Lijst Leespluim‎ > ‎

Spinnie schittert! - Frank Pollet en Moniek Vermeulen

Geplaatst 1 jun. 2012 01:21 door susan *   [ 1 jun. 2012 01:21 bijgewerkt ]
Spinnie is jarig en mag kiezen welk cadeau ze wil. De kleine spin kiest voor een feestje, een leuk feestje met vrienden. Ze schrijft uitnodigingen en brengt ze weg. Maar de een na de ander zegt niet te komen: Vogel komt niet omdat er geen lied is, Ezel komt niet omdat er geen letters zijn, Kikker komt niet omdat er geen trampoline is, Egel komt niet omdat er geen ballonnen zijn en Meisje komt niet omdat Spinnie geen vriendjes heeft. Arme Spinnie, huilend loopt ze naar huis en haar verjaardagskroon gooit ze in de beek:´zo´n stom stom stom kroontje´. Maar thuisgekomen wacht haar, natuurlijk, een verassing: alle vriendjes zijn er en er is zelfs een nieuw kroontje.

Het Vlaamse schrijversechtpaar Frank Pollet en Moniek Vermeulen werkten voor het eerst samen bij het schrijven van dit boek. Voor een prentenboek lijkt de tekst lang, maar door het ritme en de herhalingen is het goed te volgen voor de jonge lezer. De tekst leest prettig voor.
De auteurs hebben enkele ´mooie woorden´ en beeldspraken in de tekst opgenomen waarvan de betekenis uit de context spreekt: Moeder spin ´mommelt´, Spinnie ´speurt rond´ en aan het einde van het verhaal schittert de kleine spin als het licht. Misschien moet de voorlezer wel nog even uitleggen wat een trampoline is.

Spinnie is jarig is opvallend geïllustreerd en laat weer eens zien dat Vlaamse uitgevers voor een bijzondere stijl durven te kiezen. De illustraties zijn gemaakt door de Nederlandse grafisch werkende Nicole Montagne. Zij koos voor lino-illustraties, dat wil zeggen dat de afbeeldingen uitgesneden worden en vervolgens afgedrukt, een arbeidsintensieve techniek.
Spinnen zijn geen creaturen die direct vertedering oproepen. Het is Montagne goed gelukt echte spinnen te laten zien die toch leuk zijn. Zo leveren de vele spinnenpoten grappige illustraties op, bijvoorbeeld als Spinnie zit te schrijven achter een bureau en al die poten een plekje moeten hebben. De emoties van Spinnie zijn makkelijk af te lezen en zichtbaar gemaakt in de stand van de mond en de oogopslag.

Spinnie schittert is een bijzonder vormgegeven prentenboek dat in mooie taal een toegankelijk repeteerverhaal vertelt.

Spinnie schittert!
Frank Pollet en Moniek Vermeulen (tekst), Nicole Montagne (ill)

De Eenhoorn, 2012 € 14,50

Dit boek kreeg De Leespluim van juni 2012