Lijst Kinderboekennieuws


September 2012 (2)

Geplaatst 24 sep. 2012 03:21 door susan *


Op 29 september, tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht gaat de film Mees Kees in première naar de boeken van Mirjam Oldenhave. Willem Voogd speelt Mees Kees en Felix Osinga is Tobias. Klik hier voor de trailer van de film. 
We moeten nog iets langer wachten op de film De koning van Katoren naar het boek van Jan Terlouw die 5 december in première gaat. Enige tijd geleden werd de scène gefilmd waarin Stach van de toren springt. Hier een impressie van dit spannende moment. 

Het boek van prinses Laurentien en Sieb Posthuma, Mr. Finney, zal bewerkt worden tot een opera. Posthuma zal hiervoor de decors maken. De première is op 25 april 2013 in Den Haag. 
Bron: nieuws.nl 

Afgelopen week zijn er heel wat boekenprijzen uitgereikt. 
Op 15 september kreeg niet alleen Martha Heesen een Gouden Lijst voor haar boek Bajaar, ook de Britse schrijver Andy Mulligan kreeg een Gouden Lijst voor zijn boek Trash. De jury noemt het verhaal meeslepend, aangrijpend en spannend. 
Trash ontving ook de Jenny Smelik-IBBYprijs. Deze prijs wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland uitgereikt aan een jeugdliterair werk waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt. De prijs bedraagt 2000 euro. De jury noemt Trash een geloofwaardige roman.´Het is een spannend, sterk opgebouwd verhaal over de verschillen tussen arm en rijk en over hoe bezit mensen in positieve en negatieve zin kan beïnvloeden.´ 
Het bestuur van IBBY-Nederland kende ook een eervolle vermelding toe bij de Jenny Smelik-IBBYprijs (500 euro) aan Michael De Cock (tekst) en Judith Vanistendael (illustraties) voor Rosie en Moussa . De jury:´In Rosie en Moussa vertellen de tekeningen en de tekst samen het verhaal van een vriendschap tussen twee kinderen. De zwart-wit tekeningen zijn expressief en de zinnen kernachtig en tegelijkertijd speels. Op een subtiele manier wordt duidelijk dat het hier gaat om twee kinderen uit verschillende culturen, maar die andere achtergrond is op geen enkele manier een belemmering voor hun vriendschap. Eensgezind gaan ze op avontuur.´ 
Op 18 september werd bekend gemaakt dat Marita de Sterck de Halewijnprijs 2012 krijgt voor haar boek Niet zonder liefde. De Halewijnprijs is een jaarlijkse literaire prijs die de stad Roermond toekent. 
De Thea Beckmanprijs is naar Anna Woltz gegaan voor haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen.

J.K. Rowling doet een opmerkelijke uitspraak in een interview met Steve Kloves. Heeft Harry Potterzijn hele tovenaarsbestaan verzonnen? Klik hier voor het fragment. 

Jip en Janneke zijn zestig geworden. Het eerste Jip-en Jannekeverhaal verscheen in 1952 in Het Parool. Vijf jaar lang verscheen er wekelijks een nieuw avontuur in de krant, geschreven door Annie M.G. Schmidt en geïllustreerd door Fiep Westendorp. 
Meer over Jip en Janneke op kinderboekenpraatjes. 

Een groot deel van de kopers en lezers van young-adultsboeken, 55%, is ouder dan 18 jaar. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1500 consumenten. Lees hier meer over het onderzoek. 

Afgelopen week was er in veel media aandacht voor het nieuwe boek van Charlotte Dematons, Nederland. Pjotr van Lenteren gaf het boek in De Volkskrant vijf sterren en vergelijkt haar met schoolplatenmaker Ising. Ook Thomas de Veen in de NRC geeft het boek vijf sterren:´een boek dat in geen huishouden mag ontbreken´. Lees hier de hele recensie.
Arjan Visser interviewt in dagblad Trouw (22 september) Sieb Posthuma. Hij legt de illustrator de tien geboden voor. De kop van het stuk:`Dit is mijn geschiedenis, hier doe ik het mee.´ 
Bas Maliepaard recenseerde in Trouw op 15 september De keerzijde van de keizer van Agava Kruijssen.`In beeldende taal weeft Kruijssen historische feiten en sagen tot een prachtig rijk en genuanceerd portret van de keizer.´ Op 22 september schrijft Maliepaard over Rotmoevie van Marian De Smet:´Met haar beheerste, beeldende stijl, en het bijzonder indringende verhaal over rouw en liefde zet Marian De Smet zichzelf op de kaart als zeer talentvolle auteur voor jongeren.´ In NRC bespreekt Thomas de Veen het nieuwe Muizenhuisboek van Karina Schaapman, Sam en Julia in het theaterHet tweede Muizenhuis is weer een lust voor het oog.´ ´De verhaaltjes zijn kneuteriger dan Jip en Janneke, maar ook bar slecht geschreven.´ Lees hier de hele recensie.

