Lijst Voorjaarsboeken

Vos en Haas Troep is leuk!

Geplaatst 14 mei 2011 06:46 door susan *   [ 14 mei 2011 06:47 bijgewerkt ]

Vos en Haas hebben de winter achter zich gelaten en het voorjaar dient zich aan, tijd voor de grote schoonmaak. Haas wil ´alle troep de deur uit´en zoals verwacht snapt Vos niet waar ze het over heeft.
Ook Uil heeft opgeruimd en loopt bij Vos en Haas binnen met een grote doos kleren die hem niet meer passen. Vos en Haas maken de doos open en zien in de afgedankte kleren prachtige verkleedkleren, binnen de kortste keren zijn ze piraat. Uiteindelijk neemt Uil van alles mee naar zijn huis wat Vos en Haas weg doen ´ik heb toch plaats zat (…) want mijn kleerkast is leeg´en de kleren blijven achter. ´Wat een troep!´roept Haas uit, maar Vos begrijpt niet waar ze het over heeft ´Troep?´vraagt Vos, ´Welke troep?´.

De grote kartonnen boeken lenen zich voor een groots kijkfestijn en Thé Tjong-Khing heeft zich als vanouds weer uitgeleefd in de illustraties. De´troep´ is gedetailleerd getekend, er ligt van alles op de grond. De doos met kleren van Uil kan de lezer goed bekijken en zich afvragen wat er allemaal in zit. Als de kleren uit de doos komen worden deze vragen al snel beantwoord: de steepjesstof blijkt een truitje, de rode lap is een prachtige sjerp en die rare oranje bolletjes in de doos blijken een onderdeel van een spectaculaire muts.
De illustraties zoomen in, er zijn dan minder voorwerpen te zien en de figuren worden groter, om daarna weer uit te zoomen. De gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen zijn overtuigend getekend.

Er vallen een aantal vaste patronen in de prentenboeken van Vos en Haas op. Vos en Haas lijken bijna een moeder/kind relatie te hebben met de verstandige Haas die het huishouden runt en de altijd luie en etende Vos met zorg en liefde omringd. Het zou verfrissend zijn als aan deze clichés eens wat getoornd werd.

Vos en Haas Troep is leuk
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill)
 
Lannoo, 2011     € 12,99
 
 

Wie legt het mooiste ei?

Geplaatst 16 apr. 2011 09:59 door susan *   [ 16 apr. 2011 10:00 bijgewerkt ]

Florrie kip vindt zichzelf geweldig. Als enige groene kip in het kippenhok voelt zij zich ver verheven boven de andere kippen. Die andere kippen vinden Florrie maar een rare en ook niet erg aardig, ze gaan haar zoveel mogelijk uit de weg. Alleen Harry Haan gaat niet opzij voor Florrie, hij vindt haar net zo leuk als de andere kippen. Maar Harry heeft wel genoeg van het geruzie in het kippenhok en besluit een wedstrijd uit te schrijven: wie legt het mooiste ei?
Alle kippen gaan aan de slag en leveren een ei in bij Harry Haan. Harry bekijkt ze met veel aandacht en verklaart dat alle eieren hetzelfde zijn. Dat wil Florrie niet geloven, maar ook zij kan haar eigen ei niet meer herkennen. De kippen kiezen daarom maar een willekeurig ei uit om te gaan uitbroeden en uit alle eieren komen mooie gele kuikentjes. Ook Florrie komt tot het inzicht dat iedereen gelijk is en het wordt weer gezellig in het kippenhok.

Dit enigszins brave moralistische verhaaltje is enig geïllustreerd. De houdingen en gelaatsuitdrukkingen van de kippen zijn goed getroffen en ook grappig. Het verhaal heeft op zich niet zoveel met Pasen te maken. Maar een boekje over kippen, eieren en verdraagzaamheid is zeker op zijn plaats in de paastijd.

Wie legt het mooiste ei?
Burny Bos (tekst) en Hans de Beer (ill)
 De Vier Windstreken, 2002    € 10,95
 
 

Vrolijk Pasen, Paultje!

