lijst Sinterklaasboeken

wie is sint? - Anke Kranendonk

Geplaatst 26 nov. 2017 03:38 door susan *   [ 26 nov. 2017 03:39 bijgewerkt ]


Wie is sint? is een sinterklaasverhaal voor beginnende lezers (AVI-niveau M3, dat betekent dat de meeste kinderen in groep drie rond december dit boekje zelfstandig kunnen lezen.) Het boek is een ‘toneelleesboek’, dat wil zeggen dat de tekst is verdeeld in rollen (twee of meer). De bedoeling is dat de lezers hun tekst hardop voorlezen. Zo ontstaat er als het ware een hoorspel. Toneellezen is een leuke sociale bezigheid en het is een oefening om bij het voorlezen de juiste intonatie te gebruiken. Hiervoor staan ook wat aanwijzingen in het boek, bijvoorbeeld dat je bij puntjes in de tekst even kort moet stoppen of als iets heel dik gedrukt is dan ‘roep je wat je leest’ . En heb je de rol van Sint dan moet je heel laag praten.

Het verhaal gaat over Kim en Pol die bij de zieke Sint op bezoek gaan als deze zijn schoolbezoek heeft afgezegd. Met elkaar verzinnen ze een ‘gek plan’ om het feest toch door te kunnen laten gaan. 

Een AVI-tekst op dit niveau doet altijd wat gekunsteld aan, maar in de vorm van een dialoog kan dat makkelijker ondervangen worden. Door de leesaanwijzingen kunnen simpele zinnen toch de spanning verhogen. Het levert een levendige tekst op. Wat opvalt is dat de kinderen Sinterklaas tutoyeren. 
Het 'gekke plan' behelst een verkleedpartij voor Kim en Pol, zij zullen Sint en Piet zijn. Na loting wordt besloten dat Kim Sinterklaas mag zijn en dat Pol ‘zijn snoet zal verven’. 
De tekst wordt ruimschoots ondersteund met tekeningen van Mylo Freeman. Zoals we van haar gewend zijn tekent ze kleurrijk in alle opzichten. 

wie is sint? 
Anke Kranendonk (tekst) en Mylo Freeman (illustraties) 

Zwijsen, 2017     €7,50

Sint op komst! - Mattias De Leeuw

Geplaatst 22 nov. 2017 04:32 door susan *   [ 22 nov. 2017 04:32 bijgewerkt ]


Sinterklaas moet er natuurlijk piekfijn uitzien als hij op weg gaat naar de Lage Landen. Gelukkig zijn alle voorzieningen aan boord. Hoofdpiet vult het bad en Waspiet ontfermt zich over de mijter, de kousen en de tabberd. Ook worden de schoenen en de staf gepoetst. Als Waspiet de kleren op het dek te drogen hangt gaat het mis: alle kleren van de Sint en ook zijn staf en schoenen waaien van boord. Waspiet gaat er direct achteraan en hij heeft er een hele klus aan om alles weer terug te vinden. Ondertussen neemt Hoofdpiet geen risico en geeft de Pakjespieten, Poetspieten, Keukenpieten, Stoompiet en Stalpiet de opdracht nieuwe kleren voor Sinterklaas te maken, want Hoofdpiet wil niet dat de Sint straks in zijn onderbroek aan land moet gaan. 


Mattias De Leeuw, die dit jaar het Gulden Palet van de Penseeljury kreeg, maakte dit prentenboek al in 2013. Dit jaar is het opnieuw uitgegeven. 
Sint op komst! is vooral een kijkboek. De schaarse tekst helpt om de lijn van het verhaal te begrijpen, maar de gebeurtenissen worden toch vooral op de illustraties verteld. Daar zien we waar de kleren van Sinterklaas terecht komen en of het Waspiet lukt de hele garderobe en de staf weer bij elkaar te krijgen. Ook zien we hoe op de boot de andere pieten hun best doen om Sinterklaas aan een passende outfit te helpen. Stalpiet maakt wat van stro, de Pakjespieten gaan met een aantal teddyberen aan de slag en ook de andere pieten doen hun uiterste best wat moois te maken. Het levert originele en vermakelijke creaties op. 
De Leeuw tekent in zijn kenmerkende beweeglijke en kleurrijke stijl. Vaak nemen de tekeningen twee pagina’s in beslag en er is een hoop op te zien. Daarmee nodigt het boek uit om het vaak te bekijken. De Vlaamse illustrator heeft zich niet laten beïnvloeden door de zwartepietendiscussie: zijn pieten zijn allemaal zwart en traditioneel gekleed. 