September 2012

Geplaatst 11 sep. 2012 05:13 door susan *


Dick Bruna maakte meer dan 120 prentenboeken waarvan er velen in druk zijn. Toch worden door de liefhebbers titels gemist. De uitgeverij van het werk van Bruna, Mercis Publishing, bedacht daarom een nieuw initiatief: De Oogappeltjes. Het publiek kan stemmen welke Bruna-klassiekers als limited edition in de boekhandel zullen verschijnen. Meer informatie is hier te vinden. 

Zaterdag 15 september wordt in het Archeon de Thea Beckmanprijs uitgereikt, een jaarlijkse prijs voor het beste historische jeugdboek. De Longlist is ingekort tot deze vijf kanshebbers: 
Familiegeheim Caja Cazemier en Martine Letterie 
Mister Orange Truus Matti 
Kamp in de jungle Joyce Pool 
                                        De laatste reis Aline Sax 
                                        Ik kan nog steeds niet vliegen Anna Woltz 
Meer informatie op de website van Het Archeon. 

Helga Warmels won Het Hoogtse Woord, de prijs voor het beste christelijke kinderboek. Ze kreeg de prijs voor haar boek De boot. Meer weten over de prijs en de winnares? Klik hier

Langzaam maar zeker stomen we op naar de Kinderboekenweek. Dit zijn de datums om in de gaten te houden. Op 26 september wordt de Penselen en Paletten uitgereikt en wordt ook bekend wie de Boekensleutel krijgt. Op 2 oktober worden de Griffels uitgereikt op het kinderboekenbal en wordt bekend wie dit jaar de Gouden Griffel krijgt. 
De titel van het kinderboekenweekgeschenk is inmiddels bekend. Tosca Menten schreef Het Akropolis Genootschap en De slag om bladzijde 37. Het boekje is geillustreerd door Elly Hees. Ook verschijnt er weer het prentenboek van de Kinderboekenweek. Voor €5,00 ligt vanaf 3 oktober Hallo in de winkel. Het boek werd geschreven door Edward van de Vendel en geïllustreerd door Fleur van Weel. 
Kinderen voor Kinderen zingt Hallo Wereld (de tekst is geschreven door Sjoerd Kuyper) voor het goede doel. Klik hier om het speciale kinderboekenweeklied te horen. 
Voor nog meer kinderboekenweeknieuws klik hier. 

Pieter Feller interviewt Anna Woltz. Klik hier. 
Een interview met Eva Moraal op het Jeugdboekenplein. Klik hier. 
Lida Dijkstra wordt geintervieud op het kinderboekenplein. Klik hier. 

In de Kinderboekenweek starten de bibliotheken de zoektocht naar De leukste kinderboekenkast van Nederland. Via een website kan iedereen tot eind november aangeven wat zijn lievelingsboek is. De 100 meest gekozen titels krijgen een plaats in De leukste kinderboekenkast van Nederland
Bron:bibliotheek.nl 

Op 8 september besprak Bas Maliepaard in Trouw Bij ons in de straat van Koos Meinderts. Hij noemt het boek een hoogtepunt uit het gezamenlijke oeuvre van het echtpaar:´Door de ongecompliceerde toon van de vrolijke versjes, maar vooral door de frisse humoristische illustraties, die van constante kwaliteit zijn.´ 
Pjotr van Lenteren bespreekt in De Volkskrant Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder van Ted van Lieshout:´een nieuw vrolijk hoogtepunt in een rijk en steeds afwisselender oeuvre´. Het boek kreeg vijf sterren. 
Thomas van Veen recenseert in NRC Er zit een feest in mij. Poëziespektakel 5, samengesteld door onder andere Ted van Lieshout:´blaas die kaarsjes maar weer uit, want als dit het beste is wat de Nederlandse kinderpoëzie dit jaar te bieden heeft, is er geen reden tot vrolijkheid.´ De hele recensie is hier te lezen.

