lijst Paasboeken

Boer Boris en de eieren - Ted van Lieshout

Geplaatst 9 mrt. 2016 05:23 door susan *   [ 9 mrt. 2016 05:23 bijgewerkt ]Daar is Boer Boris weer in zijn zevende boek. Deze keer draait het verhaal om het paasfeest. 
Op een dag leggen de kippen geen witte of bruine eieren, maar rode, blauwe en groene. Er zijn zelfs eieren met strepen en met rondjes en met stippen. Boer Boris begrijpt direct wat er aan de hand is: het is bijna Pasen en daarom hebben de kippen extra hun best gedaan. Boer Boris verstopt de eieren op de boerderij en zijn broer en zus mogen ze zoeken. Daarna trekken ze het land in met een aanhangwagen vol prachtige eieren. 
Plotseling duikt er uit de berm een (paas)haasje op, Boris trapt snel op de rem. Niemand is zwaargewond, maar alle eitjes zijn gebroken. De meegereisde kippen leggen snel nieuwe eieren, maar die zijn gewoon wit. Gelukkig is de oplossing dichtbij. 

Ook dit deel uit de Boer Boris serie blijft trouw aan de succesformule. De rijmende tekst leest lekker voor, ondanks dat Ted van Lieshout verschillende rijmschema´s door elkaar gebruikt. 
De tekeningen van Philip Hopman zijn een feest. Er valt weer heel wat te zien en te ontdekken. Het is grappig dat de dieren van de boerderij soms als gewone boerderijdieren op de achtergrond aanwezig zijn en soms doen ze heel opvallende zaken, zoals touwtjespringen. Vertrouwde details dienen zich weer aan, zoals de hond, poes, vogel en muis die gedurende het verhaal hun eigen avonturen beleven. En zoals te verachten in een paasboek zijn er heel veel eitjes te ontdekken op vreemde plaatsen. 

Boer Boris en de eieren 
Ted van Lieshout (tekst) en Philip Hopman (illustraties) 


Gottmer, 2016     € 10,00  (tot 1 mei 2016, daarna 12,95) 

Andere Boer Boris-boeken op kinderboekenpraatjes: 
Boer Boris 
Boer Boris gaat naar zee 

Wie jat er nou een ei, jij? - Sabine Lipan

Geplaatst 8 mrt. 2016 04:38 door susan *   [ 8 mrt. 2016 04:38 bijgewerkt ]


Op een ochtend kakelt Clementine iedereen wakker:´Tok-tok-tok, kijk eens, ik heb een ei gelegd. Een prachtig ei. Het mooiste ei van de hele wereld. Kijk nou toch, slaapkoppen! Hebben jullie ooit zo´n schitterend ei gezien?´ De andere kippen vinden het ook een topei. Maar het ei wordt gestolen. De kippen en haan Willibrord gaan op zoek naar de dief. De vos wordt als eerste verdacht, immers: ´Wie kippen steelt, die jat ook eieren!´. Maar de vos is onschuldig. Dan is het vast de ekster, maar ook die is onschuldig. Is het dan de haas die op zoek is naar paaseieren, of de wasbeer? Misschien heeft de mol het ei wel gebruikt om zijn hol af te dichten of is het varken de dief, of het schaap wellicht? Maar allemaal zijn ze onschuldig. Het schaap heeft wel een muis met een ei voorbij zien komen. Dan is de dief snel gevonden. Clementine vergeeft hem zijn snode daad en de muis mag helpen met broeden. 

Het oorspronkelijk Duitstalige boek is speels vertaald door Bibi Dumon Tak. Het eenvoudige verhaal wordt met veel woorden verteld, maar is zeker niet saai. In de talrijke dialogen wordt overdrijven tot een kunst verheven en dat is erg vermakelijk. Neem bijvoorbeeld het commentaar op Clementine´s wonderei:´Schitterend, inderdaad, wat je zegt!´, ´En wat voor een ei!´, ´Dat wit, ongelooflijk! ´Moet je die vorm zien!´ ´Zo´n gaaf ei had ik ook wel willen
leggen!´. 
Het pluimvee is vlot en creatief in het aanwijzen van de dief. Zo wordt het varken ervan beschuldigd dat hij het ei gestolen heeft om ermee te jongleren. De verwijten vliegen het verbaasde varken om de oren:´Met eieren gooien is gemeen!´ ´Eieren zijn niet om mee te spelen!´´Blijf toch lekker rollen in je poel!´ ´Smeerkees, ellendeling!´ ´Jongleren, een varken, hallo, ben je wel goed bij je hoofd?´ 

De opgewonden kippen zijn meesterlijk getekend door Noëlle Smit. Het is een bonte troep en je kunt goed zien hoe boos ze zijn. Naast de boze kippen zien we ook onderzoekende en verbaasde kippen. De dieren die van de diefstal beschuldigd worden reageren verschillend. De haas reageert vol minachting, hij steekt zijn onschuldige neus in de lucht en je ziet hem nog net niet zijn schouders ophalen. De wasbeer daarentegen bepleit zichtbaar met meer geduld zijn onschuld en het varken kijkt vol verbazing naar de boze kippen. 
Smit gebruikt rustige kleuren en doordachte composities. Het geheel is een feest om te bekijken. Hoogtepunt is de kleine dief die op geheel eigen wijze Clementine´s ei warm houdt. 

