lijst Sinterklaasboeken

Bange Pietje - Martine van Nieuwenhuyzen

Geplaatst 17 nov. 2016 06:15 door susan *   [ 17 nov. 2016 06:15 bijgewerkt ]


Soms is de oplossing voor de vraag welke kleur de Pieten moeten hebben eenvoudig: laat het aan de lezer over. Martine van Nieuwenhuyzen maakte een kleurprentenboek met een sinterklaasverhaal. Afgezien van de omslag zijn alle illustraties in het boek zwart-wit en zo getekend dat ze makkelijk ingekleurd kunnen worden. 
Het verhaal gaat over een klein Pietje dat niet kan slapen omdat hij bang is voor kinderen:´Kinderen zijn eng! Ze kijken naar je, ze willen je een handje geven, ze willen met je praten.´ 
Sinterklaas weet een oplossing. 

De tekst vult veel in, met name de emoties worden vaak benoemd. Dat is niet nodig, want de tekeningen zijn duidelijk genoeg. Toch leest de tekst wel lekker voor. 
Van Nieuwenhuyzen laat tal van verschillende Pieten zien van meisjespieten met staartjes tot jongenspieten met zwart krulhaar. De Pieten ogen wat jong. De volwassen lezer zou op het idee kunnen komen de wet op de kinderarbeid erop na te slaan, maar kinderen vinden het waarschijnlijk leuk omdat ze zich makkelijk met de Pieten kunnen identificeren. 
Of de oplossing die Sinterklaas voor het bange Pietje verzint echt werkt vraag ik mij af, maar voor een kleurboek is het een gouden greep. Het bange Pietje gaat voortaan als Bril Pietje door het leven en hij heeft de keuze uit een prachtige verzameling waanzinnige brillen. 

Bange Pietje is een leuke creatieve aanvulling op de prentenboeken die rond het sinterklaasfeest verschijnen. 

Bange Pietje 
Martine van Nieuwenhuyzen 


BBNC, 2016     € 6,99 

Andere boeken van Martine Nieuwenhuyzen op kinderboekenpraatjes: 

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal - Ajé Boschhuizen

Geplaatst 16 nov. 2016 02:40 door susan *   [ 16 nov. 2016 02:40 bijgewerkt ]


Het Sinterklaasjournaal is niet meer weg te denken uit de Nederlandse sinterklaastraditie. Al vijftien jaar wordt het programma in de sinterklaastijd uitgezonden en volgen talloze kinderen de belevenissen van de Sint en zijn pieten. Bedenker, scenarioschrijver en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal Ajé Boschhuizen bracht in 2013 Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek uit met vijftig korte verhalen gebaseerd op de rijke geschiedenis van het Sinterklaasjournaal. Dit jaar is een herziene editie uitgekomen: Het grote boek van het Sinterklaasjournaal
De vernieuwende versie bevat dezelfde inhoud als zijn voorganger, aangevuld met enkele nieuwe verhalen die teruggrijpen op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal uit 2014. Zo lezen we hoe het hoofd bijzaken Jan Salie door Opapiet wordt opgeleid tot Piet Lut, maakt juf Chantal haar opwachting in het pietenhuis om een nachtje te komen slapen en ook weerman Jan Boerenfluitjes uit het Drentse plaatsje Bazelen is van de partij. 
Het boek staat vol fijne verhalen met vrolijke, grappige en vaak originele verwikkelingen en in tegenstelling tot het televisiejournaal worden de meeste problemen binnen een paar bladzijden opgelost. Een enkele keer is een probleem echter zo ingewikkeld dat het meerdere keren besproken wordt, bijvoorbeeld hoe Huispiet erachter wil komen hoeveel Pieten Sinterklaas nou precies heeft. Ook zijn er mensen die meer dan een keer aan het woord komen, Meneer Zanik bijvoorbeeld heeft steeds problemen met zijn cadeautjes en uitvinder Titus Tillema bespreekt verschillende ´handige´ sinterklaasuitvindingen. In de verhalen spelen de vertrouwde Pieten een hoofdrol, maar ook kinderen die nooit naar het Sinterklaasjournaal kijken zullen de verhalen goed kunnen volgen. 
Ajé Boschhuizen schrijft vlot en de verhalen lezen lekker voor. Regelmatig duiken er woordgrapjes op die knipogen naar de voorlezer. Zo blijkt Jantje van Leiden een ijverig ventje, heet de makelaar Ton Overwaarde en liggen er in het Utrechtse plaatsje Bovenwater onbeheerde pakjes op de Meester Eventjesweg. 
Opvallend in deze herziene uitgave zijn de aanpaste illustraties. De Pieten zijn allemaal een tintje lichter geworden en er is een clownpiet toegevoegd, die overigens in de verhalen geen rol speelt. De zwarte Pieten in de rebusgedichten zijn witte Pieten geworden en het woordje
´knecht´ is bij de openingsillustratie vervallen. 

