Vos en Haas Troep is leuk!

Geplaatst 14 mei 2011 06:46 door susan *   [ 14 mei 2011 06:47 bijgewerkt ]
Vos en Haas hebben de winter achter zich gelaten en het voorjaar dient zich aan, tijd voor de grote schoonmaak. Haas wil ´alle troep de deur uit´en zoals verwacht snapt Vos niet waar ze het over heeft.
Ook Uil heeft opgeruimd en loopt bij Vos en Haas binnen met een grote doos kleren die hem niet meer passen. Vos en Haas maken de doos open en zien in de afgedankte kleren prachtige verkleedkleren, binnen de kortste keren zijn ze piraat. Uiteindelijk neemt Uil van alles mee naar zijn huis wat Vos en Haas weg doen ´ik heb toch plaats zat (…) want mijn kleerkast is leeg´en de kleren blijven achter. ´Wat een troep!´roept Haas uit, maar Vos begrijpt niet waar ze het over heeft ´Troep?´vraagt Vos, ´Welke troep?´.

De grote kartonnen boeken lenen zich voor een groots kijkfestijn en Thé Tjong-Khing heeft zich als vanouds weer uitgeleefd in de illustraties. De´troep´ is gedetailleerd getekend, er ligt van alles op de grond. De doos met kleren van Uil kan de lezer goed bekijken en zich afvragen wat er allemaal in zit. Als de kleren uit de doos komen worden deze vragen al snel beantwoord: de steepjesstof blijkt een truitje, de rode lap is een prachtige sjerp en die rare oranje bolletjes in de doos blijken een onderdeel van een spectaculaire muts.
De illustraties zoomen in, er zijn dan minder voorwerpen te zien en de figuren worden groter, om daarna weer uit te zoomen. De gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen zijn overtuigend getekend.

Er vallen een aantal vaste patronen in de prentenboeken van Vos en Haas op. Vos en Haas lijken bijna een moeder/kind relatie te hebben met de verstandige Haas die het huishouden runt en de altijd luie en etende Vos met zorg en liefde omringd. Het zou verfrissend zijn als aan deze clichés eens wat getoornd werd.

Vos en Haas Troep is leuk
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill)
 
Lannoo, 2011     € 12,99