lijst Sinterklaasboeken

Het geheime boek van Sinterklaas - Floortje Zwigtman

Geplaatst 25 nov. 2019 04:40 door susan *   [ 25 nov. 2019 04:40 bijgewerkt ]


Het sinterklaasfeest is een wonderlijk feest waar veel over te vertellen is. Het feest wortelt in oude verhalen en de tradities zijn uitingen daarvan, zoals de aankomst met een stoomboot, de kleur van Sints helpers, het schoenen zetten bij de schoorsteen of het rijden op het dak op een wit paard. Hoe de oude verhalen samenhangen met deze tradities heeft Floortje Zwigtman onderzocht. Samen met de Vlaamse illustratrice Sassafras De Bruyn maakte ze daar een boek over: Het geheime boek van Sinterklaas.
Zwigtman levert geen half werk, het boek staat bomvol interessante informatie en veel daarvan is niet algemeen bekend. Neem bijvoorbeeld de vraag of Sinterklaas wel echt heeft bestaan. Dat kan met een volmondig ja worden beantwoord, er zijn zelfs veertien Nicolazen die daarvoor in aanmerking komen. Zwigtman bespreekt hoe dat zit en wie volgens haar het meest in aanmerking komen voor de titel ‘de echte Sinterklaas.’
In een apart hoofdstuk bespreekt de schrijfster ‘de neven en nichten’ van de sint, want ook in andere landen krijgen kinderen van wonderlijke figuren cadeautjes in de wintertijd. In Rusland bijvoorbeeld van Ded Moroz (‘grootvader vorst’), in Italië van Befana de heks, in Syrië komt de kerstkameel langs en ook de kerstman kunnen we tot de familie rekenen. Er zijn interessante overeenkomsten tussen deze brengers van cadeautjes en snoep.
Natuurlijk bespreekt Zwigtman ook de helpers van Sinterklaas en daar is veel over te zeggen. Ze schreef een boeiend hoofdstuk over de oorsprong van zwartepiet, waarin ze onder andere beschrijft hoe zijn rol en uiterlijk tot stand kwamen en wat er in de in de loop der tijd veranderde. Zwigtman schrijft ook over het snoepgoed dat traditioneel wordt uitgedeeld in deze periode en ze voegde ook enkele recepten toe.
In het laatste hoofdstuk bespreekt Zwigtman sinterklaastradities die nog niet aan de orde kwamen, zoals de aankomst per stoomboot, waarom Sinterklaas op een paard rijdt, wat de rare woorden in de sinterklaasliedjes betekenen en ze geeft tips hoe je een goede hulpsinterklaas kan worden en wat een goed sinterklaasgedicht is.
Zwigtman schrijft in een lichte humoristische stijl waarin ze de informatie goed ordent en heldere uitleg geeft.

De illustraties zijn direct herkenbaar als het werk Sassafras De Bruyn. Ze werkt met warme kleuren en ze zet haar personages gedetailleerd en realistisch op papier waarbij ze soms speelt met  verhoudingen om het beeld meer zeggingskracht te geven. Haar werkt past goed bij Zwigtmans tekst. Beide dames weten de aandacht van de lezer vast te houden met een fraaie combinatie van informeren en een goed geplaatste kwinkslag.

Het geheime boek van Sinterklaas is een prachtig standaardwerk voor iedereen die zich in de sinterklaastradities wil verdiepen. De vlot geschreven tekst is heel geschikt voor kinderen die niet meer in de sprookjesfiguur Sinterklaas geloven en aan het begin staan het sinterklaasfeest anders te gaan invullen. Ook volwassenen met een warm hart voor dit bijzondere feest zullen met veel plezier dit boek lezen en bekijken.

