lijst Rondom‎ > ‎

Wie zijn genomineerd voor de Gouden Griffel en wie gaat hem winnen?

Geplaatst 2 okt. 2018 03:01 door susan *   [ 2 okt. 2018 03:02 bijgewerkt ]Vanavond wordt tijdens het Kinderboekenbal de Gouden Griffel uitgereikt. Tien boeken komen hiervoor in aanmerking, de winnaars van de Zilveren Griffels. Laten we ze nog eens langslopen. 

In de categorie Tot zes jaar zijn twee prentenboeken genomineerd: Handje van Tjibbe Veldkamp en Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers. Twee mooie prentenboeken waar woord en beeld goed op elkaar inspelen. Dat zit het winnen van de Gouden Griffel, een prijs voor de beste tekst, in de weg. De tekst zonder beeld is hier niet sterk genoeg om deze prestigieuze prijs te rechtvaardigen. 
    In de categorie Vanaf zes jaar is Het gelukkige eiland van Marit Törnqvist en Toen ik van Joke van Leeuwen genomineerd. Het is voor mij een raadsel dat Törnqvist in deze categorie staat. Haar, overigens prachtige boek, is het derde deel van een trilogie die de weergave is van een persoonlijke zoektocht. Het is het slotakkoord van een ontwikkelingsreis waarin de auteur haar persoonlijke inzicht en groei met de lezer deelt. Wat moet een kind tussen de zes en negen jaar met de levenswijsheid van een volwassen vrouw die door het leven is getekend? 
Het boek van Joke van Leeuwen is haar zoveelste prachtige en originele boek. Ze is een fenomeen in de kinderboekenwereld die met haar unieke stijl waarin woord en beeld niet te scheiden zijn altijd indruk maakt. De vraag is alleen hoe vaak je dat wilt bekronen? 
    In de categorie Vanaf negen jaar staat de gedoodverfde winnaar: Lampje van Annet Schaap. Een boek dat alles heeft: meeslepend, bomvol fantasie, geweldige personages en heel goed geschreven. Annet Schaap won met dit boek alles wat er te winnen valt in een boekenjaar en het moet wel heel raar lopen als daar vanavond niet de Gouden Griffel bij komt. 
Ook genomineerd in deze categorie is Sabel van Suzanne Wouda. Het (uiteindelijk) vermoorden van Joodse kinderen werd zelden zo indringend beschreven. Het is de vraag of kinderen in deze leeftijdscategorie, met nog een beperkte kennis over de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog, hierover wel willen lezen. 
    In de categorie Informatief staan twee prachtige boeken. Joukje Akveld beschrijft in haar boek Wij waren hier eerst het spanningsveld tussen mens en dier op een unieke manier. Dit is niet het zoveelste boek met dierenweetjes, maar een kinderboek dat op een toegankelijke, eerlijke manier beschrijft hoe tal van prachtige dieren door toedoen van de mens dreigen te verdwijnen. 
De zweetvoetenman van Annet Huizing is echt geweldig. Je zou willen dat er twee Gouden Griffels uitgereikt mochten worden, want dit boek verdient er echt een. Huizing bespreekt ons rechtssysteem helder, met humor en doorspekt met aansprekende voorbeelden. 
    Tot slot de genomineerde boeken uit de categorie Poëzie. Opnieuw is Bette Westera genomineerd, dit keer met Was de aarde vroeger plat? Het is een fijne bundel poëzie, maar Doodgewoon, waar ze in 2015 een Gouden Griffel voor kreeg, was beter. Het onderwerp van deze bundel is minder origineel en de gedichten zijn minder verrassend. 
De zombietrein van Edward van de Vendel krijgt een zeer verdiende Zilveren Griffel. Al was het maar omdat hij een nieuwe dichtvorm uitvond: het stripgedicht. Ook hier zijn beeld en tekst eigenlijk niet te scheiden en dat is, zoals al eerder opgemerkt, bij het toekennen van een Gouden Griffel een probleem. 

Ik denk dat Annet Schaap vanavond de Gouden Griffel krijgt en dat verdient ze! 
Als onverhoopt Annet Huizing er met het goud vandoor gaat, zou dat een verrassing zijn. Wel eentje waarmee ik goed zou kunnen leven. 

Lees hier meer over de genomineerde boeken en wat de Griffeljury in haar juryrapport schreef.