Gewoon gek! - Ingrid & Dieter Schubert

Geplaatst 8 nov. 2013 05:11 door susan *   [ 8 nov. 2013 05:11 bijgewerkt ]

Een nieuw prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert is altijd een gebeurtenis in prentenboekenland. Sinds hun debuut in 1981 maakten ze vele succesvolle prentenboeken waarvan er verschillende tot de klassiekers behoren: PlatvoetjeWoeste Willem en de avonturen van Beer en Egel bijvoorbeeld. 

Hun nieuwe prentenboek heeft geen tekst en geen verhaal, de insteek lijkt vooral didactisch. Het boek gaat over tegenstellingen. Twaalf tegenstellingen worden in beeld gebracht. Soms zijn dat concrete tegenstellingen zoals slapen/wakker, koud/warm, nat/droog, vaker zijn het subjectieve tegenstelling zoals dapper/bang, stout/lief of gewoon/gek. Het klinkt saai ´didactische insteek´, maar Gewoon gek is helemaal geen saai boek, het is een langdurig feest voor het oog. De illustraties zijn, zoals gebruikelijk, vrolijk gekleurde aquarellen waarin accenten met kleurpotlood zijn aangebracht. Ze worden bevolkt door allerlei dieren die in hun activiteiten de nuances van de tegenstelling laten zien: een kikker op stelten is groot, het vestje van de krokodil is duidelijk te klein, een varken die over krokodillen naar zijn geliefde snelt is dapper, een leeuw bij de muizentandarts is bang. Iedere dubbele bladzijde is aan een tegenstelling gewijd en vormt één geheel. Een enkel woord op de pagina geeft aan wat het onderwerp is en een reeks steeds terugkerende dieren brengen de tegenstellingen in beeld.
De illustraties zitten boordevol kleine grapjes, zoals een muis die altijd in de weer is met een appel, of een kikker die met een witte vlag staat te zwaaien tussen de ruziemakers, maar zelfs slaags raakt als alle anderen zich met elkaar hebben verzoend. 

Op dit boek zitten taalbevorderaars te wachten. Het geeft legio mogelijkheden om over allerlei begrippen en emoties te praten. Maar laat je daardoor niet afschrikken, ook welgebekte lezers/ kijkers zullen veel plezier aan dit boek beleven. Gewoon gek is gewoon te gek. 

Gewoon gek 
Ingrid en Dieter Schubert 

Lemniscaat, 2012      € 12,95

Dit boek kreeg De Leespluim van januari 2013