Augustus 2012 (3)

Geplaatst 28 aug. 2012 01:50 door susan *

De aftrap van het nieuwe boekenseizoen is 1 en 2 september in de Westergasfabriek te Amsterdam tijdens het evenement Manuscripta. Natuurlijk is er aandacht voor het kinder- en jeugdboek. Derk Visser zal zijn welverdiende Charlotte Köhler Stipendium in ontvangst nemen, het kinderboekenweekgeschenk en het prentenboek van de Kinderboekenweek worden gepresenteerd en er zijn auteurs aanwezig om nieuwe boeken de promoten, waaronder Michelle Paver, bekend van de serie Torak en Wolf. 
Het volledige programma is te vinden op de site van Manuscripta . 


Het programma van De middag van het Kinderboek dat op 15 september 2012 zal plaats vinden in de theaterzaal van het OBA in Amsterdam is bekend. Het thema is Schrijver zkt. lezer / Lezer zkt. Schrijver. De middag zal worden afgesloten met de uitreiking van De Gouden Lijsten. Meer informatie  is hier te vinden. 


Deborah Zachariasse schreef een blog over haar ervaringen als schrijver van avi-boekenZe vraagt zich af of het mogelijk is ondanks de knellende beperkingen van avi een mooi boek te schrijven:´Het is leesbaar, het is vlot, maar meer ook niet. Waar is de sfeer, het gevoel, de spanning, de zintuiglijkheid, waardoor een kind zich kan inleven?´ 
Lees het hele blog hier. 


Deze week kwam de dvd The Hunger Games uit; het eerste deel van de verfilming van de trilogie De Hongerspelen van Suzanne Collins. Er wordt nu hard gewerkt aan het tweede deel. Nieuwe rollen zullen gespeeld worden door onder andere Amanda Plummer (Pulp Fiction), Lynn Cohen (Sex and the City) en Meta Golding (Criminal Minds). Meer weten, klik hier. 


In het lijstje meest verkochte boeken wereldwijd doen de kinder-en jeugdboeken het goed. Op de derde plaats staat J.K Rowling met Harry Potter, op de zevende plaats de Twilight Saga van Stephenie Meyers en op de tiende plaats Het dagboek van Anne Frank. 
Hier is het gehele lijstje, vormgegeven door Jared Fanning. 


In de landelijke dagbladen loopt de zomerstop ten einde. Voor wie het gemist heeft is hier een link naar een stuk van Thomas van Veen uit NRC Handelsblad van 11 augustus. Van Veen maakt hierin een keuze uit het aanbod van zomerjeugdboeken. Hij bespreekt De Hongerspelen (Suzanne Collins),Ik en de Rovers (Siri Kolu), de boeken over meneer Gum (Andy Stanton), de Robinboeken van Sjoerd Kuyper en de Edelsteentrilogie van Kerstin Gier. Het artikel is hier te lezen. 
Pjotr van Lenteren besprak in De Volkskrant van 25 augustus Chitty Chitty Beng Beng vliegt weer, geschreven door Frank Cottrell Boyce en uitgegeven door Gottmer. Vier sterren worden het boek toebedeeld: ´Deze frisse vertaling van de varende vliegende en scheurende kampeerbus is een onderhoudend, pretentieloos en eigentijds avonturenboek met een klassieke adem´.

De kinderkaravaan, prijzen, bn-ers en meer

Geplaatst 20 aug. 2012 02:08 door susan *   [ 20 aug. 2012 02:09 bijgewerkt ]


Het jeugdboek De Kinderkaravaan, een klassieker uit 1949 van An Rutgers van der Loeff verliest bij de volgende druk het predikaat ´waar gebeurd´. Tot nu toe stond op de achterkant van het boek dat het verhaal over de trektocht van een stel weeskinderen door de wildernis van Noord-Amerika echt was gebeurd. Journalist Imco Lanting ontdekte dat de werkelijkheid anders was: de trektocht vond wel plaats, maar in tegenstelling tot het verhaal in het boek, hadden de kinderen wel gezelschap van volwassenen. 
Lees meer hierover op de website van uitgeverij Ploegsma. 