Geplaatst 16 apr. 2011 09:47 door susan *   [ 16 apr. 2011 09:48 bijgewerkt ]

Konijn Paultje, hoofdpersoon van verschillende prentenboeken, geniet met zijn familie van het lentezonnetje als ze opgeschikt worden door Paultjes grote broer Max. Hij heeft gehoord dat er een feest gevierd gaat worden dat Pasen heet en dat een paashaas dan beschilderde eieren komt verstoppen. Paultje gaat met zijn broertjes en zusjes meteen op zoek naar de paashaas, maar ze kunnen hem niet vinden. ´Het is toch gemeen, dat wij geen eieren krijgen´ moppert Paultje en dan krijgt hij een idee. Hij gaat zelf voor paashaas spelen.

Eve Tharlet is al jaren verantwoordelijk voor het uiterlijk van Paultje en zijn omgeving. Haar kleurgebruik is warm en op de tekeningen is veel te zien zonder dat het rommelig wordt.
Van dit prentenboek is ook een ´flapjesversie´ gemaakt, waarin het verhaal is ingekort en de illustraties voorzien zijn van flapjes. Een en ander wringt wel in deze versie, de tekst en de illustraties sluiten niet altijd goed aan.

Vrolijk Pasen, Paultje
Brigitte Weniger (tekst) en Eve Tharlet (ill)
 
De Vier Windstreken, 2001     € 13,95

Paultje paashaas flapjesboek     € 7,95
 
 

Het feest van Pasen

Geplaatst 16 apr. 2011 09:36 door susan *   [ 16 apr. 2011 09:37 bijgewerkt ]

Gisteren besprak ik Mijn eerste paasverhaal en vandaag wil ik een tweede prentenboek met het paasverhaal bespreken: Het feest van Pasen.

De tekst is in dit boek uitgebreider dan in het eerder besproken boekje en wordt vaak in de vorm van een dialoog gebracht ´Jezus komt eraan. Zie je hem al? Hij rijdt op een ezel´. (…)´heb je gezien hoe hij die blinde man beter maakte (…) En wat dacht je van die melaatsen? Ik hoorde dat er tien genezen zijn en nu weer bij hun familie wonen´.
Na het bezoek aan de tempel wordt verteld over het laatste avondmaal in het hoofdstukje ´Jezus wil een knecht zijn´. Het voetenwassen van zijn leerlingen staat hier centraal ´Voeten wassen is een vervelend karweitje. Toch heb ik het gedaan. Zo moeten jullie elkaar ook helpen. Altijd en overal. Dan ben je een echte volgeling van mij´.
In dit boek worden de gebeurtenissen na de arrestatie wel verteld en ook het verhaal van Petrus krijgt aandacht. Jezus verschijnt voor Pilatus en wordt veroordeeld. In de tekst wordt kort de kruisweg beschreven, de illustratie is ingetogen. Op de voorgrond knielen Maria en Johannes voor het kruis, waarvan alleen de onderkant te zien is. Op de achtergrond staat de stadsmuur afgebeeld met het silhouet van de drie kruizen. In een hoekje is een Romeinse soldaat te zien.
Er is ruim aandacht voor de opstanding. Er wordt verteld hoe Maria van Magdala het lege graf vindt en hoe de verschillende leerlingen Jezus eerst niet herkennen.
Het verhaal eindigt als Jezus zijn leerlingen verlaat ´Vertel aan iedereen op aarde dat ik van hen houd´, zegt Jezus. ´Vertel ze de dingen die jullie hebben gezien en gehoord. Ik zal er altijd zijn om jullie te helpen.´

De illustraties van Heather Stuart hebben een opvallende eigen stijl. Ze gebruikt een collage-techniek en ze werkt met heldere kleuren. Haar mensfiguren hebben opvallend grote lichamen.
De illustraties zijn origineel en vertellen hun eigen verhaal. Op de illustratie ´In de tempel´ wordt het Bijbelse land gesuggereerd door een aantal losgeplaatste zuilen, de schrik ijlt nog na in de beweging van de opvallend getekende opvliegende vogels, een koopman houdt grote zakken geld stevig vast en op de achtergrond staan twee mensen te smoezen; wat ze bespreken komt in de tekst niet aan de orde maar doet het ergste vermoeden.
De sfeer van de illustraties past prachtig bij het verhaal. Het werk van Stuart nodigt uit er langer naar te kijken en dwingt dan steeds meer waardering af.

Dit boek is geschikt voor wat oudere kinderen die uit de voeten kunnen met de veelheid aan thematiek die aan de orde komt. De Bijbelse boodschap ligt er minder dik op dan in het eerder besproken boekje. De boodschap van Jezus wordt impliciet doorgegeven in de dialogen en de gedachten van de mensen.

