Balotje bij de dokter - Yvonne Jagtenberg

Geplaatst 8 nov. 2013 02:33 door susan *   [ 8 nov. 2013 02:33 bijgewerkt ]

Balotje bij de dokter
 is het derde boek over het ondernemende meisje dat de prentenboek Top Tien haalt. Ik dit verhaal logeert Balotje bij haar tante. Als ze een cadeautje mag uitzoeken kiest ze voor een dokterskoffertje. Tante wil wel patiënt zijn, maar Zusje en de hond willen niet meedoen, ze vinden doktertje spelen eng. Als Balotje haar hand kneust moet ze zelf naar de dokter. Balotje vindt de dokter eng, maar gelukkig blijkt hij heel aardig. 
Yvonne Jagtenberg bouwt het verhaal duidelijk op in mooi taalgebruik. Hier en daar staat een moeilijk woord ( ´enthousiast´,´kordaat´) en de dokter maakt een taalgrapje als hij erop wijst dat Balotje gelukkig niet op haar mondje is gevallen. 
De tekeningen zijn in een naïeve stijl: grote hoofden, grote neuzen, grote lege kleurvlakken met enkele details. De gezichtsuitdrukkingen zijn passend en goed af te lezen. De tekenstijl zal niet iedereen aanspreken: het zusje van Balotje lijkt nauwelijks nog op een kindje en de dokter lijkt op een van de illustraties wel twee gezichten te hebben.
De man/vrouw verdeling in het verhaal is traditioneel: Balotje is de zuster en de dokter is een man. Er zijn in de omgeving van Balotje ook enkele kinderen met een donkere huidskleur te zien, bijvoorbeeld in de wachtkamer van de dokter. 

Balotje bij de dokter 
Yvonne Jagtenberg 


Leopold, 2012     € 13,95 

Andere boeken van Yvonne Jagtenberg op kinderboekenpraatjes: 
Arno en de bal 
Balotje en de beren