lijst Rondom‎ > ‎

Longlist Thea Beckmanprijs 2019

Geplaatst 21 mei 2019 02:47 door susan *   [ 21 mei 2019 02:47 bijgewerkt ]De Thea Beckmanprijs voor het beste historische kinder-of jeugdboek wordt jaarlijks toegekend. In de even jaren aan een boek voor kinderen tot twaalf jaar, in de oneven jaren aan een boek voor twaalf en ouder. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Archeon.

Dit jaar zijn dus de boeken voor kinderen ouder dan twaalf jaar aan de beurt. De jury is op zoek naar goed geschreven verhalen die 'de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.' De juryleden zijn hetzelfde gebleven: Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury. 

Dit zijn de boeken van de longlist:

Wilma Geldof - Het meisje met de vlechtjes - Luitingh-Sijthoff
Hilde E. Gerard - Kantje Moord - Davidfonds/Infodok
Luc Hanegreefs - Volle Maen - Clavis
Marian Hoefnagel - Vlucht uit Sint Petersburg - Eenvoudig Communiceren
Ineke Kraijo - Over de grens - Columbus
Martine Letterie - Nooit meer thuis - Leopold
Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan - De Vier Windstreken
Joyce Pool - Het Kompas - Lemniscaat
Rob Ruggenberg - Piratenzoon - Querido
Katrien Van Hecke - Soldaat Marie - Clavis

Voor de zomer maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Op 14 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2019 als de Jonge Beckman 2019 in Archeon uitgereikt.