Het geheime boek van Sinterklaas
Floortje Zwigtman met illustraties van Sassafras De Bruyn


Van Halewyk/Rubinstein, 2019


Sinterklaas zonder baard - Sanne de Bakker

Geplaatst 21 nov. 2019 05:23 door susan *   [ 21 nov. 2019 05:24 bijgewerkt ]


Sinterklaas zonder baard verscheen oorspronkelijk in 2015 toen de pietendiscussie fel gevoerd werd. De makers van het boek leken destijds nadrukkelijk te kiezen voor een traditionele zwartepiet. Dat was te zien op de illustraties waar uitsluitend bruine zwartepieten met oorringen en krulhaar op te zien waren. Ook in de tekst zaten nadrukkelijke verwijzingen naar de traditionele zwartepiet, bijvoorbeeld in een zin waar Hoofdpiet aan zijn oorringen friemelt of zijn vinger tegen zijn ‘dikke rode lippen’ hield.
In de nieuwe druk, die dit jaar is uitgekomen, is dit aangepast. Er wordt niet meer gefrommeld aan oorsieraden en dikke lippen zijn gewone lippen geworden. Op de illustraties zien we nu naast bruine ook roetveegpieten, allemaal met krulhaar en oorringen, dat wel.

Het verhaal gaat over Sinterklaas die vlak voor zijn vertrek naar Nederland besluit zijn baard eraf te knippen. De pieten zijn het er niet mee eens, maar Sint zet door en hij is erg tevreden over het resultaat. Sint neemt ook een korte coupe en hij besluit voortaan een broek en een trui aan te trekken. Hoofdpiet is woedend:´Sint! Dit kan toch niet? Wat zou ú zeggen als wij ons allemaal wit schminkten?´ Maar Sint wil niet luisteren en slaat de waarschuwingen in de wind dat hij wellicht niet meer herkend zal worden. De Pieten hebben echter gelijk en het hele feest dreigt in het water te vallen.

Er zijn eerder verhalen geschreven over Sinterklaas die zonder zijn vaste outfit niet herkend wordt, het is dan ook een leuk thema. Vermakelijk zijn de illustraties waarop Mark Janssen de metamorfose van de Sint in beeld brengt. Met zijn kale kin en korte haar lijkt Sinterklaas jaren jonger en is duidelijk niet meer als de goedheiligman te herkennen.
Kinderen zullen zich identificeren met de pieten in het verhaal waarmee Sinterklaas een vaderlijke relatie heeft. Meestal is Sinterklaas redelijk en aardig, maar hij is de baas is en beslist wat er gebeurt. Als de pieten niet luisteren krijgen ze straf: geen pepernoten in de vla. Toch kan de Sint niet zonder zijn helpers, zij zorgen er uiteindelijk voor dat alles goedkomt.
Het is opvallend dat de tekst niet is aangepast waar het de genderdiscussie betreft. Sinterklaas geeft nog steeds nadrukkelijk instructies dat cadeautjes voor meisjes in roze pakpapier horen en voor jongens is het papier blauw. Ook later in het verhaal wordt beschreven hoe de Pieten keurige stapels maken van de cadeautjes: ’ een stapel voor de jongens en een stapel voor de meisjes.’ Het zal wel als grapje bedoeld zijn.

Sinterklaas zonder baard
Sanne de Bakker (tekst) en Mark Janssen (illustraties) 
Kluitman, 2019

Pomtidom viert Sinterklaas - Kim van Kooten

Geplaatst 19 nov. 2019 04:07 door susan *   [ 19 nov. 2019 04:35 bijgewerkt ]Het boek Pomtidom van Kim van Kooten en Noëlle Smit is opnieuw uitgegeven, onder de titel Pomtidom viert Sinterklaas. Het verscheen eerder als actieboek in de supermarkt in 2007 en twee jaar later werd het als ‘gewoon’ prentenboek uitgegeven. Dit jaar volgde de tweede druk. 

Prinsesje Pomtidom (die eigenlijk Mieke heet) heeft alles wat haar hartje begeerd:

‘ Ze had een rode racefiets
en een eigen visagiste,
een sauna en een hamster
en een butler, maar die sliste.
Er stond een big band in de hal,
met grote schuiftrompetten
en elke zondag mocht dit meisje
onbeperkt gourmetten.’