Het feest van Pasen
Bethan James (tekst), vertaald door Vrouwke van Klapwijk en Heather Stuart (ill)
 
Callenbach, 2011     € 8,95
 
 

Mijn eerste paasverhaal

Geplaatst 15 apr. 2011 05:24 door susan *   [ 25 apr. 2011 06:21 bijgewerkt ]

Voor jonge kinderen is Pasen vooral het feest van de paashaas, eieren, lammetjes en kuikens. Het lijdensverhaal van Jezus en zijn opstanding is ook geen makkelijk verhaal om aan kinderen te vertellen. Voor wie dat toch wil doen is het kleine prentenboekje Mijn eerste paasverhaal een mogelijke ingang.

Het verhaal begint met de intocht in Jeruzalem ´De mensen juichten voor hem, als voor een koning. (…) ´Nu zal Jezus een nieuw koninkrijk beginnen´ zeiden ze tegen elkaar. ´De wereld zal zo veel beter en mooier worden!´.
Jezus gaat in Jeruzalem naar de tempel en jaagt de kooplui weg ´De tempel is een plaats waar je God eert (…) niet een plaats waar je zo veel mogelijk geld probeert te verdienen´. De tempelbazen zijn boos op Jezus en maken een plan om van hem af te komen.
Het verhaal gaat verder met het laatste avondmaal, Jezus deelt met zijn leerlingen brood en wijn ´Later, als ik er niet meer ben, moeten jullie ook samen brood en wijn delen. Denk dan aan mij´.
Voor het verraad van Judas trekt Jezus zich terug voor gebed ´Vader, ik wil de moeilijke dingen die komen gaan liever niet meemaken. Maar ik zal uw wil doen´.
De kruisgang wordt in dit boekje niet besproken, na de arrestatie is het volgende plaatje Jezus aan het kruis.
Vrienden nemen zijn lichaam mee om het te begraven, op de illustratie zien we de steen voor het rotsgraf, ´nu zien we Jezus nooit meer´.
Als de vrouwen later naar het graf terugkeren zien ze dat het open is en ze zien twee engelen in helderwitte kleren. Dat Jezus leeft nemen zijn leerlingen niet direct aan, maar als hij herkent is leert hij hen ´dat God een vriend is, en dat God alles goed kan maken. En snel daarna ging Jezus naar de hemel.´ De leerlingen voelen zich ´dapper en wisten wat ze moesten zeggen´ en vertellen aan iedereen die het maar horen wil over Jezus.
Het boekje eindigt met een woord tot de kinderen waarin de boodschap van Jezus nogmaals herhaald wordt. Het boekje wordt afgesloten met een Paasgebed.

Het verhaal wordt ondersteund door illustraties van de hand van Alex Ayliffe. Ze roept met haar illustraties een Bijbelse sfeer op die vooral tot uitdrukking komt door de kleding die de mensen dragen. De illustraties ogen eenvoudig, maar er zijn toch verschillende details op te zien. Het kleurgebruik is zacht. Ayliffe tekent weinig achtergrond, de aandacht wordt vanzelf naar een centraal punt getrokken. De gezichtuitdrukkingen weet ze goed te treffen.
Het eenzame gebed voor de judaskus laat een silhouet van de biddende Jezus zien, Jezus aan het kruis is niet in groot lijden afgebeeld.

Mijn eerste paasverhaal is een prentenboekje dat het Bijbelse verhaal naverteld en de kinderen vertelt dat ´Jezus leeft. Hij kwam om te laten zien hoeveel God van ons houdt´.

Mijn eerste paasverhaal
Lois Rock (tekst) en Alex Ayliffe (ill)
 
Callenbach, 2011     € 4,95
 
 

Goed verstopt!

Geplaatst 15 apr. 2011 04:50 door susan *   [ 15 apr. 2011 04:51 bijgewerkt ]

Een beginnend paashaasje gaat op weg naar zijn eerste opdracht: hij moet eieren verstoppen bij Tim. Hij vindt het huis, weet binnen te komen (hij gooit er wel een bloempot bij om) en hij vindt ook de kamer van Tim.
Er zijn daar heel wat verstopplekken want het is een rommeltje. Het paashaasje legt de eieren in een mand, maar dit blijkt de mand van Fred de hond te zijn. Gelukkig gaat Fred niet op de eieren zitten. Samen met het paashaasje verzint hij een betere plek om de eieren te verstoppen. De volgende dag moet Tim heel goed zoeken voor hij de eieren heeft gevonden.