Sint op komst! is een fijn kijkboek met originele illustraties en veel humor. 

Sint op komst! 
Mattias De Leeuw 


Lannoo, 2013     € 14,99 

Andere boeken van Mattias De Leeuw op kinderboekenpraatjes: 
Circusnacht 

Het huis van Sinterklaas - Naomi Tieman

Geplaatst 20 nov. 2017 03:44 door susan *   [ 20 nov. 2017 03:44 bijgewerkt ]


In dit prentenboek zijn de kinderen van de pieten aan het woord. Ze zwaaien hun papa’s en mama’s uit en blijven alleen achter. Dat vinden ze niet erg want ze vermaken zich best: ‘We klauteren op kasten, op het dak en op de schuur. We gooien met ons snoepgoed en we verven op de muur.’ Ook glijden ze door de schoorsteen, slingeren aan de lampen, bouwen tenten met tafelkleden en zetten op hun eigen manier hun schoen. Als de kinderen zijn moegespeeld kruipen ze in het bed van Sinterklaas. 
Als het 6 december is klimmen de jonge pieten op het dak en kijken uit over de zee. Komen Sinterklaas en hun ouders er al aan? En in welke staat zullen die het huis aantreffen? 

Naomi Tieman treedt in de voetsporen van haar moeder, Bette Westera, door in soepel rijm het verhaal te vertellen.  Het rijmt zit ritmisch goed in elkaar en leest prettig voor. 
Marieke Nelissen brengt de tekst tot leven. Ze tekent witte-, bruine- en zwarte pietjes, zowel jongetjes als meisjes. Ze dragen traditionele pietenkleding, dus een pofbroek en een baret met pluim, maar niemand draagt oorringen en de kapsels zijn divers. De gein die de pietjes hebben spat van de pagina’s, al kijkt er hier er daar ook weleens iemand benauwd bij al dat gewaagde kattenkwaad. We zien de jonge pieten slingeren aan de lampen, door de lange schoorsteen roetsjen, van de trapleuning glijden en de muren beschilderen. Dit alles wordt gade geslagen door een wat verschrikt kijkende huiskat, die jammer genoeg niet op iedere bladzijde te zien is. Nelissen gebruikt een vrolijk en warm kleurenpalet. Zee, strand en de nacht zijn levendig weergeven in zachte overlopende tinten, een mooi tegenwicht voor de bontgekleurde pieten en hun bruisende activiteiten. 

Het huis van Sinterklaas is een vrolijk prentenboek dat zich goed laat voorlezen en veel kijkplezier geeft. 

Het huis van Sinterklaas 
Naomi Tieman (tekst) en Marieke Nelissen (illustraties) 

Gottmer, 2017     € 13,99

Bange Pietje - Martine van Nieuwenhuyzen

Geplaatst 17 nov. 2016 06:15 door susan *   [ 17 nov. 2016 06:15 bijgewerkt ]


Soms is de oplossing voor de vraag welke kleur de Pieten moeten hebben eenvoudig: laat het aan de lezer over. Martine van Nieuwenhuyzen maakte een kleurprentenboek met een sinterklaasverhaal. Afgezien van de omslag zijn alle illustraties in het boek zwart-wit en zo getekend dat ze makkelijk ingekleurd kunnen worden. 
Het verhaal gaat over een klein Pietje dat niet kan slapen omdat hij bang is voor kinderen:´Kinderen zijn eng! Ze kijken naar je, ze willen je een handje geven, ze willen met je praten.´ 
Sinterklaas weet een oplossing. 

