Fiet wil rennen

Geplaatst 26 dec. 2010 03:36 door susan *   [ 3 jan. 2011 02:04 bijgewerkt ]
Het prentenboek Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak met tekeningen van Noëlle Smit gaat over struisvogel Fiet en die wil maar één ding: rennen. Fiet rent altijd. Maar op een dag waait het zo hard dat het niet lukt tegen de wind in te rennen. De dieren doen Fiet allerlei ideeën aan de hand als alternatief, ‘Kom lekker drijven’ zeggen de eendjes, ‘Laat je vallen en ga kruipen!’ zegt de slak, maar Fiet wil niet drijven, kruipen, vliegen, ondergronds, zwemmen of schuilen, Fiet wil rennen.

                                             ‘Maar de wind wil niets horen.
                                             En de wind wil niets zien.
                                             De wind wil alleen maar waaien,
                                             waaien, 
                                             waaien.´

Tot Fiet zegt: ‘Goed dan, als jij niet weggaat, dan ga ik wel weg.’ En als Fiet zich omdraait gebeurt het: Fiet rent!
De tekst in het prentenboek is beeldend, zo dobberen de eendjes ‘als wilde klontjes op het meer’  en ´smijt´ de wind zich tegen Fiet aan. In het verhaal zijn veel herhalingen opgenomen en daar genieten kleuters over het algemeen enorm van.
De tekeningen zijn speels, Noëlle Smit gaat zich met zichtbaar plezier te buiten aan het onderwerp ‘dieren in de wind’. Vooral Fiet, met zijn lange benen en sprekende kop is op elke bladzijden weer even leuk. Een heerlijk prentenboek, mooi van taal en enig geïllustreerd. Het boek krijgt dit jaar een zilveren griffel en is gekozen als prentenboek van het jaar 2011.
Elle van Lieshout en Erik van Os maakten bij het prentenboek een lied. Je kunt het beluisteren op hun site http://www.erikvanosenellevanlieshout.nl/favorite11.htm 

Fiet wil rennen
Bibi Dumon Tak (tekst) en Noëlle Smit (illustraties)

Querido, 2009     € 13,95