Naar het strand

Geplaatst 21 dec. 2010 06:59 door susan *
Tussen alle winterse prentenboeken vandaag een zomers prentenboek: Naar het strand van Thomas Docherty. Dit boek is geselecteerd voor de voorleesdagen.

Op de kaft zien we een grote gele zwemband met een gat erin. In het gat staat een jongetje op een dromedaris. Hij heeft een gele zwemband om zijn buik, een duikbril op, een snorkel en zwemvliezen. Als we het boek openslaan zien we dat het jongetje uit een raam kijkt, met zijn zwemspullen aan en het regent.
Op de volgende bladzijde vertelt hij de lezer dat hij naar het strand gaat en hij laat al zijn strandspullen zien. Hij tuurt weer uit het raam en zegt ´En nu wil ik nog….´ Dan barst de fantasie los: hij wil een vliegtuig, een zeilboot, een vrachtwagen, een kameel, een beetje zand, de zee en een vriendje. Op de tekeningen kunnen we het allemaal zien: hij vliegt in een vliegtuigje, hij zeilt langs een tropische kust, hij zit boven op een lading bananen in een vrachtauto en hij gaat met een ´kameel´ (op het plaatje staat een dromedaris, een klassiek vertaalfout) naar het strand waar ze samen veel plezier hebben.
Het jongetje gaat weer naar huis met een tanker, een helikopter, een fiets en een tractor.
Op de illustratie zien we het jongetje nog steeds met zijn strandspullen voor het raam staan en hij vraagt zich af waar hij nu eens naartoe zal gaan, de maan misschien?

De tekeningen in dit prentenboek zijn dynamisch. Door de gekozen hoeken en perspectief zit er veel beweging in. De route naar het strand gaat door een tropisch landschap en door de woestijn. Er zijn geen menselijke figuren in het boek afgebeeld, afgezien van het jongetje; de kameel/dromedaris is zijn vriendje.

Het verhaal stelt niet zoveel voor en het is de vraag of jonge kinderen wel begrijpen dat het hier om een fantasie gaat.Toch kunnen de kinderen veel plezier beleven aan de illustraties waarop zo veel verschillende vervoermiddelen staan afgebeeld. Ook is het leuk om steeds weer de gele zwemband op te platen terug te vinden.

Dit boek is niet echt een voorleesboek, het is meer een boek om samen in te kijken en over de platen te praten. De prachtige illustraties nodigen daar zeker toe uit.

Naar het strand
Thomas Docherty

Van Goor, 2009   €12,99