Tijdens de opening van de Olympische Spelen was ik in het buitenland en kon het gebeuren niet rechtstreeks volgen. Terug in Nederland maakte de een na de ander mij er op attent dat er tijdens de openingsceremonie ook aandacht aan de Engelse kinderliteratuur was besteed. Het fragment bleek niet makkelijk te vinden op het internet, maar het is gelukt. 
J.K. Rowling leest voor uit Peter Pan terwijl diverse Engelse kinderboekenhelden tot leven komen, niet de meest vriendelijke. Al het boze wordt uiteindelijke verslagen door een zwerm Mary Poppins´die hangend aan hun paraplu´s het stadion in komen vliegen. 
Voor wie het ook gemist heeft is via deze link een impressie te zien. 

Hendrik Beerda Brand Consultancy deed onder 1250 Nederlanders onderzoek naar de reputatie van verschillende schrijvers, uitgevers, literaire prijzen en boekillustratoren. Kinderboekenschrijvers deden het goed: in de top 10 van Nederlandse schrijvers met de sterkste reputatie bezetten Dick Bruna, Jan Terlouw en Carry Slee de eerste drie plaatsen. 
Ook de Kinderboekenweek doet het goed, het is het evenement met de grootste achterban en is populairder dan de Boekenweek. ´Het onderzoek laat zien dat de hele bevolking het boek omarmt als het om kinderen gaat´ volgens onderzoeker Beerda ´ Het belang van het lezende kind voor de boekensector wordt ook duidelijk als we kijken naar de positie van de literaire prijzen. De Gouden Griffel, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het best geschreven kinderboek heeft veruit de sterkste naam in het enorme aanbod van prijzen. De bekendheid van de meeste andere prijzen is gering.’ 
Meer over dit onderzoek is hier te vinden 

Pieter Feller interviewde deze week Koos Meinderts (Het sneeuwmeisjeBij ons in de straat). Onder de titel ´Het moeilijkste van schrijven is het schrijven zelf´ vertelt Meinderts over zijn favoriete boeken, waar hij graag werkt, of hij uit kijkt naar recensies en waar hij zijn ideeën vandaan haalt:
´Inspiratie haal ik uit herinneringen aan mijn jeugd, uit een foto in een tijdschrift, een passage in een boek, uit vluchtige ontmoetingen met mensen, uit een woord of een gedachte. Maar ook uit een lege stoel op een heuvel aan zee. Uit verdriet, heimwee en gemis.´ 
Het hele interview is hier te lezen. 

Editie.nl besteedde deze week aandacht aan de vele bn-ers die een kinderboek schrijven en vroeg zich af of hier sprake is van een trend. Ted van Lieshout werd benaderd er iets over te zeggen, maar zag daar van af. 
Jaap Friso besloot wel op de uitnodiging in te gaan. ´Ik had me voorgenomen voor de camera niet de zure en belerende recensent uit te hangen maar mild en kritisch mijn opvatting over deze toch niet al te gewichtige kwestie te geven en vooral te benadrukken dat ook het schrijven van een kinderboek een kunst is die niet zomaar iedereen beheerst.´ Lees hier het blog dat Jaap over zijn televisieoptreden schreef. Daar is ook een link te vinden naar het nieuwsitem. 

De longlist van de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige historische jeugdboek, is bekendgemaakt. Dit jaar dingen ook boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd mee.
De longlist bestaat uit de volgende twaalf titels: 

Caja Cazemier en Martine Letterie - Familiegeheim (Ploegsma)
Theo Engelen - Oorlog in de klas (Leopold)
Mireille Geus - Voor altijd beroemd (Nieuw Amsterdam)
Agave Kruijssen - Afscheid van Arthur (Lannoo)
Ineke Mahieu - De jongen met de vulpen (Van Holkema &Warendorf)
Truus Matti - Mister Orange (Leopold)
Janny van der Molen - Helden! (Ploegsma)
Joyce Pool - Kamp in de jungle (Leopold) 
Aline Sax - De laatste reis (Clavis)
Annejoke Smids - Verlaten (Ploegsma) 
Anna Woltz - Meisje nummer achttien (Leopold)
Anna Woltz - Ik kan nog steeds niet vliegen (Leopold) 