De illustraties in dit boek zijn mooi kleurrijk en ondersteunen het verhaal. Wel storend is dat het paashaasje aan het begin van het verhaal een geel huis met groene luiken moet zien te vinden en daar zijn er twee van.
Op de illustraties zijn veel details afgebeeld, vooral als de kamer van Tim in beeld komt. De hond is getekend als een grote lieve lobbes.

Het boek heeft een aardig verhaaltje maar moet het vooral hebben van de tekeningen. Geschikt vanaf een jaar of vier en extra leuk voor gezinnen met een hond.

Goed verstopt!
Frauke Weldin (tekst) en Päivi Stalder (ill)

Uitgeverij De Vier Windstreken, 2008    € 13,95

 

Laat mij het levenswater zoeken

Geplaatst 15 apr. 2011 04:38 door susan *

Laat mij het levenswater
zoeken is een boek met verhalen voor Pasen, Pinksteren en Sint-Jan. De verhalen zijn uitgezocht en vertaald door Ineke Verschuren. In deze bespreking beperk ik mij tot de verhalen in de bundel voor de paastijd.

De verhalen zijn voor diverse leeftijden geschikt en deze leeftijden staan vermeld in de inhoudsopgave. De motieven die in de verhalen voor oudere kinderen aan de orde komen zijn onder andere het vermogen een offer te brengen en de mogelijkheid door ervaringen een beter mens te worden. Het lijdensverhaal van Christus speelt vaak een rol.
De verhalen voor jonge kinderen richten zich meer op het beleven van de natuur en dan vooral het opnieuw tot bloei komen van die natuur; wat dood leek komt weer tot leven. Verschuren vertelt voor deze groep ook enkele sprookjes na.

Er vielen mij een aantal dingen op bij het lezen van de paasverhalen. Als eerste de verteltrant. In de verhalen worden veel lange zinnen gebruikt, veel omschrijvingen gegeven en ouderwetse woorden komen vaak voor. Aan de ene kant geeft dit sfeer aan de verhalen, aan de andere kant kun je je afvragen of het de aandacht van de lezer/toehoorder zal vasthouden.
Met name in de verhalen voor de jongsten kwam ik een aantal woorden en thema´s tegen die niet passen bij de leeftijd. Welk kind van zes kent de woorden ´korven´ en ´zoogbroeder´? In het verhaal Kira Kiralina, geschikt bevonden vanaf zes jaar, is het slot van het verhaal dat het eigen kind gedood moet worden en moet de moeder ´het versteende lichaam met zijn bloed besprenkelen´ om een geliefde weer tot leven te wekken. In een ander verhaal, dat geschikt bevonden is voor kinderen vanaf zeven jaar, springt een haasje in het vuur om zich op te offeren waarna God deze daad beloont. Ook niet echt een thema voor deze jonge leeftijd.

Het boek is zeker een vindplaats voor prachtige paasverhalen, maar lees ze niet zonder meer voor zonder je af te vragen of ze geschikt zijn voor het kind, of de groep kinderen die je met een verhaal wilt verrijken.

Laat mij het levenswater zoeken
Ineke Verschuren

Uitgeverij Christofoor,1988     €22,50

Het mooiste paascadeau

Geplaatst 14 apr. 2011 03:11 door susan *   [ 14 apr. 2011 03:12 bijgewerkt ]

Op paasmorgen gaat de paashaas met een grote mand vol prachtige eieren op weg, maar het hengsel van zijn mand breekt en de eieren rollen alle kanten op. Gelukkig krijgt de paashaas hulp van zijn vrienden, de dieren uit het bos, om alles weer bij elkaar te zoeken. Tot het allerkleinste eitje wordt gevonden en het lukt de paashaas om de eieren nog op tijd te verstoppen.
Als de paashaas thuis komt wacht hem een verrassing: een nieuwe mand. Samen met zijn vrienden geniet de paashaas van het paasontbijt.