Haar ouders, Bram en Els, kunnen hun dochter niets weigeren en al helemaal niet als ze boos wordt. Pomtidom heeft ook voor Sinterklaas een lange verlanglijst vol grote en kleine wensen. Maar Sinterklaas houdt het bescheiden en dat blijft niet zonder gevolgen.
Kim van Kooten werkt het traditionele sinterklaasthema uit van het verwende kind dat een lesje geleerd moet worden. Ze doet dit met veel humor en in een combinatie met de vrolijke tekeningen van Noëlle Smit is het een vrolijk boek geworden.
De tekst van Van Kooten is op rijm en doet sterk aan de stijl van Annie M.G. Schmidt denken. Het loopt als een trein en zit vol onverwachte grappige vondsten. De stijl van Noëlle Smit sluit hier goed bij aan, ook zij pakt flink uit met haar zwierige stijl en vele grappige details. Het is een feestje om dit boek te bekijken en voor te mogen lezen.

Pomtidom viert Sinterklaas
Kim van Kooten met illustraties van Noëlle Smit

Gottmer, 2019 (tweede druk)

Jubelientje en Sinterklaas - Hans Hagen

Geplaatst 19 nov. 2019 04:01 door susan *   [ 19 nov. 2019 04:02 bijgewerkt ]In 2014 verscheen een heruitgave van 
Jubelientje krijgt een pluim, geschreven door Hans Hagen en getekend door Philip Hopman, onder de nieuwe titel Jubelientje en Sinterklaas. Aan het boek werd een luisterboek-cd toegevoegd waarop Diewertje Blok het verhaal voorleest en oude en nieuwe sinterklaasliedjes te horen zijn.
Hagen schreef meerdere boeken over het eigenzinnige meisje Jubelientje en haar leuke oma. In Jubelientje en Sinterklaas staan tien korte verhaaltjes en drie beeldstrips waarin de lezer Jubelientje en haar oma volgt bij hun sinterklaasavonturen.
Jubelientje heeft zo haar eigen ideeën over het cadeautje dat ze graag in haar schoen wil en als oma problemen voorziet heeft haar kleindochter voor alles een oplossing. Gelukkig weet Sinterklaas wel raad met Jubelientjes vraag. Hij heeft zelf ook een vraag: zou Jubelientje hulp-Piet willen worden en mee willen helpen met het wegbrengen van pakjes?
Zoals altijd zijn ook deze Jubelientje-verhalen goed geschreven, grappig en fijn om voor te lezen en ook de tekeningen van Philip Hopman zijn weer een feest om te bekijken.
Het is een speels uitgegeven boek waarin de blokken tekst afgewisseld worden met briefjes en bladzijden waar het verhaal voornamelijk in beeld wordt verteld.

Jubelientje en Sinterklaas
Hans Hagen met illustraties van Philip Hopman

Rubinstein, 2014

Supersint - Maranke Rinck

Geplaatst 18 nov. 2019 04:38 door susan *   [ 18 nov. 2019 04:38 bijgewerkt ]


Je denkt er niet meteen aan, maar Sinterklaas is eigenlijk een superheld. Dat ontdekt Marie als ze in het park met een onbekende man aan de praat raakt over haar favoriete superhelden. De man vertelt hoe Sinterklaas drie ten onrechte beschuldigde vissertjes uit handen van een boze prins redde en ook vertelt hij over de drie mooie zussen die geen geld hadden om te kunnen trouwen tot Sinterklaas met een oplossing kwam. Ook redde Sinterklaas ooit de bemanning van een zinkend schip, zelfs de familie rat bracht hij in veiligheid. Marie is onder de indruk, helemaal als haar hond Odin in gevaar komt en ze Supersint is actie ziet komen. 
Maranke Rinck schrijft dit originele verhaal in lekkere vlotte rijmende zinnen. Ze verbindt informatie over de achtergronden het sinterklaasfeest op fraaie wijze met een avontuurlijk verhaal. De tekeningen van Martijn van der Linden maken het af. Hij weet wel raad met het uitbeelden van (soms bizarre) superhelden en ook in andere tekeningen mag hij graag een grappig element toevoegen. Heel geslaagd is de weergave van de metamorfose van de hippe oude heer naar Supersint.
Het prentenboek sluit af met informatie over het sinterklaasfeest en zijn oorsprong.

