Het feest van Pasen

Geplaatst 16 apr. 2011 09:36 door susan *   [ 16 apr. 2011 09:37 bijgewerkt ]
Gisteren besprak ik Mijn eerste paasverhaal en vandaag wil ik een tweede prentenboek met het paasverhaal bespreken: Het feest van Pasen.

De tekst is in dit boek uitgebreider dan in het eerder besproken boekje en wordt vaak in de vorm van een dialoog gebracht ´Jezus komt eraan. Zie je hem al? Hij rijdt op een ezel´. (…)´heb je gezien hoe hij die blinde man beter maakte (…) En wat dacht je van die melaatsen? Ik hoorde dat er tien genezen zijn en nu weer bij hun familie wonen´.
Na het bezoek aan de tempel wordt verteld over het laatste avondmaal in het hoofdstukje ´Jezus wil een knecht zijn´. Het voetenwassen van zijn leerlingen staat hier centraal ´Voeten wassen is een vervelend karweitje. Toch heb ik het gedaan. Zo moeten jullie elkaar ook helpen. Altijd en overal. Dan ben je een echte volgeling van mij´.
In dit boek worden de gebeurtenissen na de arrestatie wel verteld en ook het verhaal van Petrus krijgt aandacht. Jezus verschijnt voor Pilatus en wordt veroordeeld. In de tekst wordt kort de kruisweg beschreven, de illustratie is ingetogen. Op de voorgrond knielen Maria en Johannes voor het kruis, waarvan alleen de onderkant te zien is. Op de achtergrond staat de stadsmuur afgebeeld met het silhouet van de drie kruizen. In een hoekje is een Romeinse soldaat te zien.
Er is ruim aandacht voor de opstanding. Er wordt verteld hoe Maria van Magdala het lege graf vindt en hoe de verschillende leerlingen Jezus eerst niet herkennen.
Het verhaal eindigt als Jezus zijn leerlingen verlaat ´Vertel aan iedereen op aarde dat ik van hen houd´, zegt Jezus. ´Vertel ze de dingen die jullie hebben gezien en gehoord. Ik zal er altijd zijn om jullie te helpen.´

De illustraties van Heather Stuart hebben een opvallende eigen stijl. Ze gebruikt een collage-techniek en ze werkt met heldere kleuren. Haar mensfiguren hebben opvallend grote lichamen.
De illustraties zijn origineel en vertellen hun eigen verhaal. Op de illustratie ´In de tempel´ wordt het Bijbelse land gesuggereerd door een aantal losgeplaatste zuilen, de schrik ijlt nog na in de beweging van de opvallend getekende opvliegende vogels, een koopman houdt grote zakken geld stevig vast en op de achtergrond staan twee mensen te smoezen; wat ze bespreken komt in de tekst niet aan de orde maar doet het ergste vermoeden.
De sfeer van de illustraties past prachtig bij het verhaal. Het werk van Stuart nodigt uit er langer naar te kijken en dwingt dan steeds meer waardering af.

Dit boek is geschikt voor wat oudere kinderen die uit de voeten kunnen met de veelheid aan thematiek die aan de orde komt. De Bijbelse boodschap ligt er minder dik op dan in het eerder besproken boekje. De boodschap van Jezus wordt impliciet doorgegeven in de dialogen en de gedachten van de mensen.

Het feest van Pasen
Bethan James (tekst), vertaald door Vrouwke van Klapwijk en Heather Stuart (ill)
 
Callenbach, 2011     € 8,95