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal is een heerlijk voorleesboek vol met originele en grappige verhalen. 

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal 
Ajé Boschhuizen

Podium, 2016     € 15,00

nijntje zingt voor sinterklaas - Dick Bruna

Geplaatst 15 nov. 2016 04:36 door susan *   [ 15 nov. 2016 04:36 bijgewerkt ]


Ook Nijntje zingt haar liedjes voor Sinterklaas en dat is een mooi onderwerp voor een peuterboekje. In nijntje zingt voor sinterklaaszien we een koortje en Nijntje staat daar tussen:´het is bijna pakjesavond/ nijntje en haar vriendjes zingen voor sinterklaas/zing je mee?´ 
Op de volgende pagina´s staat de tekst van een aantal bekende sinterklaasliedjes met passende illustraties. We zien onder andere Sinterklaas op de stoomboot, we zien wimpels, we zien de maan door de bomen schijnen, een deur (want daar wordt aan geklopt) en een paard. Nijntje zien we natuurlijk ook, met haar schoentjes en tussen de pepernoten. 
De illustraties zijn niet nieuw, maar sluiten goed aan bij de tekst. Die tekst is om onduidelijke redenen zonder hoofdletters geschreven en bevat alleen vraag- en uitroeptekens. Moet deze interpunctie aangeven dat het een boekje voor de allerkleinsten is? Voor beginnende lezers is de tekst in ieder geval te moeilijk. 
Het kartonnen boekje is op klein formaat uitgegeven, als ´schoenboekje´. 

nijntje zingt voor sinterklaas is een leuke aanvulling op de Nijntje-collectie. Het boekje nodigt uit om de beginnende sinterklaasvierder spelenderwijs een aantal bekende sinterklaasliedjes te leren. 

nijntje zingt voor sinterklaas 
Dick Bruna 


Mercis, 2016     € 3,95 

Meer Nijntje op kinderboekenpraatjes: 
Lieve oma pluis 

De zus van Sinterklaas - Tiny Fisscher

Geplaatst 14 nov. 2016 03:23 door susan *   [ 14 nov. 2016 03:23 bijgewerkt ]


Klaasje is de tweelingzus van Sinterklaas en ze vraagt zich af waarom haar broer ieder jaar met de boot vol pakjes op pad mag en zij altijd thuis moet blijven. Zij wil ook wel een keer Sinterklaas zijn. Ze gaat het bespreken met haar broer, maar Sinterklaas lacht haar uit. Klaasje laat het er niet bij zitten en sluit haar broer op, samen met zijn hoofdpiet. Ze vertelt de staf dat haar broer naar een hotelletje is om uit te rusten en haar als vervanger heeft aangewezen. Er wordt wat gesputterd, maar als Klaasje heeft laten zien dat ze in een sinterklaaspak en met een aangeplakte baard niet van haar broer te onderscheiden is, wordt de verandering geaccepteerd. De voorbereidingen op het vertrek naar Nederland lopen op rolletjes en ook een plotselinge griepepidemie onder de pieten lost Klaasje snel op met het aanstellen van Noodgevalpieten. 
Op de boot heeft Klaasje het even moeilijk als ze zeeziek wordt, maar verder loopt alles gesmeerd. Tot haar broer plotseling voor haar staat tijdens de intocht en zijn plek opeist. 

