Lijst Leespluim‎ > ‎

Koning Koen en de Draak - Helen Oxenbury & Peter Bently

Geplaatst 6 mei 2013 01:22 door susan *

Kijk, daar gaat koning Koen. Hij gaat drakenvechten. Fier loopt hij voorop met zijn papieren kroon, houten zwaard en een grote lap stof. Achter hem loopt Joris met stokken en stenen en daarachter loopt kleine Casper. Hij heeft een speen in zijn mond en ook hij sjouwt een grote lap mee. Met stenen, dozen, hout en lappen trekken de jongens een fort op, met een troon voor koning Koen en een wapperende vlag. ´Ridders´, roep koning Koen, ´we gaan vechten! Komen er al draken aan?` Casper, Joris en koning Koen ´slaan en hakken erop los´ en verslaan draken en monsters. 

Als het donker wordt komt er een reus aan die Joris meeneemt en even later verschijnt er nóg een reus die Casper schreeuwend en wel naar bed gaat brengen. Koning Koen is nu moederziel alleen. ´Dan schrikt hij zich echt een hoedje./ Snuffelt er iets aan zijn huis?/ Komt er een draak aangeslopen?/ Nee, het is alleen een muis!/´ 
Als er dan opeens iets hééél groots op het tuinpad staat wordt het de kleine koning teveel. Gelukkig is redding nabij. 

Helen Oxenbury illustreerde dit verhaal van Peter Bently. De Britse Oxenbury is een bekend en vaak onderscheiden illustratrice. Ook Koning Koen en de Draak heeft de shortlist gehaald voor de prestigieuze Kate Greenaway Medal, die later dit jaar zal worden uitgereikt. In Nederland zijn Wij gaan op berenjacht en Tien vingertjes en tien teentjes haar bekendste prentenboeken 
Oxenbury weet de stoere ridders overtuigend neer te zetten, zelfs de kleine Casper in zijn hansopje en met zijn speen staat zijn mannetje. Al doet de naam het niet vermoeden is Joris een zwarte ridder. Fijn dat er ook eens een kind met een kleurtje in een prentenboek voorkomt. De draken die Oxenbury tekent zijn niet mis. Vuur en stoom blazend en met boze gezichten komen ze uit het bos. De overige monsters die de ridders bestrijden zijn groot, maar kijken zo sullig dat ze vast minder gevaarlijk zijn dan draken. De ´reuzen´ die Joris en Casper meenemen zien we maar gedeeltelijk. De oplettende lezer kan aan het einde van het verhaal zien dat het de ouders zijn. 
Het kleurgebruik van Oxenbury is, zoals altijd, warm en prettig. Ze tekent met oog voor detail, bijvoorbeeld papa´s onderbroek die nog net boven de broeksband te zien is. Oxenbury gebruikt in dit boek de arceertechniek om donkere vlakken aan te geven. Deze tekentechniek roept in combinatie met het verhaal associaties op met de klassieker Max en de Maximonsters van Maurice Sendak. 

Koning Koen en de Draak is een fijn spannend avontuur op rijm, uitstekend vertaald door Maria van Donkelaar. Voor jonge kinderen kan het verhaal verwarrend zijn omdat het twee niveaus heeft: dat wat er echt gebeurt en dat wat zich in de fantasie afspeelt. Dat is een hele opgave voor kleuters die het onderscheid tussen realiteit en fantasie nog moeilijk maken. De voorlezer zal hier en daar te hulp moeten schieten. 

Koning Koen en de Draak 
Helen Oxenbury (ill) en Peter Bently (tekst) 

De Vier Windstreken, 2013     €14,95 

Dit boek kreeg de Kiddo – Leespluim van mei 2013