Het grote decemberboek - Ellen Tijsinger

Geplaatst 23 nov. 2018 03:41 door susan *   [ 23 nov. 2018 03:41 bijgewerkt ]

In 2005 schreef de inmiddels overleden schrijfster Ellen Tijsinger een voorleesboek voor de decembermaand. Dit jaar verschijnt de elfde druk, waarin enkele herzieningen zijn opgenomen. 
    Het eerste deel van het boek staat in het teken van het sinterklaasfeest. De lezer volgt de avonturen van Pedro ’het kleinste Pietje’. Pedro mag nog niet echt meedoen met het pietenwerk, omdat hij nog te jong is. Maar als hij laat zien dat hij een lekker ontbijt voor iedereen kan serveren mag hij in de leer bij de pepernotenpiet. Pedro moet nog meer leren voor hij mee mag op de boot, zwemmen bijvoorbeeld en pakjes inpakken. Als de boot vertrekt mag Pedro mee en hij geniet van de intocht en het bezoek aan de koningin. Maar een volleerd Pietje is hij nog niet, als hij mee mag op pakjesavond gaat het mis. 

Pedro is een ideaal identificatiefiguur voor kleuters. Hij wil graag meedoen met de grote pieten en een welwillende Sinterklaas leidt dat in goede banen. Sinterklaas geeft toestemming als dat kan, maar trekt ook grenzen. Zo verwacht Sinterklaas niet dat Pedro overal talent voor heeft en ook moet het kleine Pietje op tijd naar bed. 
    In deze nieuwe druk zijn de Pieten niet langer zwart. Zowel in de tekst als op de illustraties van Dagmar Stam is het zwart verdwenen. Pedro en de andere Pieten zijn roetveegpieten geworden. Verder is iedereen in dit boek wit. 

Als Pedro weer vertrokken is naar Spanje verplaatst het verhaal zich naar Maarten. Samen met zijn broertjes en zusje en zijn vriend Bas geniet hij van de sneeuw, speelt hij in het kerstspel,  gaat hij schaatsen en viert hij oudejaarsavond. De verhalen worden afgewisseld met liedjes en recepten. 

Het grote decemberboek is fijn voorleesboek voor deze bijzondere maand. 

Het grote decemberboek 
Ellen Tijsinger met illustraties van Dagmar Stam 

Ploegsma, 2018 elfde herziene druk     € 15,00