Het verhaal is eenvoudig en met een goede afloop. Ik vind het leuk dat het eindigt met een paasontbijt dat immers in vele gezinnen een vast onderdeel van de paasviering is.
De tekeningen zijn zacht van kleur, met veel vage contouren. Dit geeft een dromerige sfeer die past bij het verhaal. Er is veel op de illustraties te zien.
Een fijn prentenboek voor kleuters.

Het mooiste paascadeau
Nancy E. Walker-Guye (tekst) en Igor Oleynikov (ill)

Uitgeverij De Vier Windstreken, 2005    €13,95
 
 

Lentefeest

Geplaatst 14 apr. 2011 02:54 door susan *

Lentefeest. Verhalen, liedjes en recepten is een boek van Diana Monson en Maren Briswalter.
Het boek is een uit het Duits vertaald ´familieboek´ vol verhalen, knutselideeën, liedjes en recepten.

De verhalen gaan over Sonja en Alwine. Alwine is een oudere vrouw die Sonja vertelt over de herkomst van verschillende lentetradities. Deze verhalen geven veel informatie maar zijn nogal schools. Daarnaast zijn er sprookjesachtige verhalen waarin Sonja zelf een rol speelt. Deze verhalen zijn verwarrend want het is niet duidelijk of het meisje de avonturen nu echt beleeft of ze droomt.
De auteur richt zich in de informatieve gedeeltes duidelijk tot de volwassen lezer en gebruikt dan een formele stijl. In de verhalen doet ze dit niet.  De schrijfstijl is nogal verwarrend, is het nu een boek voor kinderen of voor volwassen?

De vertaling kraakt en er zijn geen aanpassingen gemaakt naar de Nederlandse situatie. Diverse gewoontes en gebruiken worden geïntroduceerd als oude tradities van ´onze streek´, maar zijn typisch Duitse tradities. Bijvoorbeeld het Duitse gebruik voor elkaar een paasmandje te maken en dat met een cadeautje te verstoppen, of op paasmorgen het bos in te trekken en bij een bron paaswater te gaan drinken.

Het boek is leuk om ideeën op te doen voor recepten, knutsels, spelletjes en liedjes. De verhalen over Sonja en Alwine kunnen wellicht inspireren kinderen iets meer te vertellen over diverse paasgebruiken, maar dat zou ik dan wel in eigen gekozen bewoordingen doen. Als boek voor kinderen is het niet geslaagd.

Lentefeest. Verhalen, liedjes en recepten
Diana Monson (tekst) en Marten Briswalter (ill) 

Uitgeverij Christofoor    € 17,50

Het gouden ei

Geplaatst 14 apr. 2011 02:40 door susan *   [ 14 apr. 2011 02:41 bijgewerkt ]

Het gouden ei
is een Reuzeluxe Gouden Boekje met een grappig paas/voorjaarsverhaal.

Een konijn vindt een ei en vraagt zich af wat er in kan zitten. Zit er misschien een jongetje in of een olifant? Hij probeert het ei op verschillende manieren open te breken: ´Hij schopte voorzichtig tegen het ei. Toen sprong hij er bovenop. Hij bekogelde het ei met noten (…) Hij rolde het ei van de heuvel, maar het brak niet. Wat er in het ei zat, kwam er niet uit.´
Na al dat harde werken valt het konijn in slaap. En dan komt het ei uit ´daar was een geel kuiken´ . Het kuiken ziet het slapende konijn en vraagt zich af hoe hij het wakker kan krijgen: ´Hij schopte voorzichtig tegen het konijn. Toen sprong hij er boven op. Hij gooide een steentje naar het konijn. En rolde hem van een heuvel´. Eindelijk wordt het konijn wakker en vraagt zich af waar het ei is gebleven en waar dat gele kuiken vandaan komt.

Het voorjaar spat echt van de platen af. Op ieder bladzijde staan voorjaarsbloemen die een groot wit ei omringen. In dat witte ei speelt het verhaal zich af. De illustraties zijn in die heerlijke vijftiger jaren stijl die we vaak zien bij een gouden boekje. De illustraties zijn ook grappig, vooral de pagina waar het konijn bedenkt wat er allemaal wel niet in het ei kan zitten.
De tekst is summier, maar met humor. Het einde van het verhaal is warm en mooi. Fijn boek!

Een gouden ei
Margareth Wise Brown (tekst) en Leonard Weisgard (ill)
 
Rubinstein, 2010     € 9,95
 

1-10 of 12