Supersint
Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Leopold, 2019

Boer Boris Een paard voor Sinterklaas - Ted van Lieshout

Geplaatst 18 nov. 2019 04:32 door susan *   [ 18 nov. 2019 04:41 bijgewerkt ]Een nieuw Boer Boris boek is altijd goed nieuws. Deze keer is het een sinterklaasboek.
Sinterklaas vraagt aan Boer Boris of zijn paard Knol kan invallen als paard van Sinterklaas. Nu is Knol nog nooit op een dak geweest, dus moet er eerst geoefend worden. Laag bij de grond brengt Knol het er goed vanaf, maar eenmaal op het dak blijkt hij hoogtevrees te hebben. Gelukkig heeft koe Clara daar geen last van en schiet zij te hulp.
Ook in dit deel van de Boer Boris-serie is het weer genieten van het losse lekkere rijmende taalgebruik van Ted van Lieshout en de vrolijke tekeningen van Philip Hopman die vol staan met leuke details. Geweldig is bijvoorbeeld de illustratie waarop Clara de koe over het dak loopt om Knol het goede voorbeeld te geven. Heerlijk voorlees-en kijkboek.

Boer Boris Een paard voor Sinterklaas
Ted van Lieshout met illustraties van Philip Hopman

Gottmer, 2019


Daar is Sinterklaas! - Vivian den Hollander

Geplaatst 18 nov. 2019 04:28 door susan *   [ 18 nov. 2019 04:28 bijgewerkt ]


Voor beginnende sinterklaasvierders is Daar is Sinterklaas! heel geschikt. Het boek kent een traditionele opbouw waar in korte verhaaltjes het hele sinterklaasfeest aan de orde komt. 
De hoofdpersonen zijn kleuter Hanna en haar jongere broertje Tijs. We lezen hoe ze op de kade wachten op de aankomst van Sinterklaas, we zien hoe ze hun schoentjes zetten, hoe bij Hanna op school de komst van Sinterklaas wordt voorbereid en dat de kleuters een speciale pietengymles krijgen. Er is ook aandacht voor het lange wachten tot het eindelijk 5 december is en natuurlijk wordt die feestelijk dag uitvoerig beschreven. 
Vivian den Hollander heeft zoals we van haar gewend zijn een toegankelijk vlot geschreven verhaaltjesboek gemaakt dat veel peuters en kleuters zal aanspreken. 
Saskia Halfmouw maakte de illustraties die een mooie combinatie zijn van vertrouwde elementen naast eigentijdse beelden. Zo zien we trapgeveltjes, de stoomboot, een echte haard en een versierd klaslokaal naast kinderen en ouders in vele kleuren, een vader met een baardje en roetveegpieten. 

Daar is Sinterklaas! 
Vivian den Hollander met illustraties van Saskia Halfmouw 

Ploegsma, 2019 

Het grote decemberboek - Ellen Tijsinger

Geplaatst 23 nov. 2018 03:41 door susan *   [ 23 nov. 2018 03:41 bijgewerkt ]


In 2005 schreef de inmiddels overleden schrijfster Ellen Tijsinger een voorleesboek voor de decembermaand. Dit jaar verschijnt de elfde druk, waarin enkele herzieningen zijn opgenomen. 
    Het eerste deel van het boek staat in het teken van het sinterklaasfeest. De lezer volgt de avonturen van Pedro ’het kleinste Pietje’. Pedro mag nog niet echt meedoen met het pietenwerk, omdat hij nog te jong is. Maar als hij laat zien dat hij een lekker ontbijt voor iedereen kan serveren mag hij in de leer bij de pepernotenpiet. Pedro moet nog meer leren voor hij mee mag op de boot, zwemmen bijvoorbeeld en pakjes inpakken. Als de boot vertrekt mag Pedro mee en hij geniet van de intocht en het bezoek aan de koningin. Maar een volleerd Pietje is hij nog niet, als hij mee mag op pakjesavond gaat het mis. 

Pedro is een ideaal identificatiefiguur voor kleuters. Hij wil graag meedoen met de grote pieten en een welwillende Sinterklaas leidt dat in goede banen. Sinterklaas geeft toestemming als dat kan, maar trekt ook grenzen. Zo verwacht Sinterklaas niet dat Pedro overal talent voor heeft en ook moet het kleine Pietje op tijd naar bed. 
    In deze nieuwe druk zijn de Pieten niet langer zwart. Zowel in de tekst als op de illustraties van Dagmar Stam is het zwart verdwenen. Pedro en de andere Pieten zijn roetveegpieten geworden. Verder is iedereen in dit boek wit. 

