lijst Paasboeken‎ > ‎

Laat mij het levenswater zoeken - Ineke Verschuren

Geplaatst 18 mrt. 2012 04:16 door Onbekende gebruiker   [ 18 mrt. 2012 06:58 bijgewerkt door susan * ]
Laat mij het levenswater zoeken is een boek met verhalen voor Pasen, Pinksteren en Sint-Jan. De verhalen zijn uitgezocht en vertaald door Ineke Verschuren. In deze bespreking beperk ik mij tot de verhalen voor de paastijd.

In het boek zijn verhalen voor diverse leeftijden opgenomen, deze leeftijden staan vermeldt in de inhoudsopgave. De verhalen voor jonge kinderen richten zich op het beleven van de natuur en vooral op het weer tot bloei komen van die natuur; wat dood leek komt weer tot leven. Verschuren vertelt voor deze groep ook enkele sprookjes na.
De motieven in de verhalen voor oudere kinderen zijn onder andere het vermogen een offer te brengen en de mogelijkheid door ervaringen een beter mens te worden. Het lijdensverhaal van Christus speelt daarin vaak een rol.

In de verhalen worden lange zinnen gebruikt en ouderwetse woorden komen vaak voor. Met name in de verhalen voor de jongsten staan een aantal woorden en thema´s die niet passen bij de leeftijd. Welk kind van zes kent de woorden ´korven´ en ´zoogbroeder´? In het verhaal Kira Kiralina, geschikt bevonden vanaf zes jaar, is het slot van het verhaal dat het eigen kind gedood moet worden en moet de moeder ´het versteende lichaam met zijn bloed besprenkelen´ om een geliefde weer tot leven te wekken. In een ander verhaal, dat geschikt bevonden is voor kinderen vanaf zeven jaar, springt een haasje in het vuur om zich op te offeren waarna God deze daad beloont.

 Het boek is zeker een vindplaats voor prachtige paasverhalen, maar lees ze niet zonder meer voor zonder je af te vragen of ze geschikt zijn voor het kind, of de groep kinderen,  die je met een verhaal wilt verrijken.

Laat mij het levenswater zoeken
Ineke Verschuren

Uitgeverij Christofoor,1988     €22,50