Balotje en het tasje van oma

Geplaatst 12 jan. 2011 02:44 door susan *   [ 12 jan. 2011 02:45 bijgewerkt ]
Balotje vindt bij oma op zolder een mooi blauw tasje, ´niet te groot en niet te klein. Precies goed´. Van oma mag ze het tasje hebben ´natuurlijk mag jij mijn oude tasje hebben, zei oma. Ik heb het speciaal voor jou bewaard. Wees er maar zuinig op´.
Balotje is dolblij met haar tasje en neemt het overal mee naar toe. Op een dag is het tasje zoek ´Foetsie. Nergens te vinden´. Balotje wil oma wel vertellen dat ze iets kwijt is, maar niet wát ze kwijt is. Oma helpt toch met zoeken en Balotje geeft haar enkele aanwijzingen: het ding dat ze zoekt is blauw, het is kleiner dan Balotje maar groter dan een steentje en je kunt het niet ruiken. Het tasje laat zich niet zo makkelijk vinden.

Balotje is inmiddels een oude bekende, dit is al het zesde boek over haar. De verhalen zijn in meer dan negen talen vertaald en ze heeft zelfs een eigen meertalige website www.balotje.nl

Naast de tekst zijn ook de tekeningen van Yvonne Jagtenberg, uitgevoerd in collagetechniek in combinatie met krijt. Haar hoekige illustraties zijn kleurig en op het eerste gezicht weinig gedetailleerd. Toch is er een hoop op te ontdekken: het mooie steentje dat later in haar tasje belandt, andere voorwerpen die verloren zijn en verschillende dieren met hun activiteiten. Jagtenberg speelt met verhoudingen en perspectief. Het tasje is op de tekening wel erg groot, van schouderhoogte tot de grond, het hoofd van Balotje is even groot als haar lichaam en een oude stoel op zolder blijft staan op twee poten. De gezichtuitdrukkingen van mens en dier zijn knap weergegeven.

De combinatie tekst en illustraties is helemaal in balans. Jagtenberg schrijft toegankelijk voor kleuters. De tekst leest makkelijk voor en kent genoeg repeterende elementen om de aandacht van jonge kinderen vast te houden. Ook het onderwerp is goed gekozen. Ieder kind raakt wel eens iets kwijt en wat is het dan heerlijk om zo´n lieve oma te hebben die je helpt met zoeken.

Dit prentenboek kreeg een leespluim en is ook geselecteerd voor de voorleesdagen 2011.

Balotje en het tasje van oma
Yvonne Jagtenberg

Leopold, 2009   €13,95