweedse tijger’  voor hij met een laatste suisgeluid weer weggaat. Fred besluit toenadering te zoeken tot Elsa. 
    Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het kerstfeest in volle gang. Fred helpt de kerstbomenverkoper, hij maakt cadeautjes voor Elsa en zijn moeder en met zijn beste vriend Oskar haalt hij een grap uit met een skelet. Als het Kerstmis wordt en Fred door de kier zijn vader een gelukkige kerst wenst blijft het stil. 

Liefde is niet voor lafaards
 is een compact sfeervol verhaal. Het heeft een happy end, zoals dat hoort bij een fijn kerstverhaal. Stark weet in weinig goedgekozen woorden veel uit te drukken, zoals het verdriet dat vader ver weg is, het heerlijke gevoel om verliefd te zijn, de onzekerheid om de geliefde te benaderen en de spanning bij een (kleine) daad van verzet. Het verhaal staat vol prachtige zinnen, bijvoorbeeld ‘hoe klunzig kun je worden van de liefde?’ of ‘Maar nu stonden papa’s dansschoenen in de kledingkast zijn voeten te missen. Net als wij. Wij misten alles van hem.'
    Voor de kinderen van nu moet de context van het verhaal misschien worden uitgelegd. Bijvoorbeeld dat Zweden in de Tweede Wereldoorlog neutraal was en dat ‘die idioot met z’n kleine zwarte snorretje’ Adolf Hitler is. 

Het stevige compacte boekje is rijk geïllustreerd met het werk van Ida Björs. Haar tekeningen nemen de lezer terug in de tijd waar jongens nog een spencer dragen en Frank Sinatra de mode inspireerde. 

Liefde is niet voor lafaards is een prachtig geschreven hartverwarmende kerstvertelling. 

Liefde is niet voor lafaards 
Ulf Stark (vertaald door Edward van de Vendel) met illustraties van Ida Björs 

Querido, 2018     €16,99


Kan Dr. Proktor Kerstmis redden? - Jo Nesbø

Geplaatst 12 dec. 2018 05:21 door susan *   [ 12 dec. 2018 05:21 bijgewerkt ]


Uitvinder Dr. Proktor, zijn vriendin Juliette en de buurkinderen Bulle en Lise zitten gezellig aan de rijstepap als bekend wordt dat de koning het kerstfeest heeft verkocht aan meneer Thrane, eigenaar van een warenhuis. Alleen mensen die minstens tienduizend kronen (ongeveer 1000 euro) uitgeven in Thranes warenhuis mogen kerstliedjes zingen, kersteten eten, zich als kerstman verkleden, kerstdiensten houden en ‘prettig kerstfeest’ zeggen. Een speciale kerstpolitie ziet toe op de handhaving van de regels. 
    Lise en Bulle vinden dit maar niets en willen actie ondernemen. Er moet toch wat aan te doen zijn, zeker als je beste vriend de beroemde uitvinder Dr. Proktor is die de kerstman zelfs persoonlijk kent. Maar het blijk toch een moeilijke opgave om het kerstfeest te redden: de kerstman heeft er geen zin meer in, de rendieren kunnen niet meer vliegen en zomaar zelf voor kerstman spelen is een enorme klus. 

Kan Dr. Proktor Kerstmis redden is het vijfde deel in de Dr.Proktor-serie en heeft alles wat van een Dr. Proktorboek verwacht mag worden. Het is een avontuurlijk verhaal waarin veel gebeurd. De hoofdpersonages zijn vertrouwd: de kleine moedige Bulle die nog steeds dol is op trompetspelen en cancandanseressen, de sociaal bewogen en slimme Lise, de meesteruitvinder Dr. Proktor, de gewetenloze Meneer Thrane en zijn even gewetenloze zoons, de domme en slappe koning en de altijd rijstepap kokende Juliette. 
Het humorvolle verhaal wordt vlot verteld en zit vol wonderbaarlijke gebeurtenissen. Onder het verhaal ligt een serieuze boodschap, het boek is duidelijk een aanklacht tegen een Kerstmis waarin het vooral om cadeautjes draait en niet om naastenliefde en het kleine gebaar. 

Ook in dit vijfde boek van de serie is er alle ruimte voor de grappige en kleurrijke tekeningen van Georgien Overwater. Er zijn kleine tekeningen tussen de tekst geplaatst en er zijn ook paginavullende illustraties. Alle illustratie zijn in kleur. Overwaters stijl sluit goed aan bij de tekst, met zichtbaar plezier brengt ze de vrolijke humor in beeld. 

Kan Dr. Proktor Kerstmis redden is een grappig boek met een serieuze ondertoon. Lekker om (voor) te lezen rond de feestdagen. 

Kan Dr. Proktor Kerstmis redden? 
Jo Nesbø (vertaald door Femke Muller) met illustraties van Georgien Overwater 


Lemniscaat, 2018     € 16,95 

Andere boeken van Jo Nesbø op kinderboekenpraatjes: 

Kerstmis met Boer Boris - Ted van Lieshout

Geplaatst 10 dec. 2018 04:43 door susan *   [ 10 dec. 2018 04:43 bijgewerkt ]


In de meeste prentenboeken waarin kinderboekenhelden Kerstmis vieren is het verhaal voorspelbaar: er wordt een kerstboom gezocht, deze wordt opgetuigd en er wordt lekker eten gemaakt. Ergens in dat traject doen zich kleine problemen voor, die allemaal op eerste kerstdag zijn opgelost. Ted van Lieshout en Philip Hopman maken zich er niet zo makkelijk vanaf. 

