Lentefeest

Geplaatst 14 apr. 2011 02:54 door susan *

Lentefeest. Verhalen, liedjes en recepten is een boek van Diana Monson en Maren Briswalter.
Het boek is een uit het Duits vertaald ´familieboek´ vol verhalen, knutselideeën, liedjes en recepten.

De verhalen gaan over Sonja en Alwine. Alwine is een oudere vrouw die Sonja vertelt over de herkomst van verschillende lentetradities. Deze verhalen geven veel informatie maar zijn nogal schools. Daarnaast zijn er sprookjesachtige verhalen waarin Sonja zelf een rol speelt. Deze verhalen zijn verwarrend want het is niet duidelijk of het meisje de avonturen nu echt beleeft of ze droomt.
De auteur richt zich in de informatieve gedeeltes duidelijk tot de volwassen lezer en gebruikt dan een formele stijl. In de verhalen doet ze dit niet.  De schrijfstijl is nogal verwarrend, is het nu een boek voor kinderen of voor volwassen?

De vertaling kraakt en er zijn geen aanpassingen gemaakt naar de Nederlandse situatie. Diverse gewoontes en gebruiken worden geïntroduceerd als oude tradities van ´onze streek´, maar zijn typisch Duitse tradities. Bijvoorbeeld het Duitse gebruik voor elkaar een paasmandje te maken en dat met een cadeautje te verstoppen, of op paasmorgen het bos in te trekken en bij een bron paaswater te gaan drinken.

Het boek is leuk om ideeën op te doen voor recepten, knutsels, spelletjes en liedjes. De verhalen over Sonja en Alwine kunnen wellicht inspireren kinderen iets meer te vertellen over diverse paasgebruiken, maar dat zou ik dan wel in eigen gekozen bewoordingen doen. Als boek voor kinderen is het niet geslaagd.

Lentefeest. Verhalen, liedjes en recepten
Diana Monson (tekst) en Marten Briswalter (ill) 

Uitgeverij Christofoor    € 17,50