lijst Paasboeken‎ > ‎

Wie jat er nou een ei, jij? - Sabine Lipan

Geplaatst 8 mrt. 2016 04:38 door susan *   [ 8 mrt. 2016 04:38 bijgewerkt ]

Op een ochtend kakelt Clementine iedereen wakker:´Tok-tok-tok, kijk eens, ik heb een ei gelegd. Een prachtig ei. Het mooiste ei van de hele wereld. Kijk nou toch, slaapkoppen! Hebben jullie ooit zo´n schitterend ei gezien?´ De andere kippen vinden het ook een topei. Maar het ei wordt gestolen. De kippen en haan Willibrord gaan op zoek naar de dief. De vos wordt als eerste verdacht, immers: ´Wie kippen steelt, die jat ook eieren!´. Maar de vos is onschuldig. Dan is het vast de ekster, maar ook die is onschuldig. Is het dan de haas die op zoek is naar paaseieren, of de wasbeer? Misschien heeft de mol het ei wel gebruikt om zijn hol af te dichten of is het varken de dief, of het schaap wellicht? Maar allemaal zijn ze onschuldig. Het schaap heeft wel een muis met een ei voorbij zien komen. Dan is de dief snel gevonden. Clementine vergeeft hem zijn snode daad en de muis mag helpen met broeden. 

Het oorspronkelijk Duitstalige boek is speels vertaald door Bibi Dumon Tak. Het eenvoudige verhaal wordt met veel woorden verteld, maar is zeker niet saai. In de talrijke dialogen wordt overdrijven tot een kunst verheven en dat is erg vermakelijk. Neem bijvoorbeeld het commentaar op Clementine´s wonderei:´Schitterend, inderdaad, wat je zegt!´, ´En wat voor een ei!´, ´Dat wit, ongelooflijk! ´Moet je die vorm zien!´ ´Zo´n gaaf ei had ik ook wel willen
leggen!´. 
Het pluimvee is vlot en creatief in het aanwijzen van de dief. Zo wordt het varken ervan beschuldigd dat hij het ei gestolen heeft om ermee te jongleren. De verwijten vliegen het verbaasde varken om de oren:´Met eieren gooien is gemeen!´ ´Eieren zijn niet om mee te spelen!´´Blijf toch lekker rollen in je poel!´ ´Smeerkees, ellendeling!´ ´Jongleren, een varken, hallo, ben je wel goed bij je hoofd?´ 

De opgewonden kippen zijn meesterlijk getekend door Noëlle Smit. Het is een bonte troep en je kunt goed zien hoe boos ze zijn. Naast de boze kippen zien we ook onderzoekende en verbaasde kippen. De dieren die van de diefstal beschuldigd worden reageren verschillend. De haas reageert vol minachting, hij steekt zijn onschuldige neus in de lucht en je ziet hem nog net niet zijn schouders ophalen. De wasbeer daarentegen bepleit zichtbaar met meer geduld zijn onschuld en het varken kijkt vol verbazing naar de boze kippen. 
Smit gebruikt rustige kleuren en doordachte composities. Het geheel is een feest om te bekijken. Hoogtepunt is de kleine dief die op geheel eigen wijze Clementine´s ei warm houdt. 

Wie jat er nou een ei, jij? is niet uitgegeven als paasboek. De haas verdedigt zich zelfs door erop te wijzen dat het zomer is en hij geen eieren nodig heeft. Toch is de grote zoektocht naar het verloren ei wel toepasselijk voor het paasfeest, evenals het thema van snel geuite ondoordachte beschuldigingen. 
Wie jat er nou een ei, jij ? is een vrolijk prentenboek vol grappige dialogen en beweeglijke fraaie tekeningen. 

Wie jat er nou een ei, jij? 
Sabine Lipan (vertaald door Bib Dumon Tak) en Noëlle Smit (illustraties) 

Rubinstein, 2016     € 14,95