Op 27 augustus volgt de shortlist en op 15 september wordt de winnaar bekend gemaakt. 
Bron: Leesplein 


Op 15 september worden ook De Gouden Lijsten uitgereikt, de prijs voor jeugdboeken voor de leeftijd 12 tot 15 jaar. De prijs kent twee categorieën: oorspronkelijk Nederlandse boeken en vertaalde boeken. De jury noemt het boekenaanbod van 2011´uitzonderlijk rijk´ in beide categorieën. Toch nomineerde de jury in de eerste categorie maar één boek dat dus automatisch De Gouden Lijst krijgt: Bajaar van Martha Heesen. 
In de tweede categorie is het spannender, dit zijn de genomineerden: 
De weg - Siobhan Dowd vertaald door Tjalling Bos 
Schaduwliefde - Ruta Sepetys vertaald door Michèlle Bernard 
Trash - Andy Mulligan vertaald door Esther Ottens Vango 
Tussen hemel en aarde - Timothée de Fombolle vertalld door Eef Gratama

bron: cpnb

Kinderboekennieuws augustus 2012

Geplaatst 12 aug. 2012 05:25 door susan *   [ 12 aug. 2012 06:49 bijgewerkt door Onbekende gebruiker ]


Koos Meinderts en Annette Fienig kregen deze zomer een Amerikaanse boekenprijs. De Gelett Burgess Award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend ´for outstanding contributions to children´s literature´. Zij kregen de prijs voor het boek The man in the Clouds (De man in de wolken). 

Stichting lezen roept 2013 uit tot het Jaar van het Voorlezen. Het moet een jaar worden waarin  kinderen én volwassenen ervaren hoe leuk voorlezen is. 
http://www.lezen.nl/index.html?age_group_id=0&menu_item_id=3001&sp1=607 

Binnenkort geeft uitgeverij Kluitman een aantal populaire titels uit in hetLettertype Dyslexie. Dit lettertype is ontworpen door Christian Boer, een grafisch ontwerper die zelf dyslexie heeft. Door de vorm van de letters te benadrukken en meer ruimte aan te brengen tussen de woorden wordt het lezen van de tekst voor kinderen met dyslexie makkelijker.
http://www.kluitman.nl/upload/KluitmanLettertypeDyslexie.pdf 

Meer over Christian Boer en het lettertype Dyslexie : 
http://www.lexima.nl/media/176601/christian_boer_ontwikkelt_lettertype_dyslexie_balans_magazine_8_2011.pdf

In de zomer van 2013 zal in Amerika een Gouden Boekje van Nederlandse oorsprong verschijnen. Rico is niet bang van Fiona Rempt en Noëlle Smit zal als Little Golden Book worden uitgegeven onder de titel Rico the Brave Sock Monkey
http://www.goudenboekjes.nl/nieuws-item/rico-is-niet-bang-in-amerika/ 

Pieter Feller interviewt Hanneke Koene, eigenaar van kinderboekenwinkel De Boekenwurm in Maastricht. Hanneke vertelt over haar winkel, haar favoriete boeken en geeft haar mening over het taalonderwijs. 
http://www.boekenbijlage.nl/interview/ 

In Trouw verscheen op 4 augustus een uitgebreid artikel van Bas Maliepaard over de Penderwick-boeken van Jeanne Birdsall ´Louise May Alcott voor de 21e eeuw´. Bas Maliepaard kwalificeert de avonturen van de vier Amerikaanse zusjes als ´zomers leesgenot´. Hij hoopt dat een volgend boek een ´fijn, dik besneeuwd winterverhaal´ zal bevatten ´Want met een vleug haardvuur, speculaas en dennetak wordt het weldadige penderwickparfum helemaal onweerstaanbaar´.
Pjotr van Lenteren bespreekt in De Volkskrant van 11 augustus Aan de kant, ik ben je oma niet! van Bette Westera en Sylvia Weve. Het boek krijgt vier sterren:´ Westera heeft een persoonlijk hoogtepunt bereikt in haar dichtkunst´. De illustraties van Sylvia Weve noemt hij ´sterk, origineel en goed doordacht´.

1-5 of 5