De zus van Sinterklaas is een wat langer verhaal. Het is met een soepele pen geschreven en het leest lekker voor. De illustraties van Elizabeth Vuković lijken wel stills uit een tekenfilm. Ze gebruikt een warm kleurpalet en er is veel te zien. Vuković is een meester in het tekenen van veel verschillende mensen en ze weet ook gezichtsuitdrukking raak neer te zetten. 
Sinterklaas is in dit verhaal een conservatief man die niet van veranderingen houdt en je vraagt je af hoe hij toch aan zo´n bonte verzameling Pieten is gekomen. Blijkbaar heeft hij er geen moeite mee dat hij voornamelijk bruine en witte Pieten in dienst heeft. Wel is duidelijk dat hij geen feminist is. Hij snapt niets van Klaasjes wens:´ik ben toch altijd goed voor je geweest?´ Hij geeft haar geen enkele ruimte haar talenten in te zetten. Ook niet nadat ze heeft bewezen competent te zijn. Na de ontmaskering proberen Klaasje en haar broer de zaak uit te praten. Dat lukt niet, tot ze de slappe lach krijgen en dan is alles snel vergeten en vergeven. Klaasje krijgt een paard van haar broer, zodat ze niet meer stiekem op die van hem hoeft te rijden, en Klaasje schikt zich. ´Voortaan blijft ze liever thuis, waar ze fijn paard kan rijden.´ Zowel Klaasje als haar broer zijn op het punt van de vrouwenemancipatie in de jaren vijftig blijven steken. 

De zus van Sinterklaas 
Tiny Fisscher (tekst) en Elizabeth Vuković (illustraties) 

Gottmer, 2016     € 14,95

Krijg ik een kabouter, Sint? - An Swerts

Geplaatst 13 nov. 2016 03:42 door susan *   [ 13 nov. 2016 03:42 bijgewerkt ]


Tess weet al wat ze aan Sinterklaas gaat vragen: een échte kabouter. Oma vindt het de leukste wens ooit en ook opa vindt het een goed idee. Hij gaat ´alleraardigste´ meubeltjes maken terwijl oma een piepklein lappendekentje naait. Tess richt ondertussen haar poppenhuis in en bedenkt hoe leuk ze het straks zal hebben met haar nieuwe vriendje. 
Op 6 december vindt Tess een leeg poppenhuis, zelfs de meubels zijn weg. Er is alleen een brief en een grote glazen bak met houtsnippers. 

Krijg ik een kabouter, Sint? is een lief sinterklaasverhaal boordevol voorpret en verwachting. Tess krijgt echter geen kabouter, Sinterklaas laat weten dat kabouter Kordaat zijn plaats heeft afgestaan aan hamster Flanel want die heeft het ene ongeluk na het andere gehad en heeft dringend ´een nieuw en warm plekje nodig´. Natuurlijk worden Tess en Flanel ´de beste vriendjes´. 
Het verhaal wordt in veel woorden verteld en het woordgebruik is hier een daar een beetje zoet. Om onduidelijke redenen springen sommige woorden uit de tekst. 
De illustraties volgen grotendeels het verhaal en voegen er weinig aan toe. Behalve de illustraties waarin Tess fantaseert over haar leven met de kabouter. Daar zien we hoe de kabouter een herfstblad aansleept als Tess zit te knutselen, hoe hij als een vaantje aan het touw van de schommel hangt en dat hij zelfs meegaat in bad. De illustraties in zachte kleuren laten een warme gezellige wereld zien. 