De tekst vult veel in, met name de emoties worden vaak benoemd. Dat is niet nodig, want de tekeningen zijn duidelijk genoeg. Toch leest de tekst wel lekker voor. 
Van Nieuwenhuyzen laat tal van verschillende Pieten zien van meisjespieten met staartjes tot jongenspieten met zwart krulhaar. De Pieten ogen wat jong. De volwassen lezer zou op het idee kunnen komen de wet op de kinderarbeid erop na te slaan, maar kinderen vinden het waarschijnlijk leuk omdat ze zich makkelijk met de Pieten kunnen identificeren. 
Of de oplossing die Sinterklaas voor het bange Pietje verzint echt werkt vraag ik mij af, maar voor een kleurboek is het een gouden greep. Het bange Pietje gaat voortaan als Bril Pietje door het leven en hij heeft de keuze uit een prachtige verzameling waanzinnige brillen. 

Bange Pietje is een leuke creatieve aanvulling op de prentenboeken die rond het sinterklaasfeest verschijnen. 

Bange Pietje 
Martine van Nieuwenhuyzen 


BBNC, 2016     € 6,99 

Andere boeken van Martine Nieuwenhuyzen op kinderboekenpraatjes: 

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal - Ajé Boschhuizen

Geplaatst 16 nov. 2016 02:40 door susan *   [ 16 nov. 2016 02:40 bijgewerkt ]


Het Sinterklaasjournaal is niet meer weg te denken uit de Nederlandse sinterklaastraditie. Al vijftien jaar wordt het programma in de sinterklaastijd uitgezonden en volgen talloze kinderen de belevenissen van de Sint en zijn pieten. Bedenker, scenarioschrijver en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal Ajé Boschhuizen bracht in 2013 Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek uit met vijftig korte verhalen gebaseerd op de rijke geschiedenis van het Sinterklaasjournaal. Dit jaar is een herziene editie uitgekomen: Het grote boek van het Sinterklaasjournaal
De vernieuwende versie bevat dezelfde inhoud als zijn voorganger, aangevuld met enkele nieuwe verhalen die teruggrijpen op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal uit 2014. Zo lezen we hoe het hoofd bijzaken Jan Salie door Opapiet wordt opgeleid tot Piet Lut, maakt juf Chantal haar opwachting in het pietenhuis om een nachtje te komen slapen en ook weerman Jan Boerenfluitjes uit het Drentse plaatsje Bazelen is van de partij. 
Het boek staat vol fijne verhalen met vrolijke, grappige en vaak originele verwikkelingen en in tegenstelling tot het televisiejournaal worden de meeste problemen binnen een paar bladzijden opgelost. Een enkele keer is een probleem echter zo ingewikkeld dat het meerdere keren besproken wordt, bijvoorbeeld hoe Huispiet erachter wil komen hoeveel Pieten Sinterklaas nou precies heeft. Ook zijn er mensen die meer dan een keer aan het woord komen, Meneer Zanik bijvoorbeeld heeft steeds problemen met zijn cadeautjes en uitvinder Titus Tillema bespreekt verschillende ´handige´ sinterklaasuitvindingen. In de verhalen spelen de vertrouwde Pieten een hoofdrol, maar ook kinderen die nooit naar het Sinterklaasjournaal kijken zullen de verhalen goed kunnen volgen. 
Ajé Boschhuizen schrijft vlot en de verhalen lezen lekker voor. Regelmatig duiken er woordgrapjes op die knipogen naar de voorlezer. Zo blijkt Jantje van Leiden een ijverig ventje, heet de makelaar Ton Overwaarde en liggen er in het Utrechtse plaatsje Bovenwater onbeheerde pakjes op de Meester Eventjesweg. 
Opvallend in deze herziene uitgave zijn de aanpaste illustraties. De Pieten zijn allemaal een tintje lichter geworden en er is een clownpiet toegevoegd, die overigens in de verhalen geen rol speelt. De zwarte Pieten in de rebusgedichten zijn witte Pieten geworden en het woordje
´knecht´ is bij de openingsillustratie vervallen. 

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal is een heerlijk voorleesboek vol met originele en grappige verhalen. 

