Boer Boris - Ted van Lieshout

Geplaatst 8 nov. 2013 03:42 door susan *   [ 8 nov. 2013 03:42 bijgewerkt ]

´Boer Boris heeft een boerderij. 

 Daar hoort 1 grote tractor bij. 
 Daar rijdt hij mee over zijn land 
 En maakt er sporen mee in ´t zand.´ 


Welkom op de boerderij van Boer Boris. Hij heeft 1 tractor, 2 schuren, 3 verschrikkers en nog veel meer. Boer Boris is een telboek waar door middel van vierregelige versjes tot tien geteld wordt. Het uitgangspunt is niet origineel, er bestaan tientallen telboeken, de kunst is om binnen dit genre iets bijzonders te maken. Dat is Ted van Lieshout en Philip Hopman goed gelukt. 
Het is knap dat Van Lieshout in zo weinig tekst toch weet te verrassen. Hij heeft maar twee zinnen per versje om dit te doen, want het begin van ieder vers is herhalend ´Boer Boris heeft een boerderij, daar horen ook...bij´. Toch komt de lezer heel wat aan de weet. Op de boerderij van Boer Boris zijn verschrikkers die de vogels van het land jagen, er zijn machines ´voor ´t zaaien, oogsten, poten en één zomaar, een hele grote!´ en er zijn natuurlijk dieren: varkens die wroeten, schapen die wol geven, koeien in de wei, kippen die eieren leggen en er zijn stiekem rond sluipende muisjes. 

De tekst kan niet losgekoppeld worden van de illustraties, want er moet natuurlijk gecontroleerd worden of alles klopt. Gelukkig is dat het geval. Soms daagt Van Lieshout de kijker uit, in de wei met koeien bijvoorbeeld:´Boer Boris heeft een boerderij./ Daar horen 7 koeien bij./Die grazen samen in de wei./ Er staat een lief klein kalfje bij´. Even goed tellen om erachter te komen of een kalfje al meetelt als koe. 
Alles wat geteld kan worden is goed te zien, Hopman heeft geen zoekplaatjes getekend. Daarnaast is er nog heel wat meer te zien. Boer Boris zelf bijvoorbeeld, een jongetje in een blauwe overal met blonde haartjes en een boerenpet op. En verder ziet de lezer op iedere bladzijde de hond en de kat van de boerderij en ook één van de muisjes die in het rond sluipt. 
Als al het telwerk is gedaan, is het verhaal nog niet afgelopen. Boer Boris komt voorrijden in zijn prachtige zondagse auto en op de laatste twee pagina´s is de hele boerderij nog een keer te zien met alles wat er geteld is. 

Boer Boris 
Ted van Lieshout (tekst) en Philip Hopman (ill) 

Gottmer, 2012     € 12,95

Andere boeken van Ted van Lieshout op kinderboekenpraatjes: