lijst Paasboeken‎ > ‎

Boer Boris en de eieren - Ted van Lieshout

Geplaatst 9 mrt. 2016 05:23 door susan *   [ 9 mrt. 2016 05:23 bijgewerkt ]


Daar is Boer Boris weer in zijn zevende boek. Deze keer draait het verhaal om het paasfeest. 
Op een dag leggen de kippen geen witte of bruine eieren, maar rode, blauwe en groene. Er zijn zelfs eieren met strepen en met rondjes en met stippen. Boer Boris begrijpt direct wat er aan de hand is: het is bijna Pasen en daarom hebben de kippen extra hun best gedaan. Boer Boris verstopt de eieren op de boerderij en zijn broer en zus mogen ze zoeken. Daarna trekken ze het land in met een aanhangwagen vol prachtige eieren. 
Plotseling duikt er uit de berm een (paas)haasje op, Boris trapt snel op de rem. Niemand is zwaargewond, maar alle eitjes zijn gebroken. De meegereisde kippen leggen snel nieuwe eieren, maar die zijn gewoon wit. Gelukkig is de oplossing dichtbij. 

Ook dit deel uit de Boer Boris serie blijft trouw aan de succesformule. De rijmende tekst leest lekker voor, ondanks dat Ted van Lieshout verschillende rijmschema´s door elkaar gebruikt. 
De tekeningen van Philip Hopman zijn een feest. Er valt weer heel wat te zien en te ontdekken. Het is grappig dat de dieren van de boerderij soms als gewone boerderijdieren op de achtergrond aanwezig zijn en soms doen ze heel opvallende zaken, zoals touwtjespringen. Vertrouwde details dienen zich weer aan, zoals de hond, poes, vogel en muis die gedurende het verhaal hun eigen avonturen beleven. En zoals te verachten in een paasboek zijn er heel veel eitjes te ontdekken op vreemde plaatsen. 

Boer Boris en de eieren 
Ted van Lieshout (tekst) en Philip Hopman (illustraties) 


Gottmer, 2016     € 10,00  (tot 1 mei 2016, daarna 12,95) 

Andere Boer Boris-boeken op kinderboekenpraatjes: 
Boer Boris 
Boer Boris gaat naar zee