Mijn eerste paasverhaal

Geplaatst 15 apr. 2011 05:24 door susan *   [ 25 apr. 2011 06:21 bijgewerkt ]
Voor jonge kinderen is Pasen vooral het feest van de paashaas, eieren, lammetjes en kuikens. Het lijdensverhaal van Jezus en zijn opstanding is ook geen makkelijk verhaal om aan kinderen te vertellen. Voor wie dat toch wil doen is het kleine prentenboekje Mijn eerste paasverhaal een mogelijke ingang.

Het verhaal begint met de intocht in Jeruzalem ´De mensen juichten voor hem, als voor een koning. (…) ´Nu zal Jezus een nieuw koninkrijk beginnen´ zeiden ze tegen elkaar. ´De wereld zal zo veel beter en mooier worden!´.
Jezus gaat in Jeruzalem naar de tempel en jaagt de kooplui weg ´De tempel is een plaats waar je God eert (…) niet een plaats waar je zo veel mogelijk geld probeert te verdienen´. De tempelbazen zijn boos op Jezus en maken een plan om van hem af te komen.
Het verhaal gaat verder met het laatste avondmaal, Jezus deelt met zijn leerlingen brood en wijn ´Later, als ik er niet meer ben, moeten jullie ook samen brood en wijn delen. Denk dan aan mij´.
Voor het verraad van Judas trekt Jezus zich terug voor gebed ´Vader, ik wil de moeilijke dingen die komen gaan liever niet meemaken. Maar ik zal uw wil doen´.
De kruisgang wordt in dit boekje niet besproken, na de arrestatie is het volgende plaatje Jezus aan het kruis.
Vrienden nemen zijn lichaam mee om het te begraven, op de illustratie zien we de steen voor het rotsgraf, ´nu zien we Jezus nooit meer´.
Als de vrouwen later naar het graf terugkeren zien ze dat het open is en ze zien twee engelen in helderwitte kleren. Dat Jezus leeft nemen zijn leerlingen niet direct aan, maar als hij herkent is leert hij hen ´dat God een vriend is, en dat God alles goed kan maken. En snel daarna ging Jezus naar de hemel.´ De leerlingen voelen zich ´dapper en wisten wat ze moesten zeggen´ en vertellen aan iedereen die het maar horen wil over Jezus.
Het boekje eindigt met een woord tot de kinderen waarin de boodschap van Jezus nogmaals herhaald wordt. Het boekje wordt afgesloten met een Paasgebed.

Het verhaal wordt ondersteund door illustraties van de hand van Alex Ayliffe. Ze roept met haar illustraties een Bijbelse sfeer op die vooral tot uitdrukking komt door de kleding die de mensen dragen. De illustraties ogen eenvoudig, maar er zijn toch verschillende details op te zien. Het kleurgebruik is zacht. Ayliffe tekent weinig achtergrond, de aandacht wordt vanzelf naar een centraal punt getrokken. De gezichtuitdrukkingen weet ze goed te treffen.
Het eenzame gebed voor de judaskus laat een silhouet van de biddende Jezus zien, Jezus aan het kruis is niet in groot lijden afgebeeld.

Mijn eerste paasverhaal is een prentenboekje dat het Bijbelse verhaal naverteld en de kinderen vertelt dat ´Jezus leeft. Hij kwam om te laten zien hoeveel God van ons houdt´.

Mijn eerste paasverhaal
Lois Rock (tekst) en Alex Ayliffe (ill)
 
Callenbach, 2011     € 4,95