Als Pedro weer vertrokken is naar Spanje verplaatst het verhaal zich naar Maarten. Samen met zijn broertjes en zusje en zijn vriend Bas geniet hij van de sneeuw, speelt hij in het kerstspel,  gaat hij schaatsen en viert hij oudejaarsavond. De verhalen worden afgewisseld met liedjes en recepten. 

Het grote decemberboek is fijn voorleesboek voor deze bijzondere maand. 

Het grote decemberboek 
Ellen Tijsinger met illustraties van Dagmar Stam 

Ploegsma, 2018 elfde herziene druk     € 15,00

Het verhaal van Sinterklaas - Sjoerd Kuyper

Geplaatst 22 nov. 2018 04:10 door susan *   [ 22 nov. 2018 04:10 bijgewerkt ]


Sjoerd Kuyper vindt dat tradities mee moeten veranderen met de tijd. In 2014, toen de Zwarte Pieten-discussie goed op gang kwam, schreef hij daarom het prentenboek De vrienden van Sinterklaas waarin hij een oplossing voorstelde. In het Gouden Boekje Het verhaal van Sinterklaas gaat Kuyper opnieuw op zoek naar de waarden van de sinterklaastraditie en hoe deze in veranderende tijden stand kunnen houden. Het idee voor het verhaal komt uit Amsterdam, waar zestig procent van de kinderen ouders heeft die niet zijn opgegroeid met de sinterklaastraditie. Dit boekje, dat ook in het Engels verschijnt, wil een handreiking zijn en eraan bijdragen dat de sinterklaastraditie toegankelijk wordt voor nieuwe groepen kinderen en hun ouders. 


Het verhaal begint in de klas bij meester Tom. Hij bespreekt met de kinderen wie Sinterklaas is. De kinderen weten er al veel van: Sinterklaas is heel oud, hij vaart op een boot, de mensen die Sinterklaas helpen heten Piet en Sinterklaas geeft cadeautjes. 
Meester Wim en zijn leerlingen bespreken het leven van Sinterklaas. De meester vertelt dat Sinterklaas vanuit zijn geboorteland Turkije een wereldreis heeft gemaakt. Op een zeilboot, omdat de stoomboot nog moest worden uitgevonden. Sinterklaas reist onder andere naar Marokko, China, Iran, Suriname, Syrië, Polen en Somalië. 
  
In de dialoog tussen meester Tom en de kinderen komen op alle vragen eigentijdse antwoorden die passen in de vertrouwde sinterklaastraditie. Zo wordt er verwezen naar de legenden van de heilige Sint Nicolaas als Sinterklaas in een Nederlandse herberg een groep hongerige kinderen beschermt voor een kwaadaardige herbergier (die in een zak naar Spanje wordt afgevoerd en daar later een ‘lieve’ schoolmeester wordt). Sinterklaas besluit dan om jaarlijks brood en pepernoten uit te delen aan de arme kinderen in Nederland. En omdat hij dat stiekem wil doen, doet hij dat ’s nachts. En omdat dan alle deuren op slot zijn, gaat hij via het dak waar de Pieten door de schoorsteen de huizen binnengaan en daar heel vies van worden. En toen de mensen in Nederland minder arm werden en zelf eten konden kopen besloot Sinterklaas voortaan cadeautjes te geven. En tegenwoordig komt Piet niet meer zo vaak door de schoorsteen, want veel huizen hebben geen schoorsteen meer. Toch hebben veel Pieten nog roetvegen op hun gezicht, omdat ze die mooi vinden. En die Pieten zijn natuurlijk geen knechtjes, het zijn vrienden van Sinterklaas. 
Sinterklaas past zich aan als dat nodig is, want ‘alles verandert altijd’ zegt hij. 

De illustraties van Emanuel Wiemans zijn even kleurrijk als het verhaal. In de klas van meester Tom zit een diversiteit aan kinderen die met veel plezier onderzoeken hoe het nu precies zit met Sinterklaas en zijn pieten. Wiemans werkt in zijn tekeningen hier en daar ook een grapje uit: we zien bijvoorbeeld hoe een baby met een lange sinterklaasbaard eruit ziet en hoe een boze herbergier verandert in een lieve schoolmeester. De pieten zijn lichtgekleurd met hier en daar een roetveeg. 