Boer Boris ziet op de kalender dat het al snel Kerstmis wordt en hij gaat op pad met Sam en Berend om in het bos een geschikte kerstboom te zoeken. Het wordt (natuurlijk) een heel grote boom die niet door de deur past. Als iedereen op de boerderij, mensen en dieren, druk zijn met de kerstboom ontdekt een van de dieren dat er een varken is doodgegaan. De voorbereidingen voor het feest maken plaatst voor de begrafenis. Iedereen is verdrietig ‘Hoe kunnen we nu Kerstmis vieren, met zoveel verdriet’, vraagt Broer Berend zich af en hij pinkt een traantje weg. Boer Boris weet het wel hoe je Kerstmis kunt vieren ook al ben je verdrietig. Boris, Berend, Sam en de dieren betrekken hun dode vriend op hun manier bij het feest en zo lukt het om toch Kerstmis te vieren en daar plezier aan te beleven. Er wordt een vuurtje gemaakt, de boom wordt versierd en in de stal wacht een grote verrassing. 

Het is bijzonder dat Ted van Lieshout en Philip Hopman ervoor kiezen zoiets groots als het sterven van een geliefde te verbinden aan het kerstfeest, maar heel fijn dat ze dit doen. Juist met Kerstmis laat het gemis van geliefden zich extra voelen en dan is het fijn om met het voorlezen van dit prentenboek dit bespreekbaar te kunnen maken.
    Van Lieshout vertelt het verhaal op de inmiddels vertrouwde Boer Boris-toon met goed rijmende ritmische zinnen. Het is duidelijk dat dit verhaal sombere momenten heeft, maar het verhaal is zeker geen aaneenschakeling van verdriet. Ook als er iemand doodgaat kun je Kerstmis vieren en plezier hebben, al zal het wel anders zijn. 
    Zoals gebruikelijk in een Boer Boris-boek zijn tekst en beeld moeilijk te scheiden. De tekeningen van Philip Hopman zijn origineel, beweeglijk, grappig en het kleurgebruik is prachtig. Ze laten meer zien dan de tekst beschrijft, zowel in handelingen als in emoties. De illustraties zitten vol leuke details, zoals een bekend boek onder de bank, een muisje dat nooit ver weg is of een bijzondere kerstversiering. Hopman laat knap de emoties van de vele boerderijdieren zien, zowel het verdriet over de dood van het varken als het plezier wat het kerstfeest brengt. 

Kerstmis met Boer Boris is een fijne aanvulling in de Boer Boris-serie. Het is een mooi verhaal waarin vreugde en verdriet naast elkaar mogen bestaan. Het boek nodigt uit om over het missen van een overledene te praten, maar het verhaal geeft kinderen ook ruimte om dat niet te doen. 

Kerstmis met Boer Boris 
Ted van Lieshout (tekst) en Philip Hopman (illustraties) 


Gottmer, 2018     €12,99 

Andere Boer Boris-boeken op kinderboekenpraatjes: 
Boer Boris 
Boer Boris gaat naar zee 
Boer Boris wil geen feest 
Boer Boris en de eieren

Hoe de Gniep de kerst stal

Geplaatst 9 dec. 2018 06:03 door susan *   [ 9 dec. 2018 06:05 bijgewerkt ]In 1957 schreef Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel ) How the Grinch stole Christmas. Van het succesvolle boek werd in 1966 een tv-special gemaakt en later twee speelfilms (2000 en 2018). Het boek werd in 2012 voor het eerst in het Nederlands vertaald: Hoe de Gniep de kerst stal. 

Het verhaal neemt ons terug naar de Hunnen die we leerden kennen in het boek Horton hoort een Hun! Hunnen vieren uitgebreid Kerstmis met cadeaus, lekker eten en gezang. 
Iets buiten Hunburg woont de Gniep en hij haat feesten, vooral Kerstmis:´Hij hield niet van snoep en van koek en van gember./ Hij haatte de kerst en hij haatte december./ Hoezo? Geen idee. Zat zijn hoofd ergens scheef/ of zaten zijn schoenen te strak om zijn wreef?/ Misschien had hij krampjes, misschien had hij pijn,/ misschien was zijn hart een paar maten te klein?/ 
   
De Gniep krijgt een geweldig idee, hij besluit het kerstfeest te stelen. Hij verkleedt zich als kerstman en zijn hond als rendier en trekt met een slee naar het nachtelijk Hunburg. Daar klimt hij de huizen binnen, door de schoorsteen natuurlijk, en neemt alles wat met het kerstfeest te maken heeft mee: de cadeaus, het eten en de kerstboom. Als hij op het punt staat zijn overvolle slee met het gestolen kerstfeest van een bergtop te duwen hoort hij iets ongelooflijks:´hij hoorde gezang, uit een paar honderd kelen./ Geen boom, geen cadeautjes? Het kon ze niet schelen./De kerst was gekomen, cadeautjes of niet./ Ze vierden hun feest en ze zongen hun lied!/ Het lied snijdt diep door zijn gniepige oren en krijgt vat op zijn hart. 

Ook deze keer heeft Bette Westera weer een knappe vertaling van de oorspronkelijke tekst gemaakt. Het is wel wennen om de Grinch te zien veranderen in de Gniep. Dat is echter een noodzakelijke concessie, een Engels klinkend woord valt in de vertaling uit de toon. 
    Zoals in ieder boek van Dr. Seuss zijn de illustraties een feest: van de chagrijnige Gniep, de feestende Hunnen, het arme hondje met een gewei op zijn hoofd tot de enorme slee met gestolen waar.

Hoe de Gniep de Kerst stal is een prachtige aanvulling op de Seuss-collectie, een feest om voor te lezen en een feest om te bekijken. 

Hoe de Gniep de kerst stal 
Dr. Seuss (vertaald door Bette Westera) 

Gottmer, 2012     € 12,95Ander boeken van Dr. Seuss op kinderboekenpraatjes:


                         

1-10 of 28