Waar is mijn sok?

Geplaatst 12 dec. 2010 05:41 door susan *   [ 12 dec. 2010 05:42 bijgewerkt ]

Waar is mijn sok is een prentenboek gemaakt door Marijke ten Cate (tekst en illustraties).
De tekst in het boek is bescheiden, een jongetje vraagt waar zijn kleren zijn : ´waar is mijn gestreepte onderbroek?´´Waar zijn mijn gele sokken?´en dan kan het grote zoeken beginnen. Op de pagina´s staan, tegen een gekleurde achtergrond, tal van tekeningen die letterlijk en figuurlijk los van elkaar staan.
We zien kinderen van alles doen: een kasje leeghalen, achter een kat aan kruipen, picknicken met een aap, sleetje rijden of schoenenpoetsen. Ook zijn er allerlei dieren te zien, muisjes die de was doen, een krokodil in een ligbad, een tekkel en een papagaai met verfpannen, een konijn dat een koffer probeert dicht te krijgen en nog veel meer. Soms zijn de dieren natuurgetrouw afgebeeld, soms met kleren aan en in activiteiten die ze gewoonlijk niet doen, zoals breien.
De kleurige tekeningen zijn leuk en toegankelijk, de stijl is niet verrassend.

Het boek draait natuurlijk om de vraag waar de verschillende kledingstukken zijn die het jongetje in het boek nodig heeft om zich te kunnen aankleden. Het betreffende kledingstuk is op de dubbele bladzijden na enig zoeken zeker te vinden.
Veel illustraties zijn grappig, zoals een muisje dat jongleert met druiven of een konijntje dat rechtstreeks vanaf het schaap een truitje zit te breien. In enkele gevallen hebben de illustraties op de verschillende bladzijden een verhaal, zoals de muisjes die de was doen, maar meestal niet. Soms is het zelfs onlogisch. We zien op de eerste bladzijden een kat wegrennen met een onderbroek over zijn hoofd en een sjaal om zijn staart en op de volgende pagina ligt hij in de wasmand. Het lijkt mij logischer dit andersom af te beelden. Ik vind het een gemiste kans dat er niet meer verhaal is gebracht in de losse afbeeldingen. Er had voor de voorlezer/kijker meer ingezeten.

Waar is mijn sok
Marijke ten Cate

Lemniscaat, 2009   €12,95