Krrrr...okodil - Catherine Rayner

Geplaatst 8 nov. 2013 07:34 door susan *   [ 8 nov. 2013 07:34 bijgewerkt ]

Krrrr...okodil
 van Catherine Rayner is gekozen tot Prentenboek van het Jaar en zal tijdens de Nationale Voorleesdagen in 2014 volop in de belangstelling staan. Het boek is getekend en geschreven door de in Schotland wonende Engelstalige Catherine Rayner. De Engelse titel van het boek is Solomon Crocodile; in het Nederlands gaat hij zonder naam door het leven. 


Het is rustig op de oevers van de rivier, het zonnetje schijnt en iedereen geniet. Tot er een grote krokodil spetterend en spatterend uit de modder opspringt en de kikkers een doodschrik bezorgt. De kikkers vinden hem ´een naarling´, maar de krokodil heeft de smaak te pakken. Stampend door het riet jaagt hij vervolgens de libellen weg.´Wat ben je toch een plaaggeest´ roepen ze hem nog na. Ook de ooievaars zijn niet veilig, de ´pestkop´ klappert met zijn kaken en zij fladderen in paniek op. De krokodil krijgt zijn volgende slachtoffer al in het oog: een heel groot nijlpaard. Het nijlpaard laat zich niet opschrikken, integendeel, hij zegt de krokodil flink de waarheid: ´Ga weg! Je bent echt heel vervelend!´ 
Met een zielig gezicht trekt de krokodil zich terug:´Arme krokodil. Niemand wil met hem spelen´. Maar wat hoort hij daar voor lawaai? Wie laat de kikkers schrikken, plaagt de libellen en pest de ooievaars? 

De illustraties van Rayner zijn aantrekkelijk: haar zachte kleurgebruik is prachtig en vooral de krokodil is schitterend getekend met zijn huid vol levendige stippen. Op de kaft van het boek lichten die zelfs op. Alle dieren in het boek zijn direct te herkennen en de gezichtsuitdrukkingen zijn bijzonder goed getroffen. Wat kan die krokodil ondeugend kijken, hij barst bijna uit elkaar van de voorpret. Maar als het grote nijlpaard met zijn gigantische bek hem de les leest, is hij maar een kleine bange krokodil. Tot hij een vriendje vindt waarmee hij, met zichtbaar plezier, alsnog dat grote nijlpaard de schrik van zijn leven bezorgd.
De tekst van het boek is eenvoudig. Een enkele zin per pagina. Toch wordt er een verhaal verteld waarin emotie en spanning zit. De spanning zit in de snode plannen van de krokodil die iedereen aan het schrikken maakt. Tot het fout gaat. Dan is hij zielig. Daarna wordt het verhaal opnieuw spannend, want wat zit er verscholen in het riet? 
De vertaalster, Ineke Ris, heeft aan de oorspronkelijke tekst een aantal keer de kreet ´Krrrr...okodil!´ toegevoegd. Deze kreet is niet altijd logisch in de tekst geplaatst en zit de voorlezer soms in de weg. 

Het is opmerkelijk dat de ´jury van jeugdbibliothecarissen´ voor een boek heeft gekozen waar een vervelende pestkop met een lekkere snoet centraal staat. Er is in ieder geval geen sprake van een voor de hand liggende pedagogische les. 

Krrrr...okodil ! 
Catherine Rayner
 

De Vries- Brouwers, 2012     € 12,50