Krijg ik een kabouter, Sint? is een prentenboek om even lekker bij weg te dromen. 

Krijg ik een kabouter, Sint? 
An Swerts (tekst) en Eline van Lindenhuizen (illustraties) 

Clavis, 2016     € 14,95

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint - Isabelle Geeraerts

Geplaatst 12 nov. 2016 04:55 door susan *   [ 12 nov. 2016 04:56 bijgewerkt ]


Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint
 is een liedjes- en (vooral) een kijkboek. Grafisch ontwerpster en illustratrice Isabelle Geeraerts geeft een inkijkje in het leven van Sinterklaas, zijn pieten en zijn paard. Het begint in Spanje tijdens de zomer. We zien dat de pieten en Sinterklaas buiten aan het werk zijn. ´Amaai warm´, zucht de witte tuinpiet en nadat hij het zweet van zijn voorhoofd heeft gewist blijft er een bruine veeg achter. Een andere piet plukt sinaasappels, Sinterklaas zit onder een parasol op zijn laptop te werken, een zwarte (!) piet masseert ondertussen zijn voeten en het paard ligt te slapen terwijl een witte damespiet zijn manen vlecht. 
Het verhaal gaat verder met de voorbereidingen op de reis. Sinterklaas werkt het grote boek bij, er worden cadeautjes ingepakt en lekkernijen gemaakt. Dan is het tijd de stoomboot op te stoken en alles in te laden. Het is nog een hele klus om het paard aan boord te krijgen. Tijdens de reis frissen de pieten zich op en worden ze weer bruin en wit, maar schoon blijven tijdens de reis is erg moeilijk. Als Sinterklaas aankomt zijn alle pieten zwart. Met zichtbaar plezier gaan ze de daken op en de huizen in om pakjes en snoep uit te delen. Ook wordt er even tijd gemaakt om Sinterklaas toe te zingen voor zijn verjaardag. 
Moe en tevreden vertrekken Sinterklaas en zijn pieten weer. Eenmaal thuis gaan ze allemaal in bad en zien we onder het zwart weer de ware kleur van de pieten tevoorschijn komen. 

Geeraerts speelt leuk met de vraag welke kleur de pieten kunnen hebben. Sinterklaas heeft pieten met allerlei huidskleuren die door de omstandigheden bruiner of (gedeeltelijk) zwart worden. Ook zijn er meisjespieten, we zien bijvoorbeeld fraaie vrouwenbenen uit een schoorsteen steken als deze piet aan het werk is. 
De volle illustraties geven veel kijkplezier omdat er van alles valt te ontdekken. Bijvoorbeeld konijntjes die worteltjes stelen, waar Sinterklaas zijn administratie bewaart en wat er met de tekeningen en verlanglijstjes gebeurt. Het paard van Sinterklaas blijkt behoorlijk verwend en als Sinterklaas er even bij gaat zitten, vlijt ook de schimmel zich neer op de bank en eet een wortel. Grappig is de tekening waar de pieten hun baretten afzetten en vervangen door feestmutsen ter ere van Sints verjaardag. 
Tussen alle activiteiten staat de tekst van enkele traditionele sinterklaasliedjes, die je ook kunt horen op de bijgevoegde cd. 

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint is een grappig en origineel kijkboek waar de illustratrice tal van oorzaken laat zien die de kleur van de pieten verklaren. 

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint 
Isabelle Geeraerts 

De Eenhoorn, 2016     € 19,99


Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek - Marianne Busser en Ron Schröder

Geplaatst 12 nov. 2016 04:23 door susan *   [ 12 nov. 2016 04:23 bijgewerkt ]