Het verhaal van Sinterklaas geeft op een toegankelijke manier uitleg over een feest dat voor mensen die niet zijn opgegroeid met de sinterklaastraditie veel raadsels heeft. Hier en daar wijkt het iets af van de veelgehoorde verhalen, maar het verhaal blijft trouw aan de basiselementen van het feest waarin de heilige Sint Nicolaas als kindervriend naar Nederland komt met het vaste voornemen iedereen een fijne tijd te bezorgen. 

Het verhaal van Sinterklaas 
Sjoerd Kuyper (tekst) met illustraties van Emanuel Wiemans 

Rubinstein, 2018     € 7,50


Het geheim van Sinterklaas - Bart Van Nuffelen

Geplaatst 21 nov. 2018 04:27 door susan *   [ 21 nov. 2018 04:40 bijgewerkt ]


Rik schrijft ieder jaar een brief aan Sinterklaas om hem te vertellen dat hij ‘flink’ is geweest en om te laten weten wat hij graag cadeau zou willen krijgen. Maar dit jaar wil hij niets ‘ik bedoel: geen cadeaus’ schrijft hij. Rik wil wel iets weten, is het waar dat Sinterklaas 874 jaar oud is? En hoe doet hij dat, ‘met joggen of zo?’ Sinterklaas schrijft terug en bevestigt zijn leeftijd. Hij vraagt of Rik nog een brief wil schrijven. 
Zo begint de briefwisseling tussen de achtjarige Rik en Sinterklaas. Rik schrijft over zijn opa, die hij Vake noemt. Vake ligt in het ziekenhuis. Sinterklaas kent Vake wel, gaf hij hem niet een fiets, jaren geleden? Dat klopt, die fiets is voor Rik, als hij groot genoeg is. 
Rik schrijft veel over Vake, bijvoorbeeld dat Vake hem elke woensdag kwam halen en hoe ze dan samen gingen fietsen en naar de boten op de rivier keken. Sinterklaas schrijft dat Vake acht jaar geleden nog een brief heeft geschreven waarin Vake hem nogmaals bedankte voor de fiets en voor de geboorte van zijn eerste kleinzoon. ‘Ik heb hem teruggeschreven dat dat van die fiets graag gedaan was. Maar dat ik met het jongetje niets te maken had.’ Rik vertrouwt Sinterklaas toe dat Vake niet meer beter wordt, ‘Dat weet ik toevallig.’ Dan moet Sinterklaas de moeilijkste brief ooit schrijven, want het is waar. Vake zal niet meer beter worden. 

Het geheim van Sinterklaas is een klein ontroerend verhaal waarin Rik en zijn Vake afscheid van elkaar nemen. Dat doen ze via Sinterklaas aan wie Rik zijn geheimen toevertrouwd, geheimen die Sinterklaas begrijpt. Sinterklaas schrijft in zijn brieven aan Rik ook over Vake en vooral hoeveel Vake van hem houdt. Als Rik de laatste brief krijgt is Vake overleden. Sinterklaas schrijft dat ook hij is vertrokken ’om eeuwig te rusten in de zon’. Rik schrijft nog een keer terug. 'Het regent sinds u bent vertrokken. Elke dag.'

Het verhaal wordt gedragen door de sfeervolle illustraties van Tim Van den Abeele. De illustrator gebruikt veel rood met geel als steunkleur en hij werkt in een realistische stijl. We zien de vanzelfsprekendheid van de liefde die Rik en zijn grootvader verbindt weerspiegelt in alledaagse momentopnamen: een kleine Rik op schoot, een schommel die geduwd wordt, een schijngevecht en het hand in hand lopen. De laatste illustratie hakt erin: een leeg ziekenhuisbed. 

Het geheim van Sinterklaas is een mooi ontroerend verhaal over de bijzonder band tussen grootouder en kleinkind die beide weten dat het afscheid nabij is. 

Het geheim van Sinterklaas 
Bart Van Nuffelen (tekst) met illustraties van Tim Van den Abeele 

De Eenhoorn, 2018     € 15,50

1-10 of 38