Wie jat er nou een ei, jij? is niet uitgegeven als paasboek. De haas verdedigt zich zelfs door erop te wijzen dat het zomer is en hij geen eieren nodig heeft. Toch is de grote zoektocht naar het verloren ei wel toepasselijk voor het paasfeest, evenals het thema van snel geuite ondoordachte beschuldigingen. 
Wie jat er nou een ei, jij ? is een vrolijk prentenboek vol grappige dialogen en beweeglijke fraaie tekeningen. 

Wie jat er nou een ei, jij? 
Sabine Lipan (vertaald door Bib Dumon Tak) en Noëlle Smit (illustraties) 

Rubinstein, 2016     € 14,95


Kaatje Kip - Axel Scheffler

Geplaatst 7 mrt. 2016 04:12 door susan *   [ 7 mrt. 2016 04:12 bijgewerkt ]


Kaatje Kip zit al dagen op haar nest en heeft trek. Ze piept er even tussenuit.´Ze trippelt door het kippenhok, op zoek naar korrels graan. Ze ziet niet dat haar eieren al bijna opengaan...´ 
De kuikentjes steken hun pootjes door de eierschaal en gaan ervandoor. Kaatje gaat snel haar eieren zoeken. Ze kijkt bij de koeien, op het erf en bij de heg. Drie eitjes vindt ze bij de kat en de rest bij de varkens in de stal. Terug in het kippenhok kruipen zes kleine, gele kuikens uit hun ei. “Die eitjes waren stout, maar zij zijn lief!” roept Kaatje dan blij.´ 

Het boekje is niet speciaal bedoeld als paasboek, maar het onderwerp - een kip die eieren zoekt - is wel een mooi paasthema. Het stevige kartonnen boekje is gemaakt door Axel Scheffler die vooral bekend is als illustrator van de Donaldsons boek De Gruffalo. Maar ook zelfstandig maakt hij veel succesvolle prentenboeken. 
Kaatje Kip is een eenvoudig boekje voor peuters. Zij vinden het vast niet raar dat eieren kunnen lopen. De zoektocht van Kaatje leidt langs diverse boerderijdieren en de eitjes zijn makkelijk te vinden op de plaatjes. Spelenderwijs wordt er tot zes geteld en zo heeft het verhaal ook een leerelement. Bette Westera heeft de tekst soepel vertaald in ritmische rijmende zinnen met hier en daar een taalkundige uitdaging zoals de uitdrukking ´ik piep ertussenuit´. 
Op de illustraties, in de herkenbare stijl van Scheffler, is veel te zien. Ze zijn overzichtelijk, maar met leuke details. Zo staat er in de varkensstal een hooivork, bij de kat staat een tractor en op het erf zien we naast de koeien ook een duif. Alleen zien we de heg die in tekst wordt genoemd niet. 
Peuters zullen de toevoeging van ´kabaal´ erg leuk vinden. In het boekje zit een grote knop, als je erop drukt dan hoor je Kaatje. 

In dezelfde serie is ook Gijsje Geit uitgegeven. Gijsje heeft honger en gaat op zoek naar eten. Hij vindt uiteindelijk zijn ontbijt op de keukentafel van de boerderij. Ook Gijsje Geit kunnen de peuters horen als ze op de knop drukken. 

Kaatje Kip 
Axel Scheffler (vertaald door Bette Westera) 


Gottmer, 2016     € 8,95 

Andere boeken van Axel Scheffler op kinderboekenpraatjes: 
Pip en Posy en de grote ballon 
De Gruffalo 
Eikenbosverhalen 

Zapp Mattheus - Simon van der Geest

Geplaatst 31 mrt. 2014 02:40 door susan *   [ 31 mrt. 2014 02:40 bijgewerkt ]


Een boekje waar `Simon van der Geest´ op staat, tweevoudig winnaar van een Gouden Griffel, nodigt altijd uit om open te slaan. Toch komt de lezer bij dit werkje bedrogen uit: Zapp Mattheus is geen verhaal, het is de tekst van een muziekvoorstelling. De voorstelling is een bewerking voor kinderen van de Matthäus Passion van Johan Sebastiaan Bach en wordt uitgevoerd door het Amsterdams Bach Consort. Tekst en muziek zijn in deze voostelling, net als bij de grote broer, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor wie daartoe de mogelijkheid heeft kan dat zien door de QR-code in het boekje te scannen, de code geeft toegang tot een filmmontage van de uitvoering. 