Menig peuter en kleuter groeit op met de voorleesboeken van het echtpaar Marianne Busser en Ron Schröder. Een sinterklaasvoorleesboek mag in deze collectie dan ook niet ontbreken. In Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek staan verschillende verhaaltjes waarvan veel op rijm. Daarnaast staan er puzzels in het boek, de kinderen kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar sinterklaasverwijzingen in een etalage of ze kunnen proberen te ontdekken welk pietje op de pietenfoto geen onderbroekje aan heeft. 
Het eerste verhaal, op rijm, beschrijft uitgebreid alles wat je over Sinterklaas wilt weten: zijn woonplaats, zijn reis per stoomboot, het grote boek, het schoentje zetten, een schoolbezoek en pakjesavond. Verder gaan de verhaaltjes en versjes over verlanglijstjes, schoen zetten en een pietje met grootse plannen. Veel bekende figuren uit de andere voorleesboeken van Busser en Schröder beleven een sinterklaasavontuur: het mannenkoor zet zijn schoen, haas moet egel helpen met zijn verlanglijst, de drie jongetjes worden pietjes (en behalen hun ´keuteldiploma´) en prinsje Alexander zingt het Wilhelmus voor Sinterklaas. 
Het zijn eenvoudige verhaaltjes en versjes die geschikt zijn voor jonge kinderen. Het rijm van de versjes doet sterk aan sinterklaasrijmpjes denken. Om het ritme vast te houden worden er veel tussenwoorden gebruikt en woordherhalingen worden niet vermeden:´De Sint is verbaasd, maar hij vindt het ook prachtig/ en zegt: kleine piet wat een prachtig idee/ het is nú nog te druk- maar ná 5 december/ varen we terug en dan help ik je mee!´ 
De bijdrage aan de zwartepietendiscussie is mager. Busser en Schröder wijden er één versje aan:´Er zijn mensen en die vinden/ zwarte pieten veel te zwart/ en die zeggen: Sint, dat vinden wij niet fijn/zou het niet veel leuker worden/als er strakjes op de boot/ ook een paar gekleurde pieten zouden zijn?´De sint vindt dat een goed idee en de verfpiet wordt ingeschakeld om een paar pietjes van een kleurtje te voorzien. Verder heeft Dagmar Stam het boek gevuld met uitsluitend blanke kinderen; de enige zwarte mensen zijn pieten of kinderen die zich zwart gemaakt hebben omdat ze graag een piet willen zijn. 

Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek 
Marianne Busser & Ron Schöder (tekst), Dagmar Stam (ill) 

Van Holkema & Warendorf, 2014     € 10,00

Andere boeken van Busser en Schröder op kinderboekenpraatjes:

De kleren van Sinterklaas - Paul Biegel

Geplaatst 11 nov. 2016 09:22 door susan *   [ 11 nov. 2016 09:23 bijgewerkt ]


Anouk weet het zeker: Sinterklaas logeert bij haar, er staat immers een koffer met zijn kleren in de logeerkamer. De kinderen op school geloven haar niet, behalve haar vriendin Laura. Zij stelt voor dat alle kinderen op 6 december naar Anouk komen, want dan zal Sinterklaas zeker aan de ontbijttafel zitten, hij werkt immers niet op die datum. De kinderen van school vinden het een goed idee, en ook de vader van Anouk ziet het wel zitten. Zal Sinterklaas bij Anouk ontbijten en zullen de kinderen Anouk dan eindelijk geloven?

Dit verhaal van Paul Biegel verscheen voor het eerst in de verhalenbundel De Toverhoed uit 1979. De tekst is wat bewerkt. In het oorspronkelijke verhaal heten Anouk, Laura en Igor respectievelijk Joke, Sylvia en Bert. Ook het taalgebruik is hier en daar aangepast aan de normen van de tijd. Het resultaat is een goedlopende en prettig voor te lezen tekst.
Het verhaal heeft twee lagen, de kinderen zullen meeleven met Anouk, de volwassen en oudere kinderen zullen het verhaal op een andere manier lezen.

