De coole cowboy

Geplaatst 5 jan. 2011 04:06 door susan *   [ 5 jan. 2011 04:07 bijgewerkt ]
In het prenten boek De coole cowboy hebben schrijver Tjibbe Veldkamp en tekenaar Wouter Tulp elkaar weer gevonden. Het levert een boek op met prachtige platen en een grappig verhaal.

Het boek gaat over een jongen en een meisje. De jongen zegt ´Ik was een coole cowboy. Ik ging schieten’ en we zien een duidelijk wildwest tafereel in bruin-gele kleuren. Ineens verschijnt daar een in blauw gekleed prinsesje en zij zegt ‘En ik was de jonkvrouw prinses’. De strijd kan beginnen: wordt het een prinsessenverhaal met ridders, of een cowboyverhaal met schieten. Dan weer brengt de jongen een wending aan in het verhaal en dan weer het meisje.
Aan het einde moet er van de prinses natuurlijk getrouwd worden, maar de cowboy grijpt in en zegt dat hij met zijn paard trouwde en de prinses met een kikker. ‘En de kikker dat was jij’ (vult het meisje aan) ‘want ik had jou betoverd en toen ik je kuste werd je weer jezelf. Dus toen was ik met je getrouwd’. De jongen legt zich erbij neer, als hij maar wel mag schieten. En op de laatste pagina zien we ze wegvliegen op het paard, een coole cowboy en een jonkvrouw prinses.

Het verhaal is een wonderlijke mix van beide genres geworden. De illustraties maken dat zichtbaar, de kleuren geven aan wie de overhand heeft: heeft het meisje de overhand dan is de belangrijkste kleur blauw, bepaalt de jongen het verhaal dan zijn de kleuren goud, geel en bruin.

De coole cowboy is een boek voor kinderen die het ‘doen-alsof’ spel kunnen begrijpen en de humor kunnen inzien van deze twee kinderen die het spel proberen te bepalen. Het boek leent zich ook om samen hardop te lezen met wat oudere kinderen. Door middel van symbolen (een cowboyhoed, of jonkvrouwhoed) wordt aangegeven wie er aan het woord is. De coole cowboy is een prentenboek waar veel plezier aan te beleven valt. Het is geselecteerd voor de voorleesdagen 2011.

De coole cowboy
Tjibbe Veldkamp (tekst) en Wouter Tulp (ill)

Van Goor, 2009   €12,99