In de Zapp Mattheus voert Van der Geest twee vertellers op, Aad en Bram, ´matties´ van Jezus. Ze waarschuwen dat het geen leuk verhaal gaat worden: ´Het is een zwaar verhaal/dat pijn doet/aan je schouders/en je nek.´ 
Jezus is de coach van het voetbalteam. Hij vertelt vaak mooie verhalen waar veel mensen naar komen luisteren. Als de vrienden weer onder elkaar zijn dan gaan ze voetballen. Op een avond ´iedereen heeft nog een plakshirt en een rooie kop´ zegt Jezus dat ze hun laatste wedstrijdje hebben gespeeld omdat hij over twee dagen zal worden uitgeleverd en gedood. Het verhaal neemt zijn onvermijdelijke loop en tekst en muziek volgen de lijdensweg van Jezus: het verraad van Judas, de bespotting, zijn bezoek van Pilatus, de kruisweg en de dood. Het verhaal eindigt bij de klanken vanWir setzen uns mit Tränen nieder terwijl Aad en Bram herinneringen ophalen´ Als hij eens een bal/ keihard in zijn gezicht kreeg/ - bloedneus en zo - / vertrok-ie geen spier. / O, en dan voelde je je zo lullig./ Jezus, sorry man. Ah joh, zei hij dan, maar goed/ dat ik voor jou ben gaan keepen. / Anders had jij nu een bloedneus gehad.´ 

Het schrijven een libretto kan met een gerust hart aan Van der Geest worden overgelaten. Zijn woorden en zinnen sluiten naadloos aan bij de muziek en Zapp Matttheus is een mooie, originele en toegankelijke bewerking van de Matthäus Passion. Als boek kan deze tekst niet op eigen benen staan, als libretto van een bijzonder muziekproject is het meesterlijk. 

Zapp Mattheus 
Simon van der Geest 


Querido, 2014     € 10,00 

Andere boeken van Simon van der Geest op kinderboekenpraatjes: 


Dikkie Dik Lentekriebels - Jet Boeke

Geplaatst 18 mrt. 2013 02:26 door susan *


Dit jaar wordt Dikke Dik 35 jaar. Daar is niets van te merken in Lentekriebels, een prentenboek met vier nieuwe avonturen.
Als het voorjaar wordt heeft Dikkie Dik geen zin meer in slapen, hij heeft zin in rennen. Hij rent door het hele huis heen en weer, springt door het open raam naar buiten, rent door de tuin, dwars door een struik tot hij, boem, tot stilstand komt tegen Poes Muis. In het tweede verhaal is Dikkie Dik nieuwsgierig naar de activiteiten van de vogeltjes, maar de vogels laten die grote rode kat niet in de buurt van hun nest komen. Natuurlijk hoort bij de lente het paasfeest. Dikkie Dik vindt overal vrolijk gekleurde eieren. Hij zoekt ze bij elkaar en legt ze in zijn mand. Als hij erop gaat liggen komen er vast kuikentjes uit, of toch niet? In het laatste verhaal wordt de rust verstoord door een klein schaap die ´bonk, bonk, bonk´ door de wei springt. Dikkie Dik vindt dat een leuk spel, al moet hij nog wel even oefenen voor hij net zo hoog kan springen als het lammetje. 

Het lijkt zo eenvoudig om een Dikkie Dik verhaal te schrijven, maar het vraagt veel vakmanschap dat goed te doen. De Dikkie Dik verhaaltjes sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en daagt ze tegelijkertijd uit hun kennis van de wereld en hun taalbegrip te vergroten. Jet Boeke verwerkt in de korte eenvoudige tekst bijvoorbeeld de begrippen ´onder´, ´boven´, ´achter´, ´voor´ en ´dwars er door heen´. Bij het paaseieren zoeken hebben de eieren verschillende kleuren en samen met Dikkie Dik zien de peuters hoe vogels een nest maken, broeden en voor de kleine vogels zorgen. 
De tekst loopt goed en leest prettig voor. Regelmatig zit er een klanknabootsing in, zoals ´bonk, bonk, bonk,´of ´zoef´ die het voorlezen speels maken. Boeke verwerkt ook vragen in de tekst:´zie jij nóg een paaseitje?´. Deze vragen nodigen uit om over de avonturen van Dikkie Dik te praten. In de tekst zijn ook minder gangbare woorden opgenomen zoals ´kriskras´, ´tuimelen´ of ´rennen met slippende poten´. De betekenis is in de context van het verhaal duidelijk. 
In Lentekriebels draait het natuurlijk niet alleen om de tekst, gelukkig ziet de lezer Dikkie Dik volop in actie. Wat er in Dikkie Dik omgaat is goed af te lezen aan zijn snoet: een nieuwsgierige blik als hij de vogels bezig ziet bijvoorbeeld of een grote lach als hij plezier heeft. Ook na 35 jaar is Dikkie Dik nog springlevend. 