De illustraties voor dit prentenboek zijn van Sanne te Loo, wellicht bekend van de boeken over Jens en Lin en Gewoon Fien waarvoor zij eveneens de illustraties maakte.
Het verhaal begint met een illustratie over twee pagina´s van de intocht van Sinterklaas. Voor wie daar bekend is ziet direct zien dat Sinterklaas hier Utrecht bezoekt.
Het is duidelijk herfst, mooi gekleurde blaadjes waaien van de bomen en herfsttinten domineren. De tekenstijl is realistisch en het kleurgebruik prettig. Sanne te Loo speelt mooi met dat kleurgebruik. Als Anouk in de nacht naar de logeerkamer sluipt is een groot deel van de pagina blauw en ondersteunt zo de nachtelijke sfeer. De illustratrice wisselt tekeningen met veel details af met rustige illustraties. Vaak is de poes van Anouk te zien, op de laatste tekening heeft hij een heel bijzonder plaatsje gevonden om te slapen!

De kleren van Sinterklaas 
Paul Biegel (tekst) en Sanne te Loo (ill)
 
Lemniscaat, 2009     € 13,95
 

Hoe oud is Sinterklaas - Bette Westera

Geplaatst 18 nov. 2015 02:21 door susan *   [ 18 nov. 2015 02:21 bijgewerkt ]


Hoe oud is Sinterklaas?
 is een boekje voor de (bijna) twijfelaars. Hoofdpersoon Mees heeft zo zijn vragen: hoe oud Sinterklaas is, wie de pakjes in de schoen doet, of het paard van Sinterklaas echt niet de schimmel van de manege is, waarom er ook witte Pieten zijn en waarom bij sommige mensen (ook) cadeautjes gegeven worden met Kerstmis. 
In het eerste deel van het boekje krijgt Mees antwoord van zijn ouders. Soms weten ze niet hoe het zit en soms hebben ze een plausibele uitleg. Het is aan Mees (en de lezer) om te bepalen of het antwoord wordt geloofd. 
Aan het einde van ieder hoofdstuk staat een verwijzing naar een meer serieus antwoord op de vragen. Deze stukjes zijn duidelijk bedoeld voor kinderen die het geloof in Sinterkaas (moeten) loslaten. Door de oorsprong van het feest uit te leggen kunnen de gebruiken rond de sinterklaastraditie beter begrepen worden. Er wordt onder andere verteld wie Sinterklaas was, waarom we onze schoen zetten, waarom Sinterklaas met een schimmel over het dak rijdt en waarom niet alle Pieten nog zwart zijn. 
De tekst van het boekje is geschreven door griffelwinnares Bette Westera. Ze neemt de lezer overtuigend mee in de denkwereld van Mees die gevuld is met kritische vragen en twijfel. Heerlijk is zijn gedachtegang over een eventuele rol van mama´s en papa´s bij het vullen van de schoen. Mees denkt dat het zo gaat: eerst wachten mama en papa verstopt onder de tafel op Sinterklaas en als de Sint om drie uur ´s nachts er nog niet is dan trekt papa een pietenpak aan terwijl mama het sinterklaassnoep pakt en samen zorgen ze voor een gevulde schoen. 
Ook de kleur van de Pieten komt aan de orde. Mees schrikt een beetje als Sinterklaas naar school komt met Witte Pieten. Als klasgenoot Joeri vraagt waarom ze niet zwart zijn schrikken de Pieten daarvan. Omdat ze zich die ochtend hebben verslapen zijn ze in de haast vergeten zich te schminken. Elders in het boek staat een genuanceerde uitleg over de zwartepietendiscussie. 
Het boekje is geïllustreerd door Barbara de Wolf. Haar vrolijke kleurige eigenzinnige illustraties hebben vaak een originele invalshoek. Zo zien we de Sint zijn baard bijknippen als het om zijn leeftijd gaat, of we zien hem gezellig borrelen met de kerstman, terwijl ook het paard en het rendier aanschuiven. 

