lijst Paasboeken‎ > ‎

Kaatje Kip - Axel Scheffler

Geplaatst 7 mrt. 2016 04:12 door susan *   [ 7 mrt. 2016 04:12 bijgewerkt ]

Kaatje Kip zit al dagen op haar nest en heeft trek. Ze piept er even tussenuit.´Ze trippelt door het kippenhok, op zoek naar korrels graan. Ze ziet niet dat haar eieren al bijna opengaan...´ 
De kuikentjes steken hun pootjes door de eierschaal en gaan ervandoor. Kaatje gaat snel haar eieren zoeken. Ze kijkt bij de koeien, op het erf en bij de heg. Drie eitjes vindt ze bij de kat en de rest bij de varkens in de stal. Terug in het kippenhok kruipen zes kleine, gele kuikens uit hun ei. “Die eitjes waren stout, maar zij zijn lief!” roept Kaatje dan blij.´ 

Het boekje is niet speciaal bedoeld als paasboek, maar het onderwerp - een kip die eieren zoekt - is wel een mooi paasthema. Het stevige kartonnen boekje is gemaakt door Axel Scheffler die vooral bekend is als illustrator van de Donaldsons boek De Gruffalo. Maar ook zelfstandig maakt hij veel succesvolle prentenboeken. 
Kaatje Kip is een eenvoudig boekje voor peuters. Zij vinden het vast niet raar dat eieren kunnen lopen. De zoektocht van Kaatje leidt langs diverse boerderijdieren en de eitjes zijn makkelijk te vinden op de plaatjes. Spelenderwijs wordt er tot zes geteld en zo heeft het verhaal ook een leerelement. Bette Westera heeft de tekst soepel vertaald in ritmische rijmende zinnen met hier en daar een taalkundige uitdaging zoals de uitdrukking ´ik piep ertussenuit´. 
Op de illustraties, in de herkenbare stijl van Scheffler, is veel te zien. Ze zijn overzichtelijk, maar met leuke details. Zo staat er in de varkensstal een hooivork, bij de kat staat een tractor en op het erf zien we naast de koeien ook een duif. Alleen zien we de heg die in tekst wordt genoemd niet. 
Peuters zullen de toevoeging van ´kabaal´ erg leuk vinden. In het boekje zit een grote knop, als je erop drukt dan hoor je Kaatje. 

In dezelfde serie is ook Gijsje Geit uitgegeven. Gijsje heeft honger en gaat op zoek naar eten. Hij vindt uiteindelijk zijn ontbijt op de keukentafel van de boerderij. Ook Gijsje Geit kunnen de peuters horen als ze op de knop drukken. 

Kaatje Kip 
Axel Scheffler (vertaald door Bette Westera) 


Gottmer, 2016     € 8,95 

Andere boeken van Axel Scheffler op kinderboekenpraatjes: 
Pip en Posy en de grote ballon 
De Gruffalo 
Eikenbosverhalen