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal 
Ajé Boschhuizen

Podium, 2016     € 15,00

nijntje zingt voor sinterklaas - Dick Bruna

Geplaatst 15 nov. 2016 04:36 door susan *   [ 15 nov. 2016 04:36 bijgewerkt ]


Ook Nijntje zingt haar liedjes voor Sinterklaas en dat is een mooi onderwerp voor een peuterboekje. In nijntje zingt voor sinterklaaszien we een koortje en Nijntje staat daar tussen:´het is bijna pakjesavond/ nijntje en haar vriendjes zingen voor sinterklaas/zing je mee?´ 
Op de volgende pagina´s staat de tekst van een aantal bekende sinterklaasliedjes met passende illustraties. We zien onder andere Sinterklaas op de stoomboot, we zien wimpels, we zien de maan door de bomen schijnen, een deur (want daar wordt aan geklopt) en een paard. Nijntje zien we natuurlijk ook, met haar schoentjes en tussen de pepernoten. 
De illustraties zijn niet nieuw, maar sluiten goed aan bij de tekst. Die tekst is om onduidelijke redenen zonder hoofdletters geschreven en bevat alleen vraag- en uitroeptekens. Moet deze interpunctie aangeven dat het een boekje voor de allerkleinsten is? Voor beginnende lezers is de tekst in ieder geval te moeilijk. 
Het kartonnen boekje is op klein formaat uitgegeven, als ´schoenboekje´. 

nijntje zingt voor sinterklaas is een leuke aanvulling op de Nijntje-collectie. Het boekje nodigt uit om de beginnende sinterklaasvierder spelenderwijs een aantal bekende sinterklaasliedjes te leren. 

nijntje zingt voor sinterklaas 
Dick Bruna 


Mercis, 2016     € 3,95 

Meer Nijntje op kinderboekenpraatjes: 
Lieve oma pluis 

De zus van Sinterklaas - Tiny Fisscher

Geplaatst 14 nov. 2016 03:23 door susan *   [ 14 nov. 2016 03:23 bijgewerkt ]


Klaasje is de tweelingzus van Sinterklaas en ze vraagt zich af waarom haar broer ieder jaar met de boot vol pakjes op pad mag en zij altijd thuis moet blijven. Zij wil ook wel een keer Sinterklaas zijn. Ze gaat het bespreken met haar broer, maar Sinterklaas lacht haar uit. Klaasje laat het er niet bij zitten en sluit haar broer op, samen met zijn hoofdpiet. Ze vertelt de staf dat haar broer naar een hotelletje is om uit te rusten en haar als vervanger heeft aangewezen. Er wordt wat gesputterd, maar als Klaasje heeft laten zien dat ze in een sinterklaaspak en met een aangeplakte baard niet van haar broer te onderscheiden is, wordt de verandering geaccepteerd. De voorbereidingen op het vertrek naar Nederland lopen op rolletjes en ook een plotselinge griepepidemie onder de pieten lost Klaasje snel op met het aanstellen van Noodgevalpieten. 
Op de boot heeft Klaasje het even moeilijk als ze zeeziek wordt, maar verder loopt alles gesmeerd. Tot haar broer plotseling voor haar staat tijdens de intocht en zijn plek opeist. 

De zus van Sinterklaas is een wat langer verhaal. Het is met een soepele pen geschreven en het leest lekker voor. De illustraties van Elizabeth Vuković lijken wel stills uit een tekenfilm. Ze gebruikt een warm kleurpalet en er is veel te zien. Vuković is een meester in het tekenen van veel verschillende mensen en ze weet ook gezichtsuitdrukking raak neer te zetten. 
Sinterklaas is in dit verhaal een conservatief man die niet van veranderingen houdt en je vraagt je af hoe hij toch aan zo´n bonte verzameling Pieten is gekomen. Blijkbaar heeft hij er geen moeite mee dat hij voornamelijk bruine en witte Pieten in dienst heeft. Wel is duidelijk dat hij geen feminist is. Hij snapt niets van Klaasjes wens:´ik ben toch altijd goed voor je geweest?´ Hij geeft haar geen enkele ruimte haar talenten in te zetten. Ook niet nadat ze heeft bewezen competent te zijn. Na de ontmaskering proberen Klaasje en haar broer de zaak uit te praten. Dat lukt niet, tot ze de slappe lach krijgen en dan is alles snel vergeten en vergeven. Klaasje krijgt een paard van haar broer, zodat ze niet meer stiekem op die van hem hoeft te rijden, en Klaasje schikt zich. ´Voortaan blijft ze liever thuis, waar ze fijn paard kan rijden.´ Zowel Klaasje als haar broer zijn op het punt van de vrouwenemancipatie in de jaren vijftig blijven steken. 

De zus van Sinterklaas 
Tiny Fisscher (tekst) en Elizabeth Vuković (illustraties) 

Gottmer, 2016     € 14,95

Krijg ik een kabouter, Sint? - An Swerts

Geplaatst 13 nov. 2016 03:42 door susan *   [ 13 nov. 2016 03:42 bijgewerkt ]


Tess weet al wat ze aan Sinterklaas gaat vragen: een échte kabouter. Oma vindt het de leukste wens ooit en ook opa vindt het een goed idee. Hij gaat ´alleraardigste´ meubeltjes maken terwijl oma een piepklein lappendekentje naait. Tess richt ondertussen haar poppenhuis in en bedenkt hoe leuk ze het straks zal hebben met haar nieuwe vriendje. 
Op 6 december vindt Tess een leeg poppenhuis, zelfs de meubels zijn weg. Er is alleen een brief en een grote glazen bak met houtsnippers. 

Krijg ik een kabouter, Sint? is een lief sinterklaasverhaal boordevol voorpret en verwachting. Tess krijgt echter geen kabouter, Sinterklaas laat weten dat kabouter Kordaat zijn plaats heeft afgestaan aan hamster Flanel want die heeft het ene ongeluk na het andere gehad en heeft dringend ´een nieuw en warm plekje nodig´. Natuurlijk worden Tess en Flanel ´de beste vriendjes´. 
Het verhaal wordt in veel woorden verteld en het woordgebruik is hier een daar een beetje zoet. Om onduidelijke redenen springen sommige woorden uit de tekst. 
De illustraties volgen grotendeels het verhaal en voegen er weinig aan toe. Behalve de illustraties waarin Tess fantaseert over haar leven met de kabouter. Daar zien we hoe de kabouter een herfstblad aansleept als Tess zit te knutselen, hoe hij als een vaantje aan het touw van de schommel hangt en dat hij zelfs meegaat in bad. De illustraties in zachte kleuren laten een warme gezellige wereld zien. 

Krijg ik een kabouter, Sint? is een prentenboek om even lekker bij weg te dromen. 

Krijg ik een kabouter, Sint? 
An Swerts (tekst) en Eline van Lindenhuizen (illustraties) 

Clavis, 2016     € 14,95

Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek - Marianne Busser en Ron Schröder

Geplaatst 12 nov. 2016 04:23 door susan *   [ 12 nov. 2016 04:23 bijgewerkt ]


Menig peuter en kleuter groeit op met de voorleesboeken van het echtpaar Marianne Busser en Ron Schröder. Een sinterklaasvoorleesboek mag in deze collectie dan ook niet ontbreken. In Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek staan verschillende verhaaltjes waarvan veel op rijm. Daarnaast staan er puzzels in het boek, de kinderen kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar sinterklaasverwijzingen in een etalage of ze kunnen proberen te ontdekken welk pietje op de pietenfoto geen onderbroekje aan heeft. 
Het eerste verhaal, op rijm, beschrijft uitgebreid alles wat je over Sinterklaas wilt weten: zijn woonplaats, zijn reis per stoomboot, het grote boek, het schoentje zetten, een schoolbezoek en pakjesavond. Verder gaan de verhaaltjes en versjes over verlanglijstjes, schoen zetten en een pietje met grootse plannen. Veel bekende figuren uit de andere voorleesboeken van Busser en Schröder beleven een sinterklaasavontuur: het mannenkoor zet zijn schoen, haas moet egel helpen met zijn verlanglijst, de drie jongetjes worden pietjes (en behalen hun ´keuteldiploma´) en prinsje Alexander zingt het Wilhelmus voor Sinterklaas. 
Het zijn eenvoudige verhaaltjes en versjes die geschikt zijn voor jonge kinderen. Het rijm van de versjes doet sterk aan sinterklaasrijmpjes denken. Om het ritme vast te houden worden er veel tussenwoorden gebruikt en woordherhalingen worden niet vermeden:´De Sint is verbaasd, maar hij vindt het ook prachtig/ en zegt: kleine piet wat een prachtig idee/ het is nú nog te druk- maar ná 5 december/ varen we terug en dan help ik je mee!´ 
De bijdrage aan de zwartepietendiscussie is mager. Busser en Schröder wijden er één versje aan:´Er zijn mensen en die vinden/ zwarte pieten veel te zwart/ en die zeggen: Sint, dat vinden wij niet fijn/zou het niet veel leuker worden/als er strakjes op de boot/ ook een paar gekleurde pieten zouden zijn?´De sint vindt dat een goed idee en de verfpiet wordt ingeschakeld om een paar pietjes van een kleurtje te voorzien. Verder heeft Dagmar Stam het boek gevuld met uitsluitend blanke kinderen; de enige zwarte mensen zijn pieten of kinderen die zich zwart gemaakt hebben omdat ze graag een piet willen zijn. 

Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek 
Marianne Busser & Ron Schöder (tekst), Dagmar Stam (ill) 

Van Holkema & Warendorf, 2014     € 10,00

Andere boeken van Busser en Schröder op kinderboekenpraatjes:

De kleren van Sinterklaas - Paul Biegel

Geplaatst 11 nov. 2016 09:22 door susan *   [ 11 nov. 2016 09:23 bijgewerkt ]


Anouk weet het zeker: Sinterklaas logeert bij haar, er staat immers een koffer met zijn kleren in de logeerkamer. De kinderen op school geloven haar niet, behalve haar vriendin Laura. Zij stelt voor dat alle kinderen op 6 december naar Anouk komen, want dan zal Sinterklaas zeker aan de ontbijttafel zitten, hij werkt immers niet op die datum. De kinderen van school vinden het een goed idee, en ook de vader van Anouk ziet het wel zitten. Zal Sinterklaas bij Anouk ontbijten en zullen de kinderen Anouk dan eindelijk geloven?

Dit verhaal van Paul Biegel verscheen voor het eerst in de verhalenbundel De Toverhoed uit 1979. De tekst is wat bewerkt. In het oorspronkelijke verhaal heten Anouk, Laura en Igor respectievelijk Joke, Sylvia en Bert. Ook het taalgebruik is hier en daar aangepast aan de normen van de tijd. Het resultaat is een goedlopende en prettig voor te lezen tekst.
Het verhaal heeft twee lagen, de kinderen zullen meeleven met Anouk, de volwassen en oudere kinderen zullen het verhaal op een andere manier lezen.

De illustraties voor dit prentenboek zijn van Sanne te Loo, wellicht bekend van de boeken over Jens en Lin en Gewoon Fien waarvoor zij eveneens de illustraties maakte.
Het verhaal begint met een illustratie over twee pagina´s van de intocht van Sinterklaas. Voor wie daar bekend is ziet direct zien dat Sinterklaas hier Utrecht bezoekt.
Het is duidelijk herfst, mooi gekleurde blaadjes waaien van de bomen en herfsttinten domineren. De tekenstijl is realistisch en het kleurgebruik prettig. Sanne te Loo speelt mooi met dat kleurgebruik. Als Anouk in de nacht naar de logeerkamer sluipt is een groot deel van de pagina blauw en ondersteunt zo de nachtelijke sfeer. De illustratrice wisselt tekeningen met veel details af met rustige illustraties. Vaak is de poes van Anouk te zien, op de laatste tekening heeft hij een heel bijzonder plaatsje gevonden om te slapen!

De kleren van Sinterklaas 
Paul Biegel (tekst) en Sanne te Loo (ill)
 
Lemniscaat, 2009     € 13,95
 

1-10 of 42