Dikkie Dik Lentekriebels 
Jet Boeke 

Gottmer, 2013     € 8,95


Wie legt het mooiste ei? - Burny Bos

Geplaatst 18 mrt. 2012 08:50 door susan *   [ 18 mrt. 2012 09:16 bijgewerkt ]

Florrie kip vindt zichzelf geweldig. Als enige groene kip in het kippenhok voelt zij zich ver verheven boven de andere kippen. Die andere kippen vinden Florrie maar een rare en ook niet erg aardig, ze gaan haar zoveel mogelijk uit de weg. Alleen Harry Haan gaat niet opzij voor Florrie, hij vindt haar net zo leuk als de andere kippen. Maar Harry heeft wel genoeg van het geruzie in het kippenhok en besluit een wedstrijd uit te schrijven: wie legt het mooiste ei?
Alle kippen gaan aan de slag en leveren een ei in bij Harry Haan. Harry bekijkt ze met veel aandacht en verklaart dat alle eieren hetzelfde zijn. Dat wil Florrie niet geloven, maar ook zij kan haar eigen ei niet meer herkennen. De kippen kiezen daarom maar een willekeurig ei uit om te gaan uitbroeden en uit alle eieren komen mooie gele kuikentjes. Ook Florrie komt tot het inzicht dat iedereen gelijk is en het wordt weer gezellig in het kippenhok.

Dit enigszins brave moralistische verhaaltje is enig geïllustreerd. De houdingen en gelaatsuitdrukkingen van de kippen zijn goed getroffen en ook grappig. Het verhaal heeft op zich niet zoveel met Pasen te maken. Maar een boekje over kippen, eieren en verdraagzaamheid is zeker op zijn plaats in de paastijd.

Wie legt het mooiste ei?
Burny Bos (tekst) en Hans de Beer (ill)
De Vier Windstreken, 200210,95
 

Laat mij het levenswater zoeken - Ineke Verschuren

Geplaatst 18 mrt. 2012 04:16 door Onbekende gebruiker   [ 18 mrt. 2012 06:58 bijgewerkt door susan * ]

Laat mij het levenswater zoeken is een boek met verhalen voor Pasen, Pinksteren en Sint-Jan. De verhalen zijn uitgezocht en vertaald door Ineke Verschuren. In deze bespreking beperk ik mij tot de verhalen voor de paastijd.

In het boek zijn verhalen voor diverse leeftijden opgenomen, deze leeftijden staan vermeldt in de inhoudsopgave. De verhalen voor jonge kinderen richten zich op het beleven van de natuur en vooral op het weer tot bloei komen van die natuur; wat dood leek komt weer tot leven. Verschuren vertelt voor deze groep ook enkele sprookjes na.
De motieven in de verhalen voor oudere kinderen zijn onder andere het vermogen een offer te brengen en de mogelijkheid door ervaringen een beter mens te worden. Het lijdensverhaal van Christus speelt daarin vaak een rol.

In de verhalen worden lange zinnen gebruikt en ouderwetse woorden komen vaak voor. Met name in de verhalen voor de jongsten staan een aantal woorden en thema´s die niet passen bij de leeftijd. Welk kind van zes kent de woorden ´korven´ en ´zoogbroeder´? In het verhaal Kira Kiralina, geschikt bevonden vanaf zes jaar, is het slot van het verhaal dat het eigen kind gedood moet worden en moet de moeder ´het versteende lichaam met zijn bloed besprenkelen´ om een geliefde weer tot leven te wekken. In een ander verhaal, dat geschikt bevonden is voor kinderen vanaf zeven jaar, springt een haasje in het vuur om zich op te offeren waarna God deze daad beloont.

 Het boek is zeker een vindplaats voor prachtige paasverhalen, maar lees ze niet zonder meer voor zonder je af te vragen of ze geschikt zijn voor het kind, of de groep kinderen,  die je met een verhaal wilt verrijken.

Laat mij het levenswater zoeken
Ineke Verschuren

Uitgeverij Christofoor,1988     €22,50

1-7 of 7