Als iedereen slaapt - Komako Sakai

Geplaatst 4 jan. 2015 07:41 door susan *   [ 4 jan. 2015 07:41 bijgewerkt ]

Als iedereen slaapt
 van de Japanse Komako Sakai is een bijzonder en sfeervol prentenboek. De illustraties zijn donker, want het verhaal speelt zich af in de nacht. 
Hanna wordt midden in de donkere stille nacht wakker. Iedereen in huis slaapt, alleen poes Kito wordt ook wakker. Samen doen ze een plasje en samen snoepen ze wat. ´Er is niemand die zegt dat het niet mag. Helemaal niemand´. 
Hanna kijkt naar de maan en naar haar grote zus die nog altijd slaapt. Heel voorzichtig pakt Hanna de pop van grote zus. En haar muziekdoosje. En haar tekenboek. En haar porloden. ‘Onder de deken speelt Hanna met alles van grote zus’. 
Pas tegen de ochtend wordt Hanna moe en zoekt ze een warm en zacht plekje om in slaap te vallen. 

De illustraties in het boek zijn prachtig. De nachtelijke sfeer met zijn geheimzinnige schaduwen en wonderlijke lichtpunten geeft Sakai weer in diverse blauwtinten die op de pagina’s geveegd lijken. Binnen deze verstilde wereld zijn de hoofdpersonen goed zichtbaar en zelfs gedetailleerd getekend. Nergens wordt het eng. Hanna is ook niet echt alleen, samen met Kito gaat ze op avontuur in het stille huis. Samen doen ze dingen die normaal niet mogen, zoals kersen snoepen en ongestoord spelen met het speelgoed van haar grote zus. 
Het verhaal, dat in korte zinnen verteld wordt, leent zich goed om over donker, slapen en stiekeme avonturen te praten. 

Dit boek kreeg in 2014 een Vlag en Wimpel van de griffeljury.

Als iedereen slaapt 
Komako Sakai ( Nederlandse tekstbewerking: Siska Goeminne) 


De Eenhoorn, 2013     € 14,50