Hoe oud is Sinterklaas? is een fijn boekje voor sinterklaastwijfelaars waarbij ze in hun eigen tempo kunnen wennen aan een andere invulling van het sinterklaasfeest. En om af te sluiten met de woorden van Mees: ´Sinterklaas is iemand van tradities en tradities gaan nooit dood.´ 

Hoe oud is Sinterklaas? 
Bette Westera (tekst) en Barbara de Wolf (illustraties) 


SBA Pers, 2015     € 9,90 
Andere sinterklaasboeken van Bette Westera op kinderboekenpraatjes:

De pakjespiraat - Reggie Naus

Geplaatst 16 nov. 2015 04:28 door susan *   [ 16 nov. 2015 04:28 bijgewerkt ]


Piratenfamilie Donderbus viert geen Sinterklaas. Toch is vijf december een bijzondere dag voor hen, want dan moeten ze opa Donderbus binnen zien te houden. Opa heeft ooit een akkefietje met Sinterklaas gehad in zijn piratentijd en sindsdien haat opa de Sint. 
Dit jaar weet opa te ontsnappen. Hij verkleedt zich als Sinterklaas en gaat uit roven. Kapitein Donderbus, zijn vrouw, hun zoon Billy, zijn beste vriend Michiel en het nieuwe buurmeisje Lizzy gaan achter opa aan. 

De pakjespiraat is alweer het zevende deel uit de serie De piraten van hiernaast. De serie draait om de piratenfamilie Donderbus die in een nette buurt komen wonen. De bewoners van de buurt en de piraten begrijpen elkaar niet altijd. Michiel is bijvoorbeeld verbaasd dat zijn piratenbuurjongen Sinterklaas niet kent, maar Billy zit er niet mee, die vindt Sinterklaas maar een rare. Wie stopt er nu cadeautjes in schoenen? ´Je zou maar een pudding vragen of zo. Dan is je schoen mooi verpest. Of een mensetende dinosaurus. Zo´n beest blijft echt niet rustig stilzitten in je schoen.´ 
Binnen het sinterklaasthema kan auteur Reggie Naus zich weer volop uitleven in het beschrijven van de tegenstelling tussen de keurige buurt met zijn keurige bewoners die weten hoe je een sinterklaasfeest moet vieren en de flamboyante piratenfamilie. Opa raast als een dronken, slecht geklede imitatiesinterklaas al rovend door de buurt en roept voortdurend om rum. De keurige gezinnen die hij bezoekt blijven veelal beleefd, het is ten slotte Sinterklaas die binnenkomt, en dat leidt tot grappige situaties. 
Als een rode draad loopt de zwartepietendiscussie door het boek. De hoofdpersonen zien de demonstranten en horen hun argumentaties. Billy begrijpt niet wat het probleem is, maar die scheldende landrotten doen zijn piratenhart goed. Later wordt duidelijk dat opa Donderbus verantwoordelijk is voor de zwarte gezichten en handen van de Pieten (en voor de witte kleur van het paard). Sinterklaas zegt dat hij inmiddels gewend is aan die zwarte gezichten, maar hij wil ´niet het verkeerde signaal geven´.Kapitein Donderbus relativeert het een en ander:´Eén keer met de verfroller over die gezichten en de Pieten hebben alle kleuren van de regenboog´. 
Ook dit deel van de serie is geïllustreerd door Mark Janssen. Vooral zijn tekeningen van de piraten zijn leuk, met name die van opa Donderbus als nepsinterklaas. 

De pakjespiraat is een grappig boek en een feest om voor te lezen. De manier waarop Reggie Naus de zwartepietendiscussie in het verhaal heeft verwerkt is een verademing, een rustpunt in het verhitte debat. De pakjespiraat is een van de leukste sinterklaasboeken van dit jaar. 

De pakjespiraat 
Reggie Naus (tekst) en Mark Janssen (illustraties)


Ploegsma, 2015     € 13,50 Andere boeken van Reggie Naus op kinderboekenpraatjes: 
Zwaarden en zweefmolens 

1-10 of 43