Wie legt het mooiste ei?

Geplaatst 16 apr. 2011 09:59 door susan *   [ 16 apr. 2011 10:00 bijgewerkt ]

Florrie kip vindt zichzelf geweldig. Als enige groene kip in het kippenhok voelt zij zich ver verheven boven de andere kippen. Die andere kippen vinden Florrie maar een rare en ook niet erg aardig, ze gaan haar zoveel mogelijk uit de weg. Alleen Harry Haan gaat niet opzij voor Florrie, hij vindt haar net zo leuk als de andere kippen. Maar Harry heeft wel genoeg van het geruzie in het kippenhok en besluit een wedstrijd uit te schrijven: wie legt het mooiste ei?
Alle kippen gaan aan de slag en leveren een ei in bij Harry Haan. Harry bekijkt ze met veel aandacht en verklaart dat alle eieren hetzelfde zijn. Dat wil Florrie niet geloven, maar ook zij kan haar eigen ei niet meer herkennen. De kippen kiezen daarom maar een willekeurig ei uit om te gaan uitbroeden en uit alle eieren komen mooie gele kuikentjes. Ook Florrie komt tot het inzicht dat iedereen gelijk is en het wordt weer gezellig in het kippenhok.

Dit enigszins brave moralistische verhaaltje is enig geïllustreerd. De houdingen en gelaatsuitdrukkingen van de kippen zijn goed getroffen en ook grappig. Het verhaal heeft op zich niet zoveel met Pasen te maken. Maar een boekje over kippen, eieren en verdraagzaamheid is zeker op zijn plaats in de paastijd.

Wie legt het mooiste ei?
Burny Bos (tekst) en Hans de Beer (ill)
 De Vier